Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2019-08-15
Är restid betald arbetstid? - Många anställda reser mycket i tjänsten och det är inte ovanligt att tillbringa flera timmar på tåg eller flyg. De flesta som reser mycket passar på att utnyttja tiden effektivt, t ex för att t ex svar på jobbmejl eller förbereda en presentation. Många arbetsgivare undrar hur restid utanför den ordinarie arbetstiden ska hanteras. Är det arbetstid och vilken ersättning ska den anställde i sådana få?
2019-08-13
Momsreglerna krånglar till vidarefakturering av ”utlägg” - Har du varit i situationen där du ska vidarefakturera en kostnad till ett annat företag? Många säger i dessa fall att de har gjort ett ”utlägg” eftersom kostnaden kommer att belasta ett annat företag. Men är det verkligen ett utlägg? Och varför är det så viktigt att veta om det är ett utlägg eller inte? Anledningen är kort och gott – momsen.
2019-08-12
Tre snabba frågor till Jan Tern - På 2019-års HR-träff talade föreläsaren Jan Tern om hur vi kan kombinera motivation och arbetsglädje med digitalisering och snabb förändring. Här svarar han på tre snabba frågor!
2019-08-09
Moms vid vidarefaktureringar: Hur svårt kan det vara? - Att hålla koll på momsreglerna vid vidarefakturering är klurigare än man tror. I den här artikel uppehåller vi oss vid de svårigheter som finns med att hantera inköp och vidarefaktureringar på rätt sätt i momshänseende.
2019-08-08
Äkta utlägg – i momshänseende – finns det? - Det är ovanligt med utlägg. Det är betydligt vanligare med ett inköp som följs av en vidarefakturering – ofta motsvarande exakta kostnader. I den här artikeln tittar vi närmare på det som ändå är utlägg i momshänseende.
2019-08-05
Fyra exempel på vidarefaktureringar - Har ditt företag köpt en vara eller tjänst som ska faktureras vidare? Då ska vidarefaktureringen hanteras som en separat försäljning när det gäller vilken momssats som ska tas ut, samt i vilket land tjänsten är omsatt. Här delar Håkan Larsson med sig av fyra praktiska exempel på hur vidarefakturering kan gå till.
2019-08-05
Har du koll på de fyra C:na i onboardingprocessen? - En onboardingprocess kan definieras som ”den process en nyanställd går igenom för att få till sig de kunskaper, färdigheter och beteenden som hen behöver för att bli framgångsrik i sin nya organisation”. HR-expert Victoria Ödlund tittar närmre på fyra viktiga delar som krävs för att uppnå en optimal process.
2019-08-01
En enklare lönevardag med Simployer - Få saker är så viktiga som lönen! Den 25:e ska den helst bara finnas på kontot – och såklart vara korrekt in i minsta detalj. I en bransch där det bara måste bli rätt hämtar Ludvig Friberg, lönekonsult på Demski konsulter, stöd hos Simployer.
2019-07-31
Viktigt att veta när privat sjukvård blir skattepliktig 1 juli 2018 - Redan den 1 juli 2018 blir förmån av privat sjukvård skattepliktig. Det innebär att alla anställa som har en arbetsgivarbetald privat sjukvårdsförsäkring ska förmånsbeskattas. Samtidigt upphör fördelarna med att löneväxla mot privat sjukvård.
2019-06-25
Beslut fattat om höjd LAS-ålder - Den 18 juni beslutades att den s. k. LAS-åldern ska höjas till 69 år. Syftet är att fler ska ha möjlighet att arbeta längre och anställda ska ges större möjlighet att själva välja när de ska gå i pension.
2019-06-19
Vad har hänt med skatterna i januariavtalet? - Vad har hänt med de 10 punkterna om skatt i januariavtalet 2019? Vad är nytt inom skattepolitiken och vilka skattenyheter började gälla hösten 2019?
2019-06-18
Nya regler vid EU-handel med varor 2020 - Den 1 januari 2020 ändras vissa regler för EU-handel med varor mellan företag (B2B). Nu har propositionen kommit.
2019-06-14
Begära omprövning av sjukvårdsförmånen? - Skatteverket anser att endast 60 % av premien för en fri sjukvårdsförsäkring ska beskattas. En förutsättning är dock att försäkringen även omfattar skattefria åtgärder. Med hänsyn till att de nya skattereglerna om fri sjukvård gäller fr o m den 1 juli 2018, torde omprövning kunna begäras av den fria sjukvårdsförsäkringen för tid fr o m då.
2019-06-12
Året med GDPR – vad har hänt och vad är på gång? - Samtyckesregler, sanktionsavgifter och incidentrapportering – det var många heta punkter på agendan när Dataskyddsinspektionen bjöd in till heldagskonferensen ”Ett år med Dataskyddsreformen” i Göteborg den 28 maj. Vad har hänt under året som gått och inte minst – vad kommer att ske framöver?
2019-06-07
Satsa på de äldre för att behålla de yngre – John Mellkvist om arbetsmarknadens åldersfixering - Är du ung och hungrig? Ung och framåt? Ung och digital? Eller är du för gammal? Åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden är ett problem som kräver en helomvändning. "Vi måste börja se mer positivt på senior arbetskraft. Så som demografin utvecklas finns inget annat alternativ", säger John Mellkvist.