Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2022-03-14
Löneavdrag för gåvor till hjälporganisationer – vad gäller? - Att avstå bruttolön mot att arbetsgivaren skänker beloppet till en ideell organisation har tyvärr inga skattemässiga fördelar, varken för anställda eller arbetsgivare. Anledningen är att den anställde förfogar över bruttolönen och att hela denna ska beskattas och betalas arbetsgivaravgifter på.
today 2022-03-04
Välgörenhet ska inte extrabeskattas! - "Företag som skänker gåvor som gör att samhällets kostnader minskar ska inte behöva betala extra skatt för det. Staten måste snabbt ändra på reglerna!", skriver Håkan Larsson, momsexpert på Simployer.
today 2022-03-01
Tjänstestället efter coronapandemin? - Att slå fast var en anställd har sitt tjänsteställe är mycket viktigt ur skattesynpunkt. Till exempel är tjänstestället avgörande för om den anställde kan få skattefria milersättningar eller om ersättningarna ska beskattas som lön. Efter coronapandemin kommer många – men långt ifrån alla – ha möjlighet att arbeta hemifrån, kanske flera dagar i veckan. Innebär det att tjänstestället med automatik då flyttas till bostaden?
today 2022-02-17
Sjukavdrag och sjuklön fr o m dag 15 - Från och med kalenderdag 15 får den anställde ingen sjuklön från arbetsgivaren.
today 2022-02-17
Vabba eller vobba – har du koll? - Årets stora vab-period, eller Vabruari som den också kallas, pågår för fullt och många föräldrar måste vara hemma för att ta hand om sitt sjuka barn. Har du koll på vad som gäller för att få ut tillfällig föräldrapenning när du vabbar?
today 2022-02-15
Låt medarbetarna själva bestämma om de vill se på OS - När de flesta av oss sover gott startar dygnets första OS-sändningar från Kina. Vi vaknar till rubriker som ”Sara Hector har tagit OS-guld i storslalom”. Sändningarna pågår fram till klockan 15 och både kvartsfinal för damkronorna och herrarnas curling är i gång samtidigt. Arbetsdagen pågår parallellt och för den sportintresserade kan det såklart vara svårt att slita sig.
today 2022-02-09
Arbetsprover/case i rekryteringsprocessen - Det blir allt vanligare att arbetsgivare tillämpar arbetsprover i rekryteringsprocesser för att bedöma kandidaters framtida arbetsprestationer.
today 2022-02-09
Växla upp när du har koll på kompetensen - Innan du sätter plattan i mattan … En god idé är att kartlägga det nya arbetslandskapet och vad det betyder för det fortsatta HR-arbetet. Var står du? Vilka behov har ni och finns kompetensen att klara den nya vägen? Ta med dig medarbetarna på resan är en av framgångsfaktorerna.
today 2022-02-08
Rådet om hemarbete tas bort – hur ska arbetsgivare agera nu? - Regeringen har nyligen fattat ett beslut om att ta bort flera restriktioner som har införts där ibland det allmänna rådet för hemarbete. Men hur påverkar det arbetsplatserna framöver där många medarbetare har vant sig vid en mer flexibel arbetsplats?
today 2022-02-01
Skattenyheter för 2022 - har du koll? - Ett nytt år brukar bland annat innebära att nya lagar och nya skatteregler börjar att gälla. 2022 är inget undantag. I den här artikeln har vi sammanställt några av de nyheter som kan vara bra att känna till.
today 2022-01-31
För vems skull görs de traditionella medarbetarsamtalen? - Om kunder inte köpte din vara eller tjänst, skulle du år efter år ändå ha kvar den i ditt utbud? Skulle du år efter år förfina den och lägga tid på uppdateringar som ingen efterfrågar eller har behov av? Svaret är säkert nej. Ändå är det precis så vi gör med de traditionella, årliga medarbetarsamtalen i många organisationer.
today 2022-01-26
Ledighet för vård av närstående - Anställda har rätt att vara lediga för att vårda närstående som är svårt sjuka.
today 2022-01-24
Nekat momsavdrag vid sponsring kan vara fel - En ny dom från EU-domstolen medger momsavdrag vid sponsring – trots att kostnaden är högre än reklamvärdet. Detta kan innebära att företag som fått nekat momsavdrag har momspengar att återfå.
today 2022-01-21
Coronaåtgärder för HR att hålla koll på - Med anledning av den höga smittspridningen i samhället kommer flera coronarelaterade ersättningar och stöd att förlängas. Här är en sammanfattning över de åtgärder inom socialförsäkringen och sjuklöneområdet som gäller samt inom kort kommer att börja gälla.
today 2022-01-18
Avdragsrätt för moms – ett pussel med två bitar - Om avdragsrätten för moms var ett pussel så skulle det bestå av två pusselbitar. På den ena hade det stått materiella krav på och den andra formella krav.