Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2024-01-16
Sluta gissa – mät fakta och styr mot målen med HR-data istället - Alla arbetsgivare vill bli mer effektiva, få in större intäkter och ha anställda som trivs – men visste du att HR sitter på en massa data som kan hjälpa er att nå dit? Att använda HR-data på rätt sätt kan däremot vara en utmaning, för vad är det egentligen vi mäter och hur tar du tillvara på den?
2024-01-09
Därför väljer kunderna Simployer framför konkurrenterna - Vi vet, det är inte vackert att tuta i egen lur. Men vi har (minst) 5 goda skäl till att berätta hur Simployers produktsvit spelar i en egen liga och varför användarna blivit våra bästa ambassadörer.
2023-12-22
Konsekvenserna av ett dåligt avslut på arbetsplatsen - I dagens osäkra arbetsklimat är det avgörande att hantera avslut av anställning på ett värdigt sätt. “Att avsluta en långvarig anställning kan kännas som att avsluta en relation, vilket kräver tid för bearbetning och att gå vidare. Ett dåligt avslut kan få allvarliga konsekvenser”, menar Simployers HR-expert Cecilia Fredriksson.
2023-12-21
Därför är kompetensutveckling affärskritiskt - Alla behöver se över sina utgifter i tuffa tider, men det gäller att se upp – en kapad utbildningsbudget kan bli dyrköpt! Tänk strategiskt kring kompetensutvecklingen, för att säkra lönsamheten.
2023-12-20
Skatteexpertens råd och tips inför årsskiftet 2023/2024 - Här har vi sammanställt några praktiska råd och tips inför årsskiftet. Allt i syfte att åstadkomma ett positivt skattemässigt utfall för dig. Varje tips måste dock sättas i sitt sammanhang. Både för- och nackdelar måste vägas in vid bedömningen.
2023-12-13
Satsa på frånvaron – det lönar sig! - Fast och frustrerad i frånvarohanteringsträsket? Det finns en lösning som gör det lätt att göra rätt: Simployer Frånvaro. Ett verktyg för lönsam resurshantering, helt enkelt.
2023-12-12
HR-trender 2024 – detta måste du ha koll på - I en turbulent värld spelar HR en allt viktigare roll, men gäller det att ha koll på utvecklingen. Vi ger dig ett smakprov på tre trender som kommer starkt 2024 och tipsar om hur du kan få smidig omvärldsbevakning – året om, helt gratis!
2023-12-11
Min medarbetare verkar ha alkoholproblem – vad gör jag? - Svenskars alkoholkonsumtion ökar vilket kan påverka arbetsgivaren genom ökad sjukfrånvaro och lägre produktivitet. Eller ännu allvarligare, ökad risk för olyckor och arbetsrelaterade skador. Därför är det viktigt att arbeta både förebyggande på organisationsnivå och på individnivå för att få ett effektivt alkoholpreventivt arbete.
2023-12-08
Slopa extraskatten på gåvor! - "Företag som skänker gåvor som gör att samhällets kostnader minskar ska inte behöva betala extra skatt för det. Staten måste snabbt ändra på reglerna!", skriver Håkan Larsson, momsexpert på Simployer.
2023-12-05
Ekar det i kassan? Att säga upp personal är inte enda lösningen - Arbetslösheten stiger och företag står inför stora utmaningar. I korridorerna på arbetsplatsen kan det diskuteras hur många av de anställda som kommer ha kvar sina jobb när arbetsgivare överväger smärtsamma beslut om nedskärningar. Men är uppsägning verkligen enda utvägen vid vikande ekonomi? Inte nödvändigtvis, experten förklarar:
2023-12-04
Ut med omoderna traditioner: ”Skapa ett inkluderande julbord!” - En kollega hetsar den andra om att prova starkvinsglöggen, en annan kollega ifrågasätter varför någon inte äter köttbullar. För de flesta av oss är julbordet en trevlig och social sammankomst, men inte för alla. Även om det i stunden kan kännas som helt oförargliga kommentarer, kan det göra julbordet till en utmanande och inte minst exkluderande upplevelse för vissa.
2023-12-04
Arbete utomhus – hur kallt får det vara? - Det finns faktiskt inga fastställda gränser för hur kallt det får vara när någon arbetar utomhus. Men som arbetsgivare har du alltid ansvar för att se till att arbetstagarna inte skadas i kyligt väder.
2023-11-27
Löneavdrag för gåvor till hjälporganisationer – vad gäller? - Att avstå bruttolön mot att arbetsgivaren skänker beloppet till en ideell organisation har tyvärr inga skattemässiga fördelar, varken för anställda eller arbetsgivare. Anledningen är att den anställde förfogar över bruttolönen och att hela denna ska beskattas och betalas arbetsgivaravgifter på.
2023-11-22
E-fakturering och digital rapportering - vad gäller? - EU-kommissionens förslag – VAT in the Digital Age (s.k. ViDA) kan leda till stora förändringar – om det går igenom. Det handlar bland annat om nya krav på elektronisk fakturering och digital rapportering.
2023-11-22
Ta bort allt momskrångel med ny teknik! - Idag betalar svenska företag cirka 14 miljarder kronor om året för sin momshantering. "Helt orimligt!", skriver vår momsexpert Håkan Larsson.