Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2022-10-11
Maktbalansen förändras på svensk arbetsmarknad - I höst införs en av de största förändringarna på flera decennier för svensk arbetsmarknad. Det är en del i Januariavtalet som det inte varit så mycket diskussion kring, men där effekten kommer bli märkbar. Det handlar om reglerna kring tvistelösning och vilken part som ska bära kostnaden.
2022-10-03
Så håller du paniken borta inför nya LAS - Snart landar den nya arbetsrätten på HR-avdelningarnas skrivbord. HR-experten Anna Schönfelder listar de fem viktigaste punkterna du måste ha koll på inför den stökiga hösten.
2022-09-26
Teamet som gör HR-strategierna konkreta - I tider av förändring är det viktigare än någonsin att kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats. På &frankly jobbar CSM-teamet nära kunderna för att de ska uppnå sina mål och skapa en så trivsam arbetsplats som möjligt. "Vi hjälper våra kunder att sätta rätt förväntningar utifrån deras förutsättningar och stöttar administratörerna med att konkretisera organisationens HR-strategier med vårt verktyg", säger Isabel Dahlin, Customer Sucess Manager på Simployer.
2022-09-21
Skapa värde för verksamheten med HR - Om du vill att HR ska skapa värde för verksamheten och medverka aktivt till att ta fram verksamhetsplaner behöver du förstå verksamheten. Men hur gör du det?
2022-09-21
Moms på idrottstjänster – vad gäller? - Idrottsutövning är momspliktigt med sex procent. För nöjesaktiviteter gäller 25 procent, men om säljaren av tjänsten är stat, kommun eller en allmännyttig förening är det helt momsfritt. Vad är egentligen skillnaden mellan idrott och nöje?
2022-09-16
Flexibla arbetsformer för föräldrar - Med anledning av EU:s balansdirektiv har nya regler om flexibla arbetsformer införts i föräldraledighetslagen. Bestämmelserna gäller från och med den 2 augusti 2022 och syftar till att underlätta för föräldrar med små barn att kunna förena arbete och privatliv.
2022-09-15
Moms i koncerner – avdragsrätt och prissättning - Vill du vara säker på att få rätt till momsavdrag? Känns allt idag som ett enda trassel? Lugn vi reder ut! Häng med mig här så får du fyra tips så detta kan börja redas ut!
2022-09-15
Elbil som tjänstebil – hur gör vi med momsen? - Är ditt företag en arbetsgivare som erbjuder sina anställda elbilar eller laddhybrider som tjänstebil? Hanterar du redovisningen, sköter du momsdeklarationer eller är du kanske revisor i ett sådant företag? Då har du säkert funderingar kring hur bytet från bensindrivna till eldrivna tjänstebilar påverkar momshanteringen i företaget. Här listar vi några områden som du bör hålla koll på.
2022-09-15
Få koll på löneväxling - Löneväxling innebär att en anställd har möjlighet att avstå från ersättning för framtida arbetsinsatser, det vill säga att sänka lönen före skatt, för att istället få någon form av förmån från arbetsgivaren. Löneväxlingen kan göras vid enstaka tillfällen eller fortlöpande
2022-09-13
Chefen se hit! – 3 expertråd för att behålla medarbetare - Den stora uppsägningsvågen – The Great Resignation – har sköljt över USA. Delar av fenomenet har nått Europa och Sverige. HR-och arbetsrättsexperten Ida Ljungberg tipsar om vad som får medarbetarna att stanna.
2022-09-12
Besked om ny lön i linje med nya LAS – Alla förändringar ska meddelas skriftligt - Årets löneförhandlingar är avklarade och det är dags för medarbetarna att få sina nya löner. Erik på HR har ansvar för att se till att information om detta går ut på rätt sätt enligt de nya arbetsrättsliga reglerna. Vad behöver han och cheferna i organisationen tänka på?
2022-09-02
Håll koll på anställningsform och information till den som jobbar extra - Timmisar, behovsanställda och inhoppare? Företaget har behov av extrapersonal vid arbetstoppar och sjukfrånvaro bland de ordinarie medarbetarna. Chefen Maria har flera studenter som hon ringer in när jobben hopar sig. Hur kan hon säkerställa att detta går rätt till och inte strider mot kraven i LAS?
2022-08-26
Hitta era starka och svaga sidor med Engagement Radar - Från enkelt och smidigt – till ännu enklare och ännu smidigare. Med Engagement Radar är högre engagemang endast en knapptryckning bort. "Det här passar dig som vill komma igång snabbt med en verifierad modell", säger Caroline Fjellner CPO på Simployer.
2022-08-19
Crossboarding – viktigare än någonsin i ett rörligt arbetsliv - Arbetsmarknaden lider av kompetensbrist samtidigt som behovet av att rekrytera är stort. Dessutom är det högre rörlighet än någonsin, där brist på karriär- och kompetensutveckling är en stor anledning till att man väljer att byta jobb. Men kanske finns det en lösning på båda dessa problem? Genom så kalla crossboarding behåller du kompetensen inhouse samtidigt som du ger medarbetaren möjlighet att vidareutvecklas.
2022-08-15
Rekrytera rätt enligt nya LAS - Kampen om talangerna är stenhård och chefen Lisa är glad att äntligen ha hittat rätt person för att fylla kompetensluckan på avdelningen. Nu ska hon tillsammans med HR-ansvarige Erik sy ihop ett avtal och introducera sin nya medarbetare på företaget. Vad behöver de göra för att leva upp till kraven i de nya arbetsrättsliga reglerna?