Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2020-06-29
Klädkoder i arbetslivet - Vilka signaler sänder vi ut genom vårt sätt att klä oss på arbetet och kan vi bestämma våra klädval själva helt och hållet? På den sistnämnda frågan skulle sannolikt en ståuppartist svara ja medan det tveklöst blir ett nej-svar från kabinpersonal inom flyget. Men hur ska man ställa sig till shorts under soliga sommardagar?
today 2020-06-24
Får det vara hur varmt som helst på en arbetsplats? - Det är arbetsgivaren som ansvarar för klimatet på arbetsplatsen. Det innebär att personalutrymmen och arbetsplatser inomhus ska ha lämpliga temperaturer, anpassade efter den verksamhet som bedrivs. Men ibland är det svårt att hålla en jämn temperatur året runt. Här kommer tips på åtgärder du kan ta till när temperaturer kryper uppåt.
today 2020-06-18
Missa inte detta vid implementing av HR masterdata - Del fyra och sista delen i artikelserien om masterdata i kombination med HR och säkerhet handlar om implementeringen. Här får du tips som förenklar processen.
today 2020-06-12
Covid-19 tester – viktigt att känna till som arbetsgivare - Just nu råder ett stort tryck på att testa sin personal för antikroppar mot Covid-19. Och många är de som vill testa sig. I den här artikeln tar vi upp olika frågeställningar som vänder sig till arbetsgivare som vill testa sin personal för antikroppar mot Covid-19 (SARS-CoV-2 antikroppar).
today 2020-06-10
Smidigt flöde i det digitala ekosystemet - I den här artikeln om HR-masterdata där vi går närmare in på arbetsprocesser samt det digitala ekosystemet av verksamhetens olika system och dataflödet emellan dem.
today 2020-06-03
Resultaten inne från utredningen om moderniserad arbetsrätt - Utredningen om en moderniserad arbetsrätt överlämnade måndagen den 1 juni sitt betänkande till regeringen. Utredningen är en del av januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
today 2020-06-03
Skattefria gåvor till anställda under coronpandemin - En ny åtgärd med anledning av coronakrisen är att arbetsgivare kan ge ytterligare skattefria gåvor, d v s utöver minnesgåvorna och julgåvorna, till sina anställda under juni – december 2020. Ett syfte med detta är att inköpen av gåvorna gynnar det lokala näringslivet i ett svårt ekonomiskt läge.
today 2020-06-02
Skatteverket visar sin mjuka sida – sänker kraven för kundförluster - Att få tillbaka moms på kundförluster är ofta tufft, eftersom säljaren ska kunna visa att kunden saknar ekonomiska möjligheter att betala. Nu sänker Skatteverket kraven – men bara under en begränsad tid. Det är den pågående Covid-19-pandemi som är anledningen.
today 2020-05-28
Samhällsnytta ska inte extrabeskattas! - Företag som skänker varor till välgörenhet och samhällsnyttiga projekt ska inte behöva betala extra skatt. Företag borde också få avdrag när de väljer att ta av sina redan beskattade vinstmedel för att satsa på välgörande projekt som gynnar samhället. Lagstiftningen måste ändras så att hållbarheten utvecklas – och det snabbt! Det menar Håkan Larsson, momsexpert på Simployer.
today 2020-05-28
Aktieutdelningar vid korttidsarbete – vad gäller? - Hur påverkar aktieutdelningar och andra värdeöverföringar möjligheten att få del av stödet för korttidsarbete? Victoria Ödlund, löne- och HR-expert hos Simployer, går igenom Tillväxtverkets senaste förtydligande i frågan.
today 2020-05-25
Donationer till artister – ska skatt och moms betalas? - I dessa Corona-tider – när i princip alla konserter har ställts in – växer nya idéer fram. Det gäller hur musiker kan nå ut till sin publik men också om hur musikern kan få intäkter.
today 2020-05-22
Lyckad offboarding bidrar till positivt employer brand - Rätt hanterad bidrar offboardingen till ett positivt employer brand. Här är några saker du bör tänka på när en medarbetare slutar.
today 2020-05-20
Inget korttidsstöd vid utdelning, koncernbidrag eller semester - Att hänga med i svängarna när det gäller reglerna kring stöd vid korttidsarbete har verkligen inte varit lätt. Reglerna är i sig generellt formulerade och därigenom oklara och svårtolkade. De har också förtydligats i flera steg av Tillväxtverket, som är hanterande myndighet.
today 2020-05-19
Äntligen – förenklad bokföring och arkivering! - Inte en dag för tidigt! Bokföringen ska göras mer modern, enkel och teknikanpassad. Arkiveringen ska anpassas till dagens teknik, särskilt när det gäller dagens förlegade krav på arkivering av papperskvitton. En särskild utredare ska – senast sista september 2020 – ta fram förslag på förenklingar.
today 2020-05-18
Hur ska vi hantera lönerna under korttidsarbete? - Det finns många frågetecken i samband med att korttidsarbete har införts på arbetsplatsen just när det gäller lönehanteringen. Vi vill här dela med oss av vårt resonemang kring några av alla de frågor vi får i samband med detta.