Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2019-04-03
Sjukvårdsförsäkringen i arbetsgivardeklarationen - Det har dykt upp ett par frågeställningar med anledning av att anställda numera (för premier som betalas från och med den 1 juli 2018) ska beskattas för fria sjukvårdsförsäkringar. En sådan är om de anställda kan beskattas med en tolftedel varje månad för årspremier som arbetsgivaren betalar en gång om året.
2019-03-27
Rätt att leda och fördela arbetet? - Frågan om arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet kommer ibland upp, liksom var den rätten framgår någonstans. Vad innebär egentligen den s k arbetsledningsrätten och finns det några begränsningar?
2019-03-22
Finansiella leasingavtal ibland köp av vara? - Avtal om finansiell leasing har normalt varit hyra, och därmed tillhandahållande av tjänst – rent momsmässigt. Nu har Skatteverket delvis ändrat uppfattning i frågan. Detta kan få betydelse av leasing av personbilar, där avdragsreglerna skiljer sig åt vid köp respektive hyra.
2019-03-20
Att avsluta en sjukskrivning - En sjukskrivning avslutas oftast genom att den anställde får tillbaka sin arbetsförmåga och återgår till sin ordinarie tjänst. I vissa fall är detta inte möjligt utan personen återgår till ett annat arbete hos arbetsgivaren eller att anställningen avslutas.
2019-03-19
Oönskat beteende på arbetsplatsen - Oönskat beteende från en arbetstagare kan vara knutna till en rad olika saker. Den gemensamma nämnaren för sådana situationer är att arbetstagaren uppför sig på ett sätt som arbetsgivaren inte accepterar.
2019-03-19
Anställd som underpresterar - Det kan vara svårt att bedöma om en anställd underpresterar - alltså inte levererar i förhållande till vad som är avtalat eller vad du som ledare förväntar dig. Alla människor är olika och det är naturligt att kvaliteten på det vi levererar och tempot vi gör det i varierar.
2019-03-19
Att avtala bort övertidsersättning - Det har blivit allt vanligare att övertidsersättningen avtalas bort för vissa arbetstagare och arbetstagargrupper. Arbetstagaren brukar då istället ersättas med fler semesterdagar och/eller högre lön. Det är vanligt att den anställde kompenseras med t ex fem extra semesterdagar.
2019-03-19
Ingen svensk moms på kurs i utlandet - Hade du tänkt förlägga en kurs eller konferens till utlandet? Då innebär det sannolikt att du ska registreras till moms i det landet, inte i Sverige. Detta efter en dom från EU-domstolen.
2019-03-19
Mer lön – högre månadslön eller ett lönetillägg? - Det är vanligt med en diskussion om lön i samband med att en anställd får nya arbetsuppgifter, utökat ansvar eller en ny befattning. Löneökning kan ske antingen genom en högre månadslön eller ett lönetillägg.
2019-03-18
Vi behöver förändringsledning för att överleva - Vi befinner oss i ett tillstånd av ständig förändring, och de organisationer som inte lyckas anpassa sig till omgivningens förändrade krav dör helt enkelt ut. Det kan låta dramatiskt men historien är full av exempel på detta. För att slippa dö ut behöver vi alltid ha ett öra mot rälsen och känna av skeenden innan de sker och, framförallt, vara snabba på att agera.
2019-03-18
Var finns momsen på hotellkvittot? - Bokar ni eller låter era anställda boka hotellrum för tjänsteresor via en bokningssajt eller annan förmedlare? Då finns det en risk att ni tappar momsavdraget. Här får du tips på hur du som arbetsgivare kan göra för att inte momsen ska bli en kostnad.
2019-03-14
Dödsfall i arbetslivet ökar - Varje vecka dör någon till följd av sitt arbete, och det är en negativ trend. Antalet arbetsolyckor med dödlig utgång har ökat de senaste tre åren.
2019-03-13
Hur lyckas du med Talent Management? - Talent management handlar om att säkerställa att organisationen över tid är rätt bemannad. Det handlar både om hur många anställda som behövs i nuläget och framåt, och om att ha rätt kompetens, färdigheter och attityder i organisationen både på kort sikt, men framförallt på lång sikt.
2019-03-12
Äntligen generationsskifte i fåmansföretag! - Regeringen har lämnat ett förslag om nya regler för likvärdiga villkor vid generationsskiften i fåmansföretag.
2019-03-11
Löneavdrag vid föräldraledighet - Det finns ingen lag som reglerar hur löneberäkningar ska göras. Av vissa kollektivavtal framgår däremot hur avdrag ska beräknas i olika situationer