Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2020-04-01
Får man vara föräldraledig vid inskolning? - Semestern är slut och många barn ska börja på förskolan eller i förskoleklass. Men hur fungerar det med föräldraledigheten, har föräldrar som vill vara med på barnens inskolning rätt att vara lediga från arbetet?
today 2020-04-01
Korttidsarbete – experterna svarar! - Redan samma eftermiddag som regeringen släppte pressmeddelandet om korttidspermittering började frågorna dundra in i supporten i Servicepaket HR och Lön. Trots att det är bråda dagar för både Mirja Lenes och Victoria Ödlund, HR- och löneexperter på Simployer, fick vi chans att sätta oss ned och räta ut några frågetecken kring hur korttidsarbete fungerar.
today 2020-03-27
Sänkta arbetsgivaravgifter under corona – så funkar det - Vilka företag får lägre arbetsgivaravgifter? Hur kommer det att fungera i praktiken? Vad gör man om man redan lämnat arbetsgivardeklarationen för mars månad? Just nu får vi många frågor om regeringens förslag om att tillfälligt sänka arbetsgivaravgifterna på grund av Coronakrisen. Här finns svaren på några av de vanligaste!
today 2020-03-26
Sänka anställdas lön – när går det? - Inom svensk arbetsmarknad är det praxis att inte sänka de anställdas löner så länge man är kvar i samma befattning. Arbetsgivare kan dock i vissa fall behöva sänka sina kostnader, t ex på grund av en försämrad ekonomisk situation.
today 2020-03-26
Utdelning dras tillbaka – vad händer med skatten? - I tider av Corona har en del företag beslutat att dra tillbaka sitt förslag på vinstutdelning eller att skjuta på utdelningen. Bolagsstämman kan också redan ha fattat beslut om utdelning, som sedan inte betalas ut eller kanske till och med betalas tillbaka till bolaget. Vad händer då med skatten?
today 2020-03-26
Anstånd med skatt i coronatider – hur och varför? - Vi får många frågor om den del av regeringens corona-krispaket som avser utökade möjligheter till anstånd med – och återbetalning av – skattebetalningar. Många företag är pressade ekonomiskt, och redan innan reglerna ens har trätt i kraft har tusentals ansökningar om anstånd enligt de nya reglerna kommit in till Skatteverket.
today 2020-03-25
Vad betyder förslaget om korttidspermittering? - Ett av förslagen regeringen har presenterat som budgetåtgärd med anledning av det nya coronaviruset handlar om ett system för korttidspermittering. Syftet är att företag inte ska behöva tvingas säga upp sin personal.
today 2020-03-24
Tydligare process med digitaliserat medarbetarsamtal - Under årets första kvartal är det högsäsong för medarbetarsamtal. Enligt Simployers stora marknadsundersökning* om just medarbetarsamtal kan vi se att många verksamheter saknar en väl strukturerad process för alla delar ett medarbetarsamtal består av – från förberedelse till mål.
today 2020-03-20
Leda på distans i digitala möten - När allt fler arbetar hemifrån är distansmöten mer aktuella än någonsin. Men det är inte alltid helt enkelt att leda ett konstruktiv och inspirerande möte via en videolänk? För att hjälpa dig att lyckas med ditt ledarskap på distans har våra experter samlat några konkreta tips. Dessa sammanfattas enkelt i följande fyra nyckelord: Förbered, Inspirera, Tydlighet samt Struktur.
today 2020-03-20
Varsel och permittering i coronatider – så funkar det - Som arbetsgivare är det viktigt att agera och reagera vid stora förändringar, men det är också viktigt att hantera de frågor som dyker upp på ett korrekt sätt. Många tidningsrubriker just nu som vittnar om varsel på företag i hela Sverige. Men vad innebär det egentligen?
today 2020-03-18
Kan arbetsgivaren skattefritt ersätta avbokade privatresor? - I samband med utbrottet av Coronavirus har många arbetsgivare kallat hem personal, både sådan som varit på tjänsteresa och personal som varit på semester i virusdrabbade områden. Frågan är – kan arbetsgivare skattefritt ersätta avbokningskostnader för anställdas privata resor?
today 2020-03-16
Så påverkar regeringens krispaket företag och arbetsgivare - Under måndagen presenterade regeringen en rad nya åtgärder för att bromsa de ekonomiska konsekvenserna för svenska arbetsgivare och företagare, med anledning av det nya coronaviruset.
today 2020-03-12
Att ge feedback på distans – 5 tips på vägen - Att ge löpande feedback kan vara utmanande. Hur ger man feedback på ett bra sätt när många arbetar hemifrån eller på distans? Här har vi samlat 5 tips!
today 2020-03-12
Karensavdraget slopas och korttidsarbete införs tidigare - Karensavdraget slopas temporärt och de utökade reglerna om korttidsarbete införs redan den 1 maj. Det är några av de åtgärder som regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna har presenterat i en extra ändringsbudget.
today 2020-03-10
Momsfråga – avbokningar i coronatider - Många som säljer konferenser, resor och andra arrangemang som bokats i förväg drabbas nu av fler avbokningar än normalt. Förklaringen torde vara coronaviruset som får många att avstå, eller skjuta på, planerade möten och resor. Vad händer då med momsen?