Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2019-06-14
Begära omprövning av sjukvårdsförmånen? - Skatteverket anser att endast 60 % av premien för en fri sjukvårdsförsäkring ska beskattas. En förutsättning är dock att försäkringen även omfattar skattefria åtgärder. Med hänsyn till att de nya skattereglerna om fri sjukvård gäller fr o m den 1 juli 2018, torde omprövning kunna begäras av den fria sjukvårdsförsäkringen för tid fr o m då.
2019-06-12
Året med GDPR – vad har hänt och vad är på gång? - Samtyckesregler, sanktionsavgifter och incidentrapportering – det var många heta punkter på agendan när Dataskyddsinspektionen bjöd in till heldagskonferensen ”Ett år med Dataskyddsreformen” i Göteborg den 28 maj. Vad har hänt under året som gått och inte minst – vad kommer att ske framöver?
2019-06-07
Satsa på de äldre för att behålla de yngre – John Mellkvist om arbetsmarknadens åldersfixering - Är du ung och hungrig? Ung och framåt? Ung och digital? Eller är du för gammal? Åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden är ett problem som kräver en helomvändning. "Vi måste börja se mer positivt på senior arbetskraft. Så som demografin utvecklas finns inget annat alternativ", säger John Mellkvist.
2019-06-07
Så ökade Umeå Energi engagemanget – satsade på cheferna - För att få fart på engagemanget gäller det att involvera hela organisationen och att få cheferna att själva driva engagemanget i sina team. Då blir effekten och aha-upplevelsen allra störst. Så här gjorde Umeå Energi.
2019-06-07
Anställa unga sommarjobbare – regler kring minderårigas arbetstider - Nu är sommaren verkligen i antågande och förmodligen har många arbetsgivare anställt unga sommarjobbare. Viktigt att veta är att för minderåriga, d v s personer under 18 år, gäller särskilda arbetstidsregler. Syftet är att förebygga och förhindra att barn och ungdomar drabbas av ohälsa, men det är många olika tidsgränser och klockslag att hålla reda på.
2019-06-05
Anställa unga sommarjobbare – tänk på att det är särskilda regler - Nu är det skolavslutningar och studentfiranden i antågande och många arbetsgivare har anställt unga sommarjobbare. Viktigt att tänka på är att för minderåriga, d v s personer under 18 år, gäller särskilda regler. Syftet med dessa är att förebygga och förhindra att barn och ungdomar skadar sig eller drabbas av ohälsa.
2019-06-03
Anställa sommarjobbare? Välj rätt anställningsform! - Nu är det inte långt kvar till sommaren och många arbetsgivare arbetar in i det sista med att anställa sommarjobbare. I LAS (lagen om anställningsskydd) finns det flera olika former av visstidsanställningar och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.
2019-05-24
Billeasing och moms på Finansbolagens Förenings informationsmöte - Finansiell billeasing stod på agendan när Pelle Gustavsson, momsexpert hos Simployer, talade på Finansbolagens Förenings informationsmöte i Stockholm idag. Nytt synsätt från Skatteverket kan nämligen ställa till det för både finansbolag och deras kunder vid leasing av personbilar.
2019-05-22
Tips på skattefri ”sommargåva” - Hur är det nu med sommargåvor till anställda? Är sådana verkligen skattefria (gåvorna alltså!)? Även om det inte är dags för sommarsemester än på ett tag så börjar frågan ändå dyka upp från våra kunder: ”Vad kan vi ge i skattefri sommargåva till våra anställda?”. Svaret är enkelt: egentligen ingenting.
2019-05-21
Expertfrågan – här är svaret! - Kunde du lösa problemet i månadens expertfråga? Här är svaret!
2019-05-21
Bäst att inte svara när Skatteverket ringer? - Har du yrkat ett avdrag du inte är helt säker på att du har rätt till? Då kan det vara läge att inte plocka upp telefonen om Skatteverket skulle höra av sig för att kontrollera saken. Lagstiftningen är nämligen utformad på så vis att avdraget sannolikt bara blir nekat om du undviker att svara – men om du medger yrkandet kan straffet bli skattetillägg.
2019-05-20
Oro för hantering av personuppgifter - Majoriteten av svenskarna är oroliga för hur deras personuppgifter används. Det visar en rapport från Datainspektionen. Men det är bara hälften av svenska företag och myndigheter som arbetar kontinuerligt och systematiskt med dataskydd.
2019-05-15
Minnesgåvor till anställda - Enligt huvudregeln är allt som en anställd får av sin arbetsgivare skattepliktig inkomst. Anledningen är att det ses som ersättning för utfört arbete.
2019-05-14
Så här upptäcker du förfalskade examensbevis - Att anställa en person med falsk examen kan bli en dyr felrekrytering. I en undersökning gjord av Stockholms Handelskammare framkom att nästan 60 % av alla arbetsgivare har erfarenhet av att kandidater har förvanskat uppgifter i sitt CV. Att ljuga om sin examen är bland det vanligaste.
2019-05-09
Du som rekryterar – har du en laglig grund enligt GDPR? - För att en behandling av personuppgifter ska vara tillåten måste det finns en laglig grund. En första fråga du bör ställa dig – vid behandling av personuppgifter – är alltså om registreringen överhuvudtaget är laglig?