Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2019-01-24
Provanställning – avslut - En provanställning får pågå i högst sex månader, men kan avslutas tidigare vid behov.
2019-01-22
Karensavdraget – onödigt krångligt! - Med karensavdraget skulle vi få mer rättvisa och förutsägbara karensregler i samband med anställdas sjukfrånvaro. Tyvärr valde lagstiftarna en onödigt krånglig lösning och många arbetsgivare är osäkra på hur de nya reglerna ska användas. Dessutom kan det nya karensavdraget slå orimligt hårt mot vissa anställda, t ex de som är sjukskrivna på deltid.
2019-01-16
Avskedande - allmänt om avsked - En arbetsgivare kan endast i undantagsfall avskeda en arbetstagare vid grov misskötsamhet.
2019-01-15
Sveaskogsdomen lever än! - Ryktet om Sveaskogsdomens död visade sig vara överdrivet. EU-domstolens senaste dom – om avdrag för moms i samband med försäljning av dotterbolag – ger dock bränsle till ett framtida nytt kapitel i denna följetong.
2019-01-15
Kontrollera semesterskuldslistan! - Det är bra att ta fram en lista över semesterskulden varje månad för att kunna säkerställa att beräkningen är korrekt. Genom att kontrollera semesterskulden löpande kan eventuella felaktigheter korrigeras direkt. Börja med att stämma av företagets intjänande- och semesterår.
2019-01-08
- Glöm traditionella strukturer och hierarkier. På Centigo är chefer ett minne blott och beslutsfattandet har flyttat längst ut i organisationen. Varför? För att man tar bättre beslut så. Och så ökar det engagemanget.
2019-01-03
Skippa floskler och omotiverade krav – hitta rätt kandidat med en genomtänkt annons - Det är ett nytt år och för många är detta synonymt med en nystart. Kanske har även ledigheten gett tillfälle till reflektion och många inleder det nya året med att säga upp sig. För arbetsgivare kan det bli bråttom att annonsera ut lediga tjänster, men det finns flera skäl till att inte återanvända gamla annonser slentrianmässigt. En genomtänkt utformning kan leda till ökad chans att få rätt sökande och till att undvika diskriminering.
2019-01-02
Hur påverkar GDPR rekryteringsprocessen? - Den nya dataskyddsförordningen (GDPR) och den nya svenska dataskyddslagen trädde båda i kraft den 25 maj 2018. I och med detta upphörde också personuppgiftslagen (PUL). HR är ett område som berörs starkt och där många processer kan behöva ses över för att uppfylla regelverket.
2019-01-02
Coworking – framtidens arbetsplats? - Hur påverkar digitaliseringen behovet av arbetsplatser i framtiden? Kommer fler utnyttja möjligheten att arbeta under en kokospalm på en kritvit sandstrand i fjärran land eller kommer behovet av egna kontorsrum på ett fast arbetsställe att öka istället? Kairos Future har undersökt hur framtidens arbetsplatser kommer att se ut.
2019-01-02
Mindre stress skapar attraktiv arbetsplats - Många arbetsgivare anstränger sig för att skapa attraktiva arbetsplatser som är centralt belägna, miljövänliga och som erbjuder den senaste tekniken. Men är det verkligen det som våra framtida arbetstagare rankar högst när de ska välja arbetsgivare? Vi har svaret.
2018-12-26
Så hanterar du din stress - Hur är det med dina stressnivåer i dag? Förlamar stressen dig eller får du en extra kick?
2018-12-26
Bra vibrationer - Var med och sprid feelgood-smittan.
2018-12-26
Så blir du vän med förändringen - Humor ett steg på vägen.
2018-12-26
Måste vi vara kompisar på Facebook? - Vad sker när gränsen mellan privatliv och arbete suddas ut? Ibland kan det vara svårt att veta var gränsen mellan arbete och privatliv går.
2018-12-26
Håller du på att tappa balansen? - Svenska chefer är mer stressade än medarbetare utan chefsansvar. De ägnar mindre tid till återhämtning och de sover färre timmar än de uppger att de gör.