Effektiv men ensam – så tycker vi om att arbeta hemifrån

6 av 10 medarbetare upplever att de är effektiva. Nästan hälften känner sig ensamma. Det visar data från &frankly. Här är trenderna du som chef behöver hålla koll på.
den 6 maj 2021
Lästid: 2 Minuter

Att arbeta på distans blev under 2020 en verklighet för många medarbetare, företag och organisationer. För vissa var omställningen stor. För andra mindre omfattande. Helt klart är att våra förutsättningar för att arbeta hemifrån har speglat våra upplevelser. 

– Det gäller att ha förståelse för att allas situation ser olika ut. En del upplever att dom har fått en bättre balans i livet och kan fokusera bättre hemma än på jobbet. Andra tycker tvärtom, kanske bor man trångbott, lever ensam eller har små barn som klättrar på väggarna hemma. Det finns även de som tycker att det är svårt att hålla fast vid en struktur och disciplin när man inte längre åker till ett kontor, säger Lilian Ekelin, HR- och ledarskapsspecialist på &frankly.

Att cirka 20 procent känt sig oinspirerad verkar kanske inte alarmerande. Problemet är att den upplevelsen ökat kontinuerligt under hela 2020.

– Det här är något att hålla ögonen på eftersom trenden "att känna sig oinspirerad" ökade även under första kvartalet 2021. Det är tyvärr inte så inspirerande att sitta ensam framför en skärm hela dagarna. Det blir ofta exekutiva möten och inte så mycket utrymme för mer inspirerande och kreativa möten, säger Lilian Ekelin.

Så kände vi för att arbeta hemifrån 2020

  • 6 av 10 medarbetare uppger att de känt sig effektiva när de jobbat på distans.
  • Cirka hälften säger att de varit fokuserade. ”Produktiv” hamnar inte långt efter.
  • Cirka 50% har känt sig ensamma.
  • Kreativiteten har varit låg.
  • Stressen har minskat.

Förflyttningen av arbetsplatsen, från det gemensamma kontoret till det egna hemmet, har också satt fart på diskussionerna om vad vi ska ha kontoret till. Vad är det vi ska göra när vi ses och hur ska kontoret utformas för att stödja det?

Kati Barklund, arbetsplatsstrateg på Tenant & Partner, menar att det är viktigt att arbetsplatsen alltid är aktuell och att den stödjer medarbetarna på rätt sätt.

– För mig handlar arbetsplatsen om engagemang och empowerment. Arbetsplatsen ska se till så att varje medarbetare har de bästa förutsättningarna för att kunna göra ett riktigt bra jobb utifrån den man är och med de förutsättningar man har.

Temasida: Distansarbete och hemarbete

När allt fler medarbetare arbetar hemifrån ställs verksamheter inför helt nya frågor: Vem ansvarar för arbetsmiljön? Vilka arbetsredskap kan vi få avdrag för? Vi har samlat innehåll som hjälper dig på vägen!
Gå till temasidan

 Dela sidan: