Helgdagar 2023 – rätt till ledighet?
Vissa helgdagar är fasta och infaller alltid på en viss dag medan andra helgdagar är rörliga och kan infalla olika från år till år. Detta gör att vissa år uppfattas som mer arbetsgivarvänliga respektive arbetstagarvänliga. Antal arbetsdagar varierar normalt mellan 249 och 253 per år. För 2023 är det 251 arbetsdagar.
De anställda som arbetar måndag – fredag är lediga (med bibehållen lön) när en helgdag infaller under en av veckans vardagar. När en helgdag infaller på lördag eller söndag (då de normalt är lediga) behöver arbetsgivaren inte kompensera de anställda även om det kan uppfattas som att man går miste om en ledig dag.
Vissa helgdagsaftnar som julafton, nyårsafton, påskafton och midsommarafton är inte helgdagar men många är lediga med bibehållen lön även dessa dagar. Andra helgdagsaftnar som trettondagsafton och valborgsmässoafton är däremot vanliga arbetsdagar. Detta regleras inte i någon lag utan i kollektivavtal eller i företagets interna regler.
Dag-före-röd-dag, som t ex skärtorsdagen, är normalt också är en vanlig arbetsdag. Det är dock vanligt att många företag har förkortad arbetsdag, t ex halv arbetsdag, på dessa dagar. Vissa företag bjuder på den lediga tiden och andra låter de anställa först arbeta in tid.
En klämdag (en arbetsdag som infaller mellan två helgdagar som t ex fredagen efter Kristi Himmelfärdsdag) är normalt en arbetsdag. Även här kan det finnas kollektivavtal eller interna bestämmelser som ger de anställda rätt till ledighet på vissa klämdagar. I vissa fall bjuder arbetsgivaren på ledigheten, i andra fall måste personalen först arbeta in ledigheten. Om flextid tillämpas på arbetsplatsen kan helgdagsaftnar och klämdagar undantas från dagar då det är möjligt att flexa.
Behöver du få bättre koll på vad som gäller vid ledigheter och frånvaro? Kanske undrar du hur nya LAS påverkar anställningsavtalen? Om nyanställda har rätt till semester? Eller vad som händer inom HR under 2023?
Lugn. Med nyhetsbrevet Simployer HR gör vi det enkelt att få koll på läget. Varannan vecka får du ta del av lagförändringar, nyheter och trender inom HR och ledarskap – direkt till din inkorg.
Prenumerera på Simployer HR!
Nationaldagen - rätt till ledighet?
Nationaldagen (6:e juni) är en arbetsfri helgdag. I år (2023) infaller nationaldagen på en tisdag vilket då blir en ledig dag. Det finns inga bestämmelser om att anställda ska kompenseras med ledig tid de år nationaldagen infaller på en lördag eller söndag. I flera kollektivavtal finns det däremot regler om att anställda ska kompenseras de år som nationaldagen infaller under veckoslutet.
Alla har inte möjlighet att vara lediga
Det är inte alla som är lediga i samband med storhelger. I många branscher måste arbetet pågå utan avbrott. I kollektivavtal kan det finnas bestämmelser om arbetstidens förläggning samt hur arbete som utförs i samband med helger ska kompenseras (ob-ersättning).
Som arbetsgivare är det bra att ha en policy i sin personalhandbok som förtydligar arbetstidens förläggning i samband med helger och röda dagar.
Vad gäller för 2023?
Här är en sammanställning över vilka dagar som är helgdagar (röda dagar) 2023. För många innebär dessa dagar att man är ledig.
- 1 januari (söndag), Nyårsdagen
- 6 januari (fredag), Trettondagen
- 7 april (fredag), Långfredag
- 10 april (måndag) Annandag påsk
- 1 maj (måndag), Första maj
- 18 maj (torsdag), Kristi himmelfärdsdag
- 28 maj (söndag), Pingstdagen
- 6 juni (tisdag) Nationaldagen
- 23 juni (fredag) Midsommarafton*
- 24 juni (lördag) Midsommardagen
- 4 november (lördag) Alla helgonsdag
- 24 december (söndag) Julafton*
- 25 december (måndag) Juldagen
- 26 december (tisdag) Annandag jul
- 31 december (söndag) Nyårsafton*
*Denna dag är inte en helgdag utan en s k afton. Många är lediga när dessa infaller under veckans arbetsdagar (måndag - fredag). Infaller de på en lördag eller söndag blir det ingen kompensation för den anställde.
Artiklar på samma ämne
Nyhetsbrev
Anmäl dig här!