Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2020-09-15
När ska du förhandla på arbetsplatsen? - Står företaget inför stora förändringar? Ska ni organisera om, anställa ny chef, byta lokaler eller kanske dra ner på personal? Tänk på att företag med kollektivavtal måste förhandla med fackföreningen innan man tar beslut om viktiga förändringar i verksamheten.
today 2020-09-15
Bruttolöneavdrag eller nettolöneavdrag för förmåner? - Om löneväxling ska ske mot brutto- eller nettolöneavdrag är något som arbetsgivaren och den anställde får komma överens om. Det finns inga regler om löneväxling, men vilken växling man väljer kan få konsekvenser för den anställde – både skattemässigt och för olika framtida ersättningar.
today 2020-09-14
Ta fram era arbetsmiljömål – en enkel guide - Enligt lagen är arbetsgivare skyldiga att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Här kan du läsa om processen för att ta fram arbetsmiljömål.
today 2020-09-11
Olika ersättningar under VM inte diskriminering - Ojämlika ersättningar till män och kvinnor under fotbolls-VM är inte diskriminerande enligt Diskrimineringsombudsmannens (DO:s) bedömning. Det framkommer i ett nytt tillsynsbeslut.
today 2020-09-11
Ordlista för HR - Vi förklarar 50 begrepp du som jobbar med HR bör känna till. Vilka kan du redan?
today 2020-09-11
Leasingmoms äventyras i corona-tider - Se över tjänstekörningen för att inte missa halva momsavdraget!
today 2020-09-09
Så kan du lösa konflikter på arbetsplatsen - När behöver du som arbetsgivare lösa konflikter? Som arbetsgivare har du ett ansvar för att förebygga och hantera konflikter. Läs våra 6 tips på hur!
today 2020-09-09
Arbeta strategiskt med HR – upprätta en HR-strategi - En HR-strategi ska vara en del av den övergripande affärsstrategin för att säkerställa att HR skapar mervärde för verksamheten. Få koll på hur du gör här!
today 2020-09-09
Är du ledare eller chef? - Är du ledare, chef eller kanske en av dem som är båda delarna? Warren Bennis, amerikansk ledarskapsforskare, uttrycker skillnaden mellan ledare och chefer så här; Chefer är människor som gör saker rätt medan ledare är människor som gör rätt saker.
today 2020-09-07
Rekryteringsprocessen – få koll steg för steg - Rekryteringsprocessen kan ta tid och kräva mycket fokus. Men blir det rätt, så är det en värd investering för organisationen. Ta reda på mer här!
today 2020-09-04
De digitala samtalen är här för att stanna: 4 tips för att göra dem mer kvalitativa - Det digitala arbetslivet ser alltså ut att vara här för att stanna. Vi behöver därför tänka till lite kring hur vi fortsatt framåt kan ha samma goda, kvalitativa medarbetarsamtal – även när vi inte sitter mittemot varandra i samma rum. Vissa samtal som målsamtal kanske är enklare att hålla digitalt, men när det kommer till exempelvis rehabiliteringssamtal kan det vara svårare att skapa trygghet när vi sitter på distans. Så vad behöver du tänka på för att genomföra ett lite svårare samtal digitalt? Vi delar med oss av fyra tips på hur du som arbetsgivare kan säkra ett bättre digitalt samtal.
today 2020-09-04
Äntligen enklare skatteregler för enskilda firmor? - Kommer reglerna om expansionsfond och negativ räntefördelning att slopas? Får vi generösare regler för periodiseringsfonder i enskild firma? Det kan bli resultatet av ett färskt utredningsförslag.
today 2020-09-03
Företagare, ge dig själv en gåva för 15 000 kr – skattefritt! - Driver du ett eget aktiebolag och börjar närma dig 50 eller 60 årsdagen? Har du planerat en resa? Du vet väl att företaget kan betala upp till 15 000 kr av resan helt skattefritt. Det gäller även om du är den enda personen som är anställd i företaget.
today 2020-08-29
Vad är strategisk kompetensförsörjning? - Strategisk kompetensförsörjning innebär att ha rätt person med rätt kompetens på rätt plats vid rätt tillfälle. Här kan du läsa mer om hur du går till väga.
today 2020-08-27
Leda i tider av förändring – en ledares svåraste uppgift? - Vi befinner oss idag i ett tillstånd av ständig förändring, och detta faktum har blivit allt tydligare sedan coronapandemin slog till. De organisationer som inte snabbt lyckas anpassa sig till omgivningens förändrade krav och ställa om utifrån en ny verklighet kan riskera att inte kunna stå sig i konkurrensen.