Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2022-04-01
De nya LAS-reglerna är snart här – är du förberedd? - Arbetsrätten genomgår sin största förändringsfas någonsin och nya regler i Lagen om anställningsskydd (LAS) är att vänta inom några månader. Hur ska du som arbetsgivare rusta dig inför framtiden? Simployer ger dig svaret.
2022-03-31
Ge bort utdelning – inte saker! - Viljan att hjälpa det ukrainska folket är stor, och vi får många frågor om hur man kan hjälpa till. Många företagare vill skicka kläder, sanitetsutrustning och liknande, kort sagt göra mer än att bara bidra ekonomiskt. Det finns dock flera problem förknippade med det.
2022-03-29
Elcykel och bruttolöneavdrag – hur funkar det? - Att erbjuda anställda förmånscyklar mot löneväxling kan vara en riktigt bra affär för dessa utan extra kostnad för arbetsgivaren. På samma gång bidrar arbetsgivaren till ökad cykelpendling vilket i sin tur skapar positiva effekter för miljö och hälsa.
2022-03-29
8 av 10 upplever hög stress på jobbet - Känner du dig stressad på jobbet? Då är du inte ensam. Så många som 8 av 10 upplever hög stress på jobbet. Tidsbrist är en av faktorerna bakom stressen. Det visar ny data som presenteras i &franklys rapport Employee Engagement 2022.
2022-03-17
Reboarding – viktigt i en ny ”hybridarbetsvardag” - Två centrala HR-begrepp att göra sig bekant med är; onboarding och reboarding. Såväl onboarding som reboarding handlar i grunden om samma sak – att medarbetare så enkelt som möjligt ska komma in i arbetet.
2022-03-16
Skattereglerna måste göras mer hållbara - Reglerna om skatt och moms hänger inte med i våra tankar kring hållbarhet. Detta måste ändras, så att företagen väljer att verkställa sina planer för hållbarhet. Annars riskerar vi att planerna läggs på is, vilket är väldigt synd för hela samhället och för klimatmålen. Det gäller både i det lokala och i det globala perspektivet.
2022-03-01
Tjänstestället efter coronapandemin? - Att slå fast var en anställd har sitt tjänsteställe är mycket viktigt ur skattesynpunkt. Till exempel är tjänstestället avgörande för om den anställde kan få skattefria milersättningar eller om ersättningarna ska beskattas som lön. Efter coronapandemin kommer många – men långt ifrån alla – ha möjlighet att arbeta hemifrån, kanske flera dagar i veckan. Innebär det att tjänstestället med automatik då flyttas till bostaden?
2022-02-28
Niklas Delmar: Vi är alla medarbetare – och ledare - Är du ledare? I de flesta fall när jag ställer frågan är det endast ledare med personalansvar som räcker upp handen. Hur kommer det sig?
2022-02-17
Sjukavdrag och sjuklön fr o m dag 15 - Från och med kalenderdag 15 får den anställde ingen sjuklön från arbetsgivaren.
2022-02-15
Låt medarbetarna själva bestämma om de vill se på OS - När de flesta av oss sover gott startar dygnets första OS-sändningar från Kina. Vi vaknar till rubriker som ”Sara Hector har tagit OS-guld i storslalom”. Sändningarna pågår fram till klockan 15 och både kvartsfinal för damkronorna och herrarnas curling är i gång samtidigt. Arbetsdagen pågår parallellt och för den sportintresserade kan det såklart vara svårt att slita sig.
2022-02-09
Arbetsprover/case i rekryteringsprocessen - Det blir allt vanligare att arbetsgivare tillämpar arbetsprover i rekryteringsprocesser för att bedöma kandidaters framtida arbetsprestationer.
2022-02-09
Växla upp när du har koll på kompetensen - Innan du sätter plattan i mattan … En god idé är att kartlägga det nya arbetslandskapet och vad det betyder för det fortsatta HR-arbetet. Var står du? Vilka behov har ni och finns kompetensen att klara den nya vägen? Ta med dig medarbetarna på resan är en av framgångsfaktorerna.
2022-02-08
Rådet om hemarbete tas bort – hur ska arbetsgivare agera nu? - Regeringen har nyligen fattat ett beslut om att ta bort flera restriktioner som har införts där ibland det allmänna rådet för hemarbete. Men hur påverkar det arbetsplatserna framöver där många medarbetare har vant sig vid en mer flexibel arbetsplats?
2022-02-01
Skattenyheter för 2022 - har du koll? - Ett nytt år brukar bland annat innebära att nya lagar och nya skatteregler börjar att gälla. 2022 är inget undantag. I den här artikeln har vi sammanställt några av de nyheter som kan vara bra att känna till.
2022-02-01
5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag - Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen börja du med?