Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2022-02-15
Låt medarbetarna själva bestämma om de vill se på OS - När de flesta av oss sover gott startar dygnets första OS-sändningar från Kina. Vi vaknar till rubriker som ”Sara Hector har tagit OS-guld i storslalom”. Sändningarna pågår fram till klockan 15 och både kvartsfinal för damkronorna och herrarnas curling är i gång samtidigt. Arbetsdagen pågår parallellt och för den sportintresserade kan det såklart vara svårt att slita sig.
2022-02-09
Arbetsprover/case i rekryteringsprocessen - Det blir allt vanligare att arbetsgivare tillämpar arbetsprover i rekryteringsprocesser för att bedöma kandidaters framtida arbetsprestationer.
2022-02-09
Växla upp när du har koll på kompetensen - Innan du sätter plattan i mattan … En god idé är att kartlägga det nya arbetslandskapet och vad det betyder för det fortsatta HR-arbetet. Var står du? Vilka behov har ni och finns kompetensen att klara den nya vägen? Ta med dig medarbetarna på resan är en av framgångsfaktorerna.
2022-02-08
Rådet om hemarbete tas bort – hur ska arbetsgivare agera nu? - Regeringen har nyligen fattat ett beslut om att ta bort flera restriktioner som har införts där ibland det allmänna rådet för hemarbete. Men hur påverkar det arbetsplatserna framöver där många medarbetare har vant sig vid en mer flexibel arbetsplats?
2022-02-01
Skattenyheter för 2022 - har du koll? - Ett nytt år brukar bland annat innebära att nya lagar och nya skatteregler börjar att gälla. 2022 är inget undantag. I den här artikeln har vi sammanställt några av de nyheter som kan vara bra att känna till.
2022-01-31
För vems skull görs de traditionella medarbetarsamtalen? - Om kunder inte köpte din vara eller tjänst, skulle du år efter år ändå ha kvar den i ditt utbud? Skulle du år efter år förfina den och lägga tid på uppdateringar som ingen efterfrågar eller har behov av? Svaret är säkert nej. Ändå är det precis så vi gör med de traditionella, årliga medarbetarsamtalen i många organisationer.
2022-01-26
Ledighet för vård av närstående - Anställda har rätt att vara lediga för att vårda närstående som är svårt sjuka.
2022-01-24
Nekat momsavdrag vid sponsring kan vara fel - En ny dom från EU-domstolen medger momsavdrag vid sponsring – trots att kostnaden är högre än reklamvärdet. Detta kan innebära att företag som fått nekat momsavdrag har momspengar att återfå.
2022-01-21
Coronaåtgärder för HR att hålla koll på - Med anledning av den höga smittspridningen i samhället kommer flera coronarelaterade ersättningar och stöd att förlängas. Här är en sammanfattning över de åtgärder inom socialförsäkringen och sjuklöneområdet som gäller samt inom kort kommer att börja gälla.
2022-01-18
Avdragsrätt för moms – ett pussel med två bitar - Om avdragsrätten för moms var ett pussel så skulle det bestå av två pusselbitar. På den ena hade det stått materiella krav på och den andra formella krav.
2022-01-17
Hemmakontor – hur gör jag med momsen? - Det finns många olika frågor om hur man ska hantera skatt, moms och arbetsmiljöfrågor när anställda jobbar hemifrån. Håkan Larsson tar här upp olika frågor kring hur momsen ska hanteras för hemmakontoret.
2022-01-11
Karensavdraget – vad gäller egentligen? - Det har varit många turer kring karensavdraget det senaste året med tillfälliga lagändringar och ersättning under pandemin. Vår HR-expert Anna Schönfelder, som skrivit flera böcker inom ämnet sjukfrånvaro och rehabilitering, reder ut de vanligaste missförstånden och svarar på de vanligaste frågorna.
2021-12-17
Tre snabba om den nya visselblåsarlagen - Från och med den 17 december gäller en ny visselblåsarlag. I lagen finns regler om en ett utökat skydd för en vidare personkrets som kan slå larm om missförhållanden.
2021-12-09
E-handel och faktureringsskyldighet för moms - E-handlare med kunder i många olika EU-länder kan ha svårt att få till rätt momsbelopp i underlaget till kunden. Behöver en e-handlare ange momsbeloppet och måste en faktura utfärdas? Artikeln behandlar faktureringsskyldigheten för svenska e-handlare som säljer till konsumenter.
2021-12-09
Nya coronarekommendationer från 8 december - Från den 8 december gäller nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, bland annat riktat till arbetsgivare.