Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2020-03-26
Anstånd med skatt i coronatider – hur och varför? - Vi får många frågor om den del av regeringens corona-krispaket som avser utökade möjligheter till anstånd med – och återbetalning av – skattebetalningar. Många företag är pressade ekonomiskt, och redan innan reglerna ens har trätt i kraft har tusentals ansökningar om anstånd enligt de nya reglerna kommit in till Skatteverket.
today 2020-03-25
Vad betyder förslaget om korttidspermittering? - Ett av förslagen regeringen har presenterat som budgetåtgärd med anledning av det nya coronaviruset handlar om ett system för korttidspermittering. Syftet är att företag inte ska behöva tvingas säga upp sin personal.
today 2020-03-24
Tydligare process med digitaliserat medarbetarsamtal - Under årets första kvartal är det högsäsong för medarbetarsamtal. Enligt Simployers stora marknadsundersökning* om just medarbetarsamtal kan vi se att många verksamheter saknar en väl strukturerad process för alla delar ett medarbetarsamtal består av – från förberedelse till mål.
today 2020-03-20
Leda på distans i digitala möten - När allt fler arbetar hemifrån är distansmöten mer aktuella än någonsin. Men det är inte alltid helt enkelt att leda ett konstruktiv och inspirerande möte via en videolänk? För att hjälpa dig att lyckas med ditt ledarskap på distans har våra experter samlat några konkreta tips. Dessa sammanfattas enkelt i följande fyra nyckelord: Förbered, Inspirera, Tydlighet samt Struktur.
today 2020-03-20
Varsel och permittering i coronatider – så funkar det - Som arbetsgivare är det viktigt att agera och reagera vid stora förändringar, men det är också viktigt att hantera de frågor som dyker upp på ett korrekt sätt. Många tidningsrubriker just nu som vittnar om varsel på företag i hela Sverige. Men vad innebär det egentligen?
today 2020-03-18
Kan arbetsgivaren skattefritt ersätta avbokade privatresor? - I samband med utbrottet av Coronavirus har många arbetsgivare kallat hem personal, både sådan som varit på tjänsteresa och personal som varit på semester i virusdrabbade områden. Frågan är – kan arbetsgivare skattefritt ersätta avbokningskostnader för anställdas privata resor?
today 2020-03-16
Så påverkar regeringens krispaket företag och arbetsgivare - Under måndagen presenterade regeringen en rad nya åtgärder för att bromsa de ekonomiska konsekvenserna för svenska arbetsgivare och företagare, med anledning av det nya coronaviruset.
today 2020-03-12
Att ge feedback på distans – 5 tips på vägen - Att ge löpande feedback kan vara utmanande. Hur ger man feedback på ett bra sätt när många arbetar hemifrån eller på distans? Här har vi samlat 5 tips!
today 2020-03-12
Karensavdraget slopas och korttidsarbete införs tidigare - Karensavdraget slopas temporärt och de utökade reglerna om korttidsarbete införs redan den 1 maj. Det är några av de åtgärder som regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna har presenterat i en extra ändringsbudget.
today 2020-03-10
Momsfråga – avbokningar i coronatider - Många som säljer konferenser, resor och andra arrangemang som bokats i förväg drabbas nu av fler avbokningar än normalt. Förklaringen torde vara coronaviruset som får många att avstå, eller skjuta på, planerade möten och resor. Vad händer då med momsen?
today 2020-03-05
Ligg steget före – tre megatrender inom HR - Långa listor och texter om framtidens HR-trender i alla ära, men har du verkligen tiden att sätta dig in i dem utöver allt annat som ska hinnas med under arbetsdagen? Lugn, vi har valt ut tre riktigt stora trender som kan vara bra att ha koll på inför 2020 – och framåt.
today 2020-03-03
Kan vi byta semesterår? - Enligt semesterlagen löper ett intjänandeår fr o m den 1 april ett år t o m den 31 mars året därpå. Semesteråret är den efterföljande tolvmånadersperiod under vilken semesterledigheten tas ut. Men kan det bytas?
today 2020-02-27
Så förbereder du verksamheten på coronaviruset - Kan anställda neka att resa till områden med coronasmitta, och hur förhåller du dig till anställda som kommer tillbaka från sådana områden? Här är några punkter du som arbetsgivare bör fundera på i samband med att coronaviruset får större spridning i världen.
today 2020-02-21
EU-handel 2020 – två varningsexempel - Från och med 2020 har vi fått nya momsregler vid EU-handel mellan företag (B2B). Om man är fler än två parter i en transaktion – och låter fel part stå för transporten – kan det bli riktigt jobbigt. Här kommer två varnande exempel.
today 2020-02-20
Framtidens kompetensutveckling – för ett hållbart HR-arbete - Hållbarhet är ett nyckelord inte bara i klimatfrågan, utan också när det kommer till kompetensstrategi.