Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2023-12-04
Arbete utomhus – hur kallt får det vara? - Det finns faktiskt inga fastställda gränser för hur kallt det får vara när någon arbetar utomhus. Men som arbetsgivare har du alltid ansvar för att se till att arbetstagarna inte skadas i kyligt väder.
2023-11-27
Löneavdrag för gåvor till hjälporganisationer – vad gäller? - Att avstå bruttolön mot att arbetsgivaren skänker beloppet till en ideell organisation har tyvärr inga skattemässiga fördelar, varken för anställda eller arbetsgivare. Anledningen är att den anställde förfogar över bruttolönen och att hela denna ska beskattas och betalas arbetsgivaravgifter på.
2023-11-22
E-fakturering och digital rapportering - vad gäller? - EU-kommissionens förslag – VAT in the Digital Age (s.k. ViDA) kan leda till stora förändringar – om det går igenom. Det handlar bland annat om nya krav på elektronisk fakturering och digital rapportering.
2023-11-22
Ta bort allt momskrångel med ny teknik! - Idag betalar svenska företag cirka 14 miljarder kronor om året för sin momshantering. "Helt orimligt!", skriver vår momsexpert Håkan Larsson.
2023-11-20
Ta pulsen på teamet – 5 starka skäl till att börja i dag! - Hur mår dina medarbetare? Smart HR-teknik ger svar direkt. Nu kan du testa &franklys pulsmätning – som hjälper dig att bygga långsiktigt engagemang och ducka dyra konflikter – helt gratis!
2023-11-17
Revolutionen är redan här – kom igång med HR analytics - Begreppet HR analytics är på god väg att bli en självklar del av den svenska företagslingon. Varför? Vi reder ut vad begreppet står för och förklarar hur det kan göra arbetslivet enklare – för dig.
2023-11-16
Jämställdhet eller utbrändhet? Så kan arbetsgivare göra skillnad! - Hämta barn på förskolan, laga mat, dammsuga och skjutsa till träning – det är bara några av de obetalda uppgifter kvinnor gör mer av i hemmet än männen. Även föräldraledighet tas i större utsträckning ut av kvinnor än av män. Det visar en rapport som Jämställdhetsmyndigheten nyligen släppt.
2023-11-10
Lär dig leda i förändring – fem saker som gör skillnad - En av chefens viktigaste uppgifter är att leda i förändring. Ändå kommer många förändringsresor av sig. Här delar Simployers experter med sig av verktygen som hjälper dig och dina medarbetare att ta er dit ni ska.
2023-11-09
Nu träder vissel­blåsarlagen i full kraft – detta behöver du ha koll på - Experten reder ut vanliga missförstånd kring visselblåsarlagen och tipsar hur arbetsgivare ska agera kring skärpta krav på interna rapporteringskanaler: ”Rätt hanterat kan visselblåsande bli ett gyllene tillfälle till verksamhetsutveckling!”
2023-10-31
Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur – förbered dig på ändringarna! - Arbetsmiljöverkets regelstruktur för föreskrifter och allmänna råd har genomgått en ordentlig förändring. 67 föreskrifter har blivit 15 och träder i kraft 1 januari 2025 – lång tid kvar kan tyckas, men som arbetsgivare är det dags att börja förbereda sig och bekanta sig med ändringarna redan nu.
2023-10-24
Diskriminerad vid 40, jobba till 70? - Svensk kompetensutveckling fungerar inte – men det finns en lösning! Svensk arbetsmarknad skriker efter ny kompetens, samtidigt pågår ett gigantiskt slöseri av erfarenhet och utvecklingspotential. HR-experten tipsar om en lönsammare strategi, som även stärker ditt arbetsgivarvarumärke.
2023-10-16
Tillitsbaserat ledarskap – fem tips för att lyckas - En föränderlig värld kräver kvickfotade organisationer och allt fler lyfter fram tillitsbaserat ledarskap som lösningen. Men handen på hjärtat, undrar du också vad det egentligen betyder? Här får du svar – så funkar tillitsbaserat ledarskap:
2023-10-13
Framtiden är lönetransparent – därför ska du uppdatera din strategi nu! - Det dröjer innan EU:s lönetransparensdirektiv realiseras som svensk lag, men startskottet för förändringsresan har redan gått. Bolag som inte agerar nu, riskerar att förlora kampen om framtidens talanger.
2023-10-12
Arbetsmiljöverket inspekterar små företag – är ni förberedda? - Mellan oktober 2023 – mars 2024 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera små företag gällande deras systematiska arbetsmiljöarbete (SAM). "Många små företag saknar kunskap om arbetsmiljöregler och agerar först när olyckor inträffar.", säger Ida Ljungberg
2023-10-09
Redo för årets mest välkomna skattehöjning? - Gör det enkelt! Med Skatteträff 23/24 höjer du din skattekompetens i rekordfart. Du väljer tid och plats – experterna serverar kunskapen du verkligen behöver.