Kulturen skapar förutsättningarna för engagemanget

Lotta Sundqvist, chef för direktförsäljning på Svedea, kammade hem priset som "Årets Engagemangsförebild". Hennes imponerande sätt att mäta och driva engagemang inom sitt team har varit en stor inspirationskälla för andra chefer på organisationen. Här är hennes tips på hur du lyckas!
Sandra DanielssonCreative copywriter i Simployer &frankly
tisdag 17 januari 2023
Lästid: 1 Minut

chef för direktförsäljning på Svedea, är en tydlig indikator att medarbetarna bryr sig om vad som händer på företaget och vill vara delaktiga. 

– På en arbetsplats med högt engagemang finns det ett extra driv och entusiasm, och en känsla av att vi alla strävar mot samma mål, säger Lotta. Medarbetarna kommer med egna idéer och förslag, är nyfikna på vad som händer runt om och vill vara en del av det. 

I december blev Lotta Sundqvist vinnare av priset "Årets Engagemangsförebild" på &franklys Engagement Award 2022. I nomineringen hyllades hennes mycket initiativtagande och strukturerade arbete med välmående inom sitt team. 

 – I grund och botten handlar det om att ha en kultur som skapar förutsättningar för engagemang. Det ska vara välkommet och uppmuntrat att komma med idéer och förslag, gruppen ska vara involverad i beslut som ska tas och mål som ska sättas.

– Det ska finnas en stark lagkänslan i gruppen och det är viktigt att ha roligt tillsammans. Vi pratar ofta om att vi vill ha en ”work hard, play hard” känsla på kontoret, säger Lotta. 

Hur arbetar "Årets Engagemangsförebild" med &frankly? 

– För att faktiskt veta hur gruppen mår är pulsmätningar ett fantastisk verktyg, framförallt när man går igenom resultaten tillsammans och skapar meningsfulla diskussioner. 

Engagemang och motivation i arbetet är ett gemensamt ansvar mellan ledare och medarbetare. Därför ska det också vara teamets gemensamma uppgift att arbeta med engagemang. 

–  Ett konkret tips är att sätta upp spelregler för hur teamet vill jobba tillsammans. Gör ditt team delaktig i pulsmätningar och se till att alla förstår fördelarna med ett högt engagemang på arbetsplatsen, då kommer alla vilja hoppa på framgångståget – och kom ihåg att engagemang smittar av sig!Dela sidan: