Hur hanteras semester i samband med sjukskrivning?

Som arbetsgivare ska man se till att alla anställda får minst fyra veckors semester under sommaren. Men vad gäller för de som är sjukskrivna, ska de också ta ut semester?
Anna Schönfelder, HR- och löneexpert
schedule torsdag 17 mars 2022
Lästid: 3 Minuter
SEMESTER OCH SJUKFRÅNVARO: Det finns många frågor hur pågående semesterledighet och sjukfrånvaro ska hanteras. HR-expert Anna Schönfelder reder ut några av begreppen.

Det finns många frågor om hur pågående sjukfrånvaro och semesterledighet ska hanteras. Här reder vi ut några av begreppen.

Ingen semester i samband med sjukfrånvaro på heltid

Huvudregeln enligt semesterlagen är att alla anställda ska få minst 20 dagars semester varje sommar. Det här gäller även för de som är sjukskrivna på deltid. För anställda som är sjukskrivna på heltid är det däremot inte möjligt att förlägga semester. Anledningen är att semester ska ge möjlighet till vila och rekreation vilket inte är möjligt i samband med heltidssjukfrånvaro.

Som arbetsgivare är det viktigt att följa upp semesteruttaget under semesteråret. Blir en anställd – som har varit heltidssjukskriven - frisk under hösten eller vintern ska arbetsgivaren se till att fyra veckors semester tas ut innan semesteråret är slut.

Om en anställd är sjuk på heltid större delen av semesteråret är det däremot inte möjligt att förlägga semester alls. I sådana fall ska de outtagna semesterdagarna hanteras vid semesterårsskiftet. 

Semester vid deltidssjukskrivning funkar

Om en anställd är deltidssjukskriven gäller istället att minst 20 semesterdagar ska tas ut i ledighet. Semester ska förläggas på samma sätt som för övriga anställda. Semesterledigheten avbryter inte den pågående deltidssjukskrivningen utan den anställde är både sjukskriven och har semester under samma period. 

När en anställd är deltidssjukskriven och tar ut semester går det alltid åt en (1) hel semesterdag oavsett hur många timmar den anställde skulle arbetat. Är en anställd sjukskriven på till exempel 50 %, och därmed arbetar halva dagar, går det åt en hel semesterdag för varje arbetsdag som den anställde tar semester. I konsekvens med detta ska semesterlön för en hel semesterdag betalas ut. 

Den anställde kan samtidigt få sjukpenning från Försäkringskassan för tid hen är sjukskriven.

Hur beräknas semesterlönen vid deltidssjukskrivning

En vanlig fråga är hur lönen ska beräknas när en anställd är deltidssjukskriven och samtidigt tar ut semester. Som vid all löneberäkning gäller att det inte finns några lagregler om hur beräkningen ska göras. Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen kan det finnas regler i avtalet.

Det är bra om det tydligt framkommer att den anställde är både sjukfrånvarande och semesterledig. Vidare gäller att värdet på semesterlönen (och semestertillägget) ska baseras på hur semestern tjänades in under intjänandeåret.

Här är två exempel som visar hur semesterlön kan beräknas i samband med deltidssjukskrivning och uttag av semester.

Exempel sammalöneregeln

Kalle är heltidsanställd och sjukskriven på 50 %. I juli tar Kalle ut 15 semesterdagar. Det går åt 15 semesterdagar även om sjukskrivningen är på 50%. Semesterlön och semestertillägg är intjänande på 100 %.

 Månadslön  

 

 30 000 + 

 

 Sjukavdrag 50 %   

 

 15 000 - 

 

 Frånvaroavdrag  

 15 dagar 

 10 350 - 

 (30 000 x 4,6 % x 50 % x 15 dgr) 

 Semesterlön  

 15 dagar 

 20 700+ 

 (30 000 x 4,6 % x 15 dgr) 

 Semestertillägg   

 15 dagar   

 3 600+ 

 (30 000 x 0,8 % x 15 dgr) 

 Summa 

 

 28 950 +   

 


Nora har varit sjukskriven i 1,5 år; både på heltid och deltid. Nu arbetar hon 75 % och är sjukskriven på 25 %. I juli tar hon ut 20 dagars semester. Semesterlönen beräknas enligt tolvprocentsregeln och semesterlönen för varje semesterdag är 1 100 kr.

 Månadslön  

 

 26 000 + 

 

 Sjukavdrag 25 %   

 

 6 625 – 

 (26 000 x 12 /365 x 25% x 31 dgr)  

 Frånvaroavdrag 

 20 dgr  

 17 940 – 

 (26 000 x 4,6 % x 75 % x 20 dgr)   

 Semesterlön 

 20 dgr à 1100 kr   

 22 000 + 

 (1 100 x 20 dgr)   

 Summa 

 

 23 435 kr   

 


Olika beräkningsregler

Enligt semesterlagen finns det två olika sätt att beräkna semesterlönen på; enligt sammalöneregeln eller procentregeln. I kollektivavtal kan det finnas andra beräkningssätt. Vidare gäller att det finns olika sätt att beräkna sjukavdrag på. Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen är det viktigt att kontrollera vilka regler som gäller enligt det avtalet.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer HR för få koll på det senaste inom HR varannan vecka. Enklare kan det inte bli!

email

Nyhetsbrev

Dela sidan: