Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2021-11-04
Fem förslag för att stärka sjukförsäkringen - I budgetpropositionen för 2022 föreslås höjt inkomsttak i sjukförsäkringen, ökad trygghet för behovsanställda, äldre och deltidssjukskrivna samt ökad flexibilitet vid prövning dag 365 i rehabiliteringskedjan. Syftet med de förslagna förändringarna är att stärka sjukförsäkringen och öka tryggheten vid sjukdom.
2021-10-26
Momsfri utbildning och sjukvård: Nu är tumskruvarna hårt åtdragna - Det är numera näst intill omöjligt att som underentreprenör till en momsfri skola eller vårdgivare tillhandhålla momsfria undervisnings- eller vårdtjänster. Därmed har syftet med undantagen från moms till stor del gått förlorad.
2021-10-22
Missat att lämna in avstämning av korttidsarbete? Nu får du en ny chans! - Företag som har gjort mindre fel eller missat att lämna in avstämningen av det statliga stödet under perioden mars 2020 till juni 2021 kan få en ny chans att ha rätt till pengarna.
2021-10-21
Ledarskap, förändringsarbete och omvärldsbevakning – hur blir vi mindre stela och trögrörliga? - Stora, och dessutom snabba och ständiga, förändringar i omvärlden kräver en flexibel organisation. Men hur skapar man en verksamhet som är bra på att ställa om, och ställa om konstant? Föreläsaren Jerker Lundberg förklarar varför ett tydligt fokus på förändringsledning och affärsmodell är viktiga komponenter samt varför HR får en ännu viktigare roll i framtiden.
2021-10-18
Nu kommer familjeveckan – förslag i budgeten för 2022 - Föräldrar till barn mellan 4 och 16 år föreslås få rätt att vara lediga från arbetet när det till exempel är lov eller studiedag på förskolan eller skolan. Det har regeringen föreslagit i budgetpropositionen för 2022.
2021-10-13
7 faktorer som ökar engagemanget i ditt team - Vill du ha medarbetare som brinner för sitt jobb och ert team? Då behöver du som chef förstå och hålla koll på de viktigaste behoven och drivkrafterna. Här är faktorerna som ökar engagemanget i teamet.
2021-10-08
Stort fokus på arbetslivet i budgetpropositionen för 2022 - I höstbudgeten 2022 presenteras en rad förslag med direkt påverkan på arbetsmarknad och arbetsliv. Bland annat föreslås införande av familjevecka och förändringar inom sjukförsäkringen.
2021-10-07
Se upp med friskvårdsbidraget för nyanställda och vid årsskiften! - Nyanställdas utläggskvitton för motion och friskvård kanske inte kan användas för det skattefria friskvårdsbidraget. Vidare kan kanske motionskvitton som är daterade ett visst år inte användas för friskvårdsbidraget det året. Två saker för arbetsgivare att se upp med här alltså; så det blir rätt!
2021-10-06
från arbetsplats till mötesplats - Hur möblerar vi ” det nya kontorslandskapet” post corona? - Restriktionerna släpper och nu säger Folkhälsomyndigheten att vi inte behöver jobba hemma längre. Problemet är bara att många anställda vill göra just det. Så hur gör man som arbetsgivare för att hitta det nya normala arbetslivet, där arbetsplatsen tar formen av mötesplats?
2021-10-01
Visselblåsarfunktion i &frankly: "Självklar utveckling - Den 17 december kommer en ny lagstiftning om skydd för visselblåsare. Då &frankly från start haft anonymitet i stadigt fokus blir det här en naturlig funktion i vår tjänst och en smidig lösning för dig som kund och användare.
2021-09-27
Lönesystemet som källa till HR-masterdata – en usel idé - Ingen skulle få för sig att använda miniräknaren för att spara telefonnummer, skriva minnesanteckningar eller sköta sociala relationer. Men trots att lönesystem i själva verket är avancerade miniräknare är det fortfarande många företag som använder dem för att spara HR-Masterdata, något som kan få negativa konsekvenser på många plan.
2021-09-24
Tillfälliga coronaåtgärder försvinner – men inte alla! - När pandemin startade kom det flera tillfälliga åtgärder i socialförsäkringen för att minska de negativa konsekvenserna vilket har påverkat alla som arbetar med HR- och lönefrågor. Regeringen har nu meddelat att från den 30 september 2021 kommer flera av åtgärderna att upphöra även om vissa hänger kvar fram till januari 2022.
2021-09-22
De digitala samtalen är här för att stanna: Tips för att göra dem mer kvalitativa - Nu när Coronarestriktionerna lättar och hybridkontoret blir en del av mångas vardag, är det bra att finslipa de digitala processer som redan finns på plats. Vilka är framgångsfaktorerna för ett värdeskapande samtal när vi inte sitter mittemot varandra i samma rum?
2021-09-21
Utlägg för coronagåvorna? – Nej, nej! - Skatteverket accepterar inte att anställda gör utlägg för sina coronagåvor från arbetsgivaren. Om inte arbetsgivaren tar kostnaden direkt blir ersättningen skattepliktig som lön.
2021-09-20
Nya regler för arbetsanpassning kräver andra rutiner - Den 1 juni 2021 kom det nya regler för arbetsgivarens ansvar för arbetsanpassning och för att underlätta arbetet krävs det att man tar fram nya interna rutiner. Främst för att kunna ta emot och utreda behov för just arbetsanpassning.