Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2022-06-20
Nya LAS – anställningsavtal och skriftlig information - Redan den 29 juni 2022 kommer flera nya regler i lagen om anställningsskydd (LAS) börja gälla med anledning av EU:s arbetsvillkorsdirektiv. Vet du vad som gäller för anställningsavtal och skriftlig information? Vi ser till att du blir förberedd.
today 2022-06-16
Tips på skattefri sommargåva till personalen - Så här dags på året – innan sommarsemestrarna drar igång – brukar vi få frågor om man kan lämna skattefria sommargåvor till sin personal. De allra flesta är ju bekanta med skattereglerna om julklappar till anställda och vet att sådana kan ges bort skattefritt, om det görs på rätt sätt.
today 2022-06-15
Personalfest eller sommargåva – vad gäller egentligen? - Sommaren är här, och äntligen är det kanske dags för en personalfest eller en sommargåva? Eller både och? Vilka skatteregler är det då som gäller? Hur mycket får en sommargåva till personalen kosta, och hur många personalfester kan man ha under ett år? Här bjuder vi på en påminnelse om regelverket och några tips inför sommaren!
today 2022-06-14
Ta ditt ledarskap till nästa nivå med ledarskapsutveckling - Ökade krav från medarbetarna, hög personalomsättning och hård kamp om arbetskraften ställer nya krav på alla typer av chefer. För att möta sådana utmaningar är det viktigt med ett bra ledarskap. I denna artikel delar Eilin Kaaby Gillesen, HR-direktör på Simployer, med sig av hennes bästa tips och verktyg för ett bättre ledarskap.
today 2022-06-13
Stor risk för skador bland unga sommarjobbare - Sommaren är högsäsong för unga på arbetsmarknaden och ett sätt för många att få in en första fot i ett framtida jobb, men det är heller inte utan risker. I ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket förra veckan kunde vi läsa att arbetsplatsolyckor är vanligast bland unga.
today 2022-06-09
Hyra ut bostaden i sommar – gör rätt med skatt och moms - Om man inte själv kan nyttja sommarstugan – eller bostaden i utlandet – kanske man funderar på att hyra ut den i sommar. Men vilka skatte- och momskonsekvenser kan det bli med en sådan uthyrning? Vi satte oss ned för att reda ut detta, tillsammans med skatte- och momsexpert Veronica Rosén.
today 2022-06-08
Lyckas med onboarding - på plats eller digitalt - Distansarbete ökar, många chefer känner sig pressade pga tidsbrist och konkurrensen om toppmedarbetare är stenhård. Allt detta gör att en strukturerad och bra introduktion av nya kollegor blir viktigare än någonsin.
today 2022-06-02
Ordlista för det nya arbetslivet - De senaste åren har arbetslivet genomgått en stor förändring i och med coronapandemin. När stora förändringar sker kommer det även med nya begrepp som har bra att känna till, så även för HR. Nedan listar vi tio ord som är bra för dig att veta i det nya arbetslivet.
today 2022-05-23
Tillit är nyckeln till hälsa på jobbet - Nästan varannan hemarbetare har upplevt psykisk ohälsa, men få berättar för chefen. Tillit blir nyckeln för att komma till rätta med problemet.
today 2022-05-23
Sommarjobbare – skatt eller inte skatt? - Sommarlovet närmar sig och med det säsongen för extrajobbande skolungdomar. Tänk på att den som tjänar max 20 430 kronor under året inte behöver betala någon skatt på sina inkomster, och arbetsgivaren slipper göra skatteavdrag.
today 2022-05-18
Nu blir det krav på interna och externa visselblåsarkanaler! - Den 17 december 2021 trädde den nya visselblåsarlagen ikraft. Den 17 juli 2022 ska privata arbetsgivare mer fler än 250 anställda ha inrättat interna rapporteringskanaler, detsamma gäller offentliga arbetsgivare med fler än 50 anställda. Samma datum ska de myndigheter som fått uppdrag att utforma externa visselblåsarekanaler ha dessa på plats.
today 2022-05-17
Skyddet för visselblåsare har stärkts genom en ny lag - Skyddet för den som slår larm om missförhållanden i arbetslivet har stärkts genom att en helt ny lag har införts. I den nya lagen regleras bland annat hur rapportering av missförhållandet i arbetslivet ska göras samt att arbetsgivare måste ha rutiner för att hantera sådana rapporter.
today 2022-05-17
Har ni börjat förbereda verksamheten på den nya visselblåsarlagen? - Den 17 december kommer en ny visselblåsarlag att börja gälla och därför är det viktigt att din verksamhet har koll på vad det är som gäller. Vi svarar på de vanligaste frågorna om den nya visselblåsarlagen.
today 2022-05-16
Skattereglerna för elbilar behöver förenklas! - Elektrifieringen av bilen går i hög hastighet. Det säljs fler elbilar än beräknat och pengarna till klimatbonusen i bonus-malussystemet tar slut. Lagstiftarna uppnår alltså här sina mål, men skattelagstiftningen är inte med i matchen. Kort sagt; skattereglerna behöver förenklas!
today 2022-05-13
En hybrid arbetsvardag ställer krav på ledarskapet - Dagens medarbetare har större digital kompetens än någonsin tidigare. Nu finns det en våg av "digital natives" som har vuxit upp med digitala plattformar och vill ut i arbetslivet. Detta sätter krav på dig som ledare. Har du den kompetens som krävs för att leda i en hybrid arbetsvardag?