Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2024-03-20
Arbetstider i påsk – vad gäller? - Påsken innebär för många några extra lediga dagar. På många arbetsplatser kan det bli diskussioner om arbetstidens förläggning. Har man t ex rätt till förkortad arbetstid på skärtorsdagen?
2024-03-19
Bruttolöneavdrag eller nettolöneavdrag för förmåner? - Om löneväxling ska ske mot brutto- eller nettolöneavdrag är något som arbetsgivaren och den anställde får komma överens om. Det finns inga regler om löneväxling, men vilken växling man väljer kan få konsekvenser för den anställde – både skattemässigt och för olika framtida ersättningar.
2024-03-15
Fria parkeringsböter – skattefria eller skattepliktiga? - Om arbetsgivaren står för en anställds parkeringsböter har den anställde fått en skattepliktig förmån. Eller lön i vissa fall. Anledningen är att böter är personliga och därför inte avdragsgilla. Det spelar ingen roll om böterna har uppkommit under tjänsteresa eller med en förmånsbil
2024-03-14
Vikten av en tydlig krisplan - I svallvågorna av flertalet kriser i arbetslivet, branden på Oceana, dödsolyckan på Gröna lund, cyberattacker och rekordmånga arbetsplatsolyckor 2023, lyfts vikten av en tydlig krisplan.
2024-03-11
Måste man teckna kollektivavtal? – HR-experten svarar - Det har debatterats flitigt kring strejkrätter och kollektivavtal den senaste tiden. Framförallt har konflikten mellan Tesla och fackförbundet IF Metall varit i rampljuset. Dessförinnan var det Klarna som hade det hett om öronen. Efter många om och men tecknade Klarna kollektivavtal – men inte med det fackförbund som vidtagit stridsåtgärder mot dem.
2024-03-10
Anställd med hög sjukfrånvaro? Så ska du agera - Alla blir sjuka någon gång, men kan man minska de negativa konsekvenserna när täta sjukskrivningar blivit vardag? Läs expertens tips om rutiner, digitala verktyg och ekonomiskt stöd – för arbetsgivare.
2024-03-08
Sätt upp lika lön på agendan - Kvinnor och män i samma företag ska ha lika lön för lika arbete. Det följer av diskrimineringslagen och arbetsgivaren har en skyldighet att arbeta aktivt för att osakliga löner mellan män och kvinnor inte förekommer. "Skapa en kultur där lika lön står på agendan", är rådet från Simployers expert till svenska arbetsgivare.
2024-03-08
7 frågor från Stora Lönedagen - En vecka in på turnén med Stora Lönedagen har vi samlat på oss mängder med frågor från kunder som deltagit. Här kommer ni sju av dem:
2024-03-07
Så här kan du spara 3 miljoner genom förbättrad HR - Även små företag med endast en anställd inom HR kan spara stora summor genom att förbättra sitt HR-arbete. Kolla in kalkylen!
2024-03-01
Både måltidsavdrag och kostförmån – inte dubbelbeskattning - Att få sitt skattefria traktamente reducerat för en fri måltid och samtidigt bli beskattad för måltiden innebär inte dubbelbeskattning. Det är en vanlig missuppfattning bland anställda och arbetsgivare, och vi får dagligen frågor om detta. Måltidsavdrag och kostförmån är två helt olika saker – åtminstone i skattevärlden.
2024-03-01
Personalfester med övernattning kan vara skattefria - Att måltiden under en personalfest är skattefri för de anställda vet de flesta arbetsgivare om. Men att det faktiskt går att bjuda de anställda på personalfest med övernattning på annan ort utan beskattning är förmodligen inte lika känt.
2024-02-29
Kostförmånen – en smakfull förmån - Kostförmånen - en ibland underskattad förmån bland de anställda, men ack så förmånlig. Men är en fri måltid verkligen förmånlig; den är ju skattepliktig?
2024-02-29
Skattefri bilförmån? – Jajamän! - Vill du som arbetsgivare belöna en duktig medarbetare lite extra? Vill du dessutom att medarbetaren inte ska beskattas för belöningen? Det finns faktiskt ett utmärkt sätt att belöna en anställd helt skattefritt. Vad jag tänker på är att arbetsgivaren lånar ut sin bil till den anställde, eller står för kostnaden för en hyrbil under den anställdes semester. Se dock bara till att förutsättningarna för skattefrihet är uppfyllda!
2024-02-28
Förhandling på grund av arbetsbrist - Arbetsbrist och uppsägning är oftast negativt laddade ord, för såväl arbetsgivare som arbetstagare. Ibland är de dock en nödvändig del av vardagen och det viktigt att följa de regler som finns. Läs vidare och få reda på vad som gäller, och hur du gör rätt från första början.
2024-02-28
Uppsägning vid arbetsbrist – vad innebär det? - Flera företag har den senaste tiden varslat om uppsägningar på grund av arbetsbrist. Vid uppsägningar finns en hel del att tänka på, här sammanfattar vi de olika stegen.