Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2019-09-26
Grit och Growth Mindset för kontinuerlig utveckling - Grit är ett karaktärsdrag och innebär drivkraft, ihärdighet och kämpaglöd. Bra ingredieser hos medarbetarna. Läs mer om Grit och Growth Mindset här!
2019-09-25
3 steg som gör dig till en mer engagerande chef - Ledarskapets betydelse för engagemanget på en arbetsplats går inte att överskatta. Allt du gör som chef och ledare får effekt på medarbetarna och teamet. Därför är det A och O att du som chef också känner engagemang för din uppgift och era mål.
2019-09-25
Att leda utan arbetsbeskrivning – så gör chefslösa Tenant & Partner - I en organisation utan chefer, där medarbetarnas inre drivkrafter är motorn i alla beslut, får ledarskapet en särskild betydelse. "Det är en stor skillnad att agera med en arbetsbeskrivning i ryggen jämfört med att leda där du själv tycker att det behövs." Det säger Torbjörn Eriksson, vd på Tenant & Partner, som bryter normen för hur företag kan fungera.
2019-09-25
Momsåterbäring till privata vårdgivare kommer - Regeringen avsätter 210 miljoner kronor för att kompensera för den s.k. vårdmomsen. Om regeringen trodde att de privata vårdgivarna skulle ”prisa gud – för skatteåterbäringen” så blev regeringen nog besviken. Branschen vill hellre se en ändring av mervärdesskattelagen.
2019-09-23
Finns det fördelar med öppna kontorslandskap? - Flera forskningsrapporter som publicerats de senaste åren har visat på ett tydligt samband mellan öppna kontorslandskap och hög stressnivå hos anställda. Samtidigt vet vi att fler och fler företag väljer att bygga öppna kontorslandskap, inte sällan för att yteffektivisera lokaler och skapa ekonomiska fördelar. Är det bara ekonomin som styr eller finns det andra fördelar med öppna kontorslandskap?
2019-09-20
Det viktigaste hos företag för nyutexaminerade akademiker - Young Professional Attraction Index (YPAI) är en undersökning som syftar till att klargöra vad som attraherar studenter och akademiker i början av sin karriär. På första plats kommer trevliga kollegor och bra arbetsmiljö. En bra arbetsmiljö syftar i undersökningen primärt på den sociala arbetsmiljön.
2019-09-19
HR-frågor - hur hanterar du vanliga och svåra frågor? - Det finns många svåra HR-frågor att ha koll på. Vem ansvarar för att semestern tas ut om en medarbetare inte vill ha semester är ett vanligt exempel.
2019-09-19
Kan vi neka en anställd semester? - – Kan jag vara ledig två veckor i mars? Är det ok om jag tar semester nästa vecka? Det här är inte helt ovanliga frågor som medarbetare kan ställa till sina chefer. Givetvis vill de flesta kunna bevilja ledigheten men samtidigt måste den dagliga verksamheten fortsätta att fungera. Vad gäller egentligen, kan arbetsgivaren neka en anställd semesterledighet?
2019-09-18
Varför har semesterdagarna försvunnit? - En vanlig fråga från anställda är; vem har tagit mina semesterdagar? Ofta finns det en naturlig förklaring, men vad är svaret?
2019-09-17
Möjlighet för anställda att få utvecklingstid - Det ska bli möjligt för anställda att få s.k. utvecklingsledighet. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.
2019-09-16
Så skapar du en feedbackkultur - Var femte medarbetare (22%) känner sig inte uppskattad på arbetsplatsen. Det visar data från &frankly. Att inte känna sig bekräftad är faktiskt den största anledningen till att medarbetare byter jobb. Men bekräftelse är inte endast chefens ansvar. Feedback från kollegor är lika viktigt. Så här skapar du som chef en medarbetardriven bekräftelsekultur.
2019-09-16
Mer än 5.000 kronor i stöd till friskvård? - Friskvårdsbidrag på mer än 5 000 kronor är skattepliktiga i sin helhet. Det anser Skatteverket numera. Men visst går det fortfarande att få 5 000 kronor i skattefritt friskvårdsbidrag och därefter få ett överskjutande belopp som är skattepliktigt.
2019-09-13
Måste du skriva ett anställningsavtal? - I lagen om anställningsskydd (LAS) finns det inga formkrav för hur ett anställningsavtal ska träffas. Man kan alltså avtala om en anställning både muntligt och skriftligt. Som arbetsgivare är du däremot skyldig att lämna skriftlig information om anställningsvillkoren.
2019-09-12
Har vi rätt fokus på en skattereform? - I frågan om en ny skattereform diskuteras gärna de stora dragen, och man glömmer gärna bort detaljerna. De är dock minst lika viktiga. Läs mer!
2019-09-12
Så skapar du en bekräftelsekultur - 1 av 3 medarbetare känner sig inte uppskattad på arbetsplatsen. Det visar data från &frankly.