Får vi betala ut semesterdagarna i pengar?

En vanlig fråga i dessa tider, när semesteråret börjar gå mot sitt slut och många anställda sitter med kvarvarande semesterdagar, är om det är okej att betala ut dessa i pengar. Det enkla svaret är – nej.
Mirja LenesHR- och löneexpert
måndag 26 februari 2024
Lästid: 2 Minuter
"Den anställde får inte själv bestämma att de betalda semesterdagarna inte ska tas ut i ledighet för att istället betalas ut i pengar." skriver Mirja Lenes, löne- och HR-expert hos Simployer.

Semesterlagen är tydlig i frågan att den anställde ska få sin semesterlön i samband med ledighet, inte i pengar. Men det finns undantag!

När kan man betala ut semesterdagarna i pengar?

Möjligheten att betala ut semesterdagar i form av pengar med stöd av semesterlagen finns vid tre tillfällen:

1. Den anställde slutar
2. Arbetsgivaren byter semester- och intjänandeår
3. Den anställda har inte kunnat ta ut sin semester på grund av en lång frånvaroperiod under uttagsåret

En så kallad lång frånvaroperiod är en period som varit så lång att den anställde och arbetsgivaren inte kunnat lägga ut semesterdagarna, till exempel att den anställde har varit frånvarande under stora delar av semesteråret på grund av sjukfrånvaro, föräldraledighet eller tjänstledighet. Det gäller däremot inte för medarbetare som ansökt om föräldraledighet under perioden juni-augusti och därför inte vill ta ut några betalda semesterdagar. I sådana fall får den anställde och arbetsgivaren komma överens om att de 20 lagstadgade semesterdagarna tas ut vid ett annat tillfälle under semesteråret.

Utbetalning av semester vid långtidsfrånvaro – ett praktiskt exempel

Låt oss säga att en anställd blev 100 % sjukskriven den 1 juni, 2020, med en semesterrätt på 25 dagar. På grund av sjukskrivningen tog den anställde inte ut några av sina 25 betalda semesterdagar under året.

Vid semesterberäkningen har den anställde tjänat in 17 nya betalda semesterdagar. De nya dagarna, tillsammans med 8 av de 25 dagarna personen inte tagit ut, ligger kvar som betalda semesterdagar även nästa år – så att den anställde får sin fulla semesterrätt. Övriga 17 dagar som personen inte tog ut under uttagsåret ska betalas ut i pengar.

Är det okej att betala ut sparad semester i pengar då?

Nej, semester får enligt semesterlagen sparas i fem år. När en anställd har sparade semesterdagar som är fem år gamla ska den anställde det året först ta ut all sin betalda semester, och därefter de semesterdagar som är fem år gamla. Dagarna ska alltså inte betalas ut i pengar, utan tas ut ledighet.

Kan vi betala ut semesterdagar i pengar vid andra tillfällen?

Semesterlagen utgår från att en anställd har en semesterrätt på 25 dagar. Det innebär att dagar utöver de 25 som regleras i semesterlagen går att avtala om. Det kan till exempel gälla verksamheter där de interna riktlinjerna endast möjliggör för de anställda att spara fem semesterdagar per år, trots att det finns medarbetare med en semesterrätt på över 25 dagar.

Om ni har ett kollektivavtal med andra regler för sparande och utbetalning av semesterdagar gäller de reglerna i er verksamhet.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍Dela sidan: