Revolutionen är redan här – kom igång med HR analytics

Begreppet HR analytics är på god väg att bli en självklar del av den svenska företagslingon. Varför? Vi reder ut vad begreppet står för och förklarar hur det kan göra arbetslivet enklare – för dig.
fredag 17 november 2023
Lästid: 2 Minuter

Vad är HR analytics?

Kärt barn har många namn: vissa säger HR analytics, andra använder hellre termen People analytics eller HR-analys. I grunden handlar allt om att ta tekniken till hjälp för strategisk insamling och analys av data, om organisationen och arbetstagarna, som en arbetsgivare sedan kan använda för att fatta välgrundade HR- och affärsbeslut. 

Kort sagt är HR anlytics: hej då, magkänsla – välkommen in, fakta! 

Även om HR alltid kommer att behöva den mänskliga fingertoppskänslan för att utveckla framgångsrika organisationer, är datadrivna metoder fantastiska verktyg för att förstå medarbetarnas beteenden, behov och drivkrafter.  

Hur kommer man i gång med HR analytics?

Datainsamling är grunden för HR Analytics, men själva insamlandet är inte den stora utmaningen – många verktyg därute som kan göra det, mer eller mindre effektivt – den stora frågan är hur dataunderlaget kan användas och vilka frågor som kan besvaras. Vill du komma i gång med HR analytics är det klokt att börja besvara följande:

  1. Vilka är de viktigaste frågorna för oss att besvara?
  2. Vilka grupper av anställda vill vi kunna jämföra?
  3. Vilken data behöver vi för att besvara dessa frågor och hur presenteras statistiken?

När frågorna är besvarade kan ni undersöka vilka verktyg som lever upp till era behov.

Hur kan HR analytics användas?

Vissa tycker inte att begreppet HR analytics och People analytics kan likställas. De menar att det förstnämnda är en strategisk metod utformad för att förbättra HR-funktionerna och HR-avdelningens prestationer, och att den sistnämnda tar ett större grepp och omfamnar större värden, som bättre rekryteringsresultat, bättre prestationer, minskad personalomsättning. You say potato, I say potato… Strunta i namnen, det verkligt viktiga är vad du vill att ditt verktyg ska hjälpa dig med. 

HR-analys kan samla in data om och analysera medarbetarnas färdigheter, kunskap och erfarenhet. Vilket i praktiken kan användas för att lägga upp en långsiktig strategi för att locka de bästa talangerna, att förstå varför en viss typ av frånvaro återkommer varje år och vässa det årliga budgetarbetet. 

Egentligen är frågan om hur HR analytics kan användas, att jämföra med frågan: hur långt är ett snöre? Det beror ju på snöret. På samma sätt erbjuder olika HRM-system olika möjligheter.  

HR analytics i praktiken

Låt oss ge några exempel på hur det kan se ut i praktiken att använda smart HR tech, utifrån Simployer Frånvaro.

HR-perspektivet:

Med stöd av data och insikter blir det enklare att stötta hela organisationen. Ange variabler för en specifik grupp och dela information med relevanta parter, med verktyget sparar du tid och rutiner blir enklare att följa.

Chefsperspektivet:

Chefen kan enkelt administrera medarbetares frånvaro och den tydliga överblicken gör trender synliga: Är sjukskrivningarna just nu bara ett utslag av säsongsförkylningarnas framfart eller ett tecken på annan ohälsa som måste hanteras? Rätt data gör det enklare att agera i tid.

Medarbetarperspektivet:

Ett smidigt IT-verktyg gör det lätt för medarbetare att ansöka om semester och rapportera frånvaro. Mindre frustration och mer tid för kvalificerat arbete, helt enkelt! 

Så vad säger du, dags att släppa gamla metoder och satsa på något mer i takt med tiden? För en sak kan sägas med säkerhet: framtidens HR är datadriven.

Vill du veta mer om HR-masterdata?

HR-masterdata utgör navet i dagens digitala personalsystem och är nyckeldata som är knuten till personer, anställningar, befattningar, organisationer, roller och grupper. Få mer information om HR-masterdata!

 

Dela sidan: