Arbete utomhus – hur kallt får det vara?

"Det finns inga temperaturgränser varken i arbetsmiljölagen eller i föreskrifter från Arbetsmiljöverket. Som arbetsgivare måste man däremot alltid göra en riskbedömning, enligt föreskrifterna om det systematiska arbetsmiljöarbetet, för att förhindra att anställda drabbas av sjukdom eller skadas på arbetsplatsen. När det gäller utomhusarbete kan det t ex röra sig om nedkylning eller kylskada", säger Simployers HR- och löneexpert Anna Schönfelder.
Anna SchönfelderHR- och löneexpert
måndag 4 december 2023
Lästid: 1 Minut

Bedömning behövs vid utomhusarbete

Som arbetsgivare måste du göra en bedömning av om det överhuvudtaget går att arbeta utomhus. Vid kraftig kyla eller kyla i kombination med blåst kan det innebära att utomhusarbetet får ställas in helt.

Vid kyla i övrigt kan det innebära att företaget får skaffa speciell arbetsklädsel till de anställda. Det kan vara tal om att sätta upp speciella arbetsbodar, så att de anställda har möjlighet att gå inomhus och värma sig. Andra exempel kan vara speciella skydd mot väder och vind.

Även om det inte finns fastställda temperaturgränser för utomhusarbete kan kollektivavtal reglera vad som gäller i den branschen. Det kan även finnas vedertagen praxis inom branscher med utomhusarbete.

Tänk på att...

Riskbedömning görs enligt föreskrifterna om det systematiska arbetsmiljöarbetet (AFS 2001:1). Ytterligare information finns på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Få ett team av experter i ryggen!
Känner du dig osäker på lagar och regler? Är det svårt att hänga med i de senaste nyheterna? Vill du diskutera med någon om just din fråga? Våra expertstöd ger dig tryggheten och stödet du behöver för att ta rätt beslut i din arbetsvardag – varje dag!

Jag vill veta mer!

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: