5 tips när HR och IT ska samarbeta

Att HR och IT arbetar nära varandra är kanske inte den vanligaste konstellationen i en organisation – och till en början kan det kännas svårt, både vad gäller kommunikation och sättet att arbeta! Vi hjälper er med våra fem bästa tips för att komma vidare på bästa sätt.
Josefin DavidssonHead of Customer Success
tisdag 15 december 2020
Lästid: 2 Minuter
Ett smidigt samarbete mellan HR och IT kan kännas knepigt till en början – men det går att ändra på!

Simployer har tidigare genomfört två webinar om HR-masterdata och specifikt om samarbetet mellan HR och IT. Här listar vi våra 5 framgångsfaktorer som vi tycker tar samarbetet i rätt riktning.

1. Ett gemensamt projekt

Nyckeln till framgång ligger i att ta sig an ett gemensamt projekt mellan HR-avdelningen och IT-avdelningen. Då blir det rätt från början.

2. Få insikt i varandras vardag

HR och IT är discipliner med hög professionell integritet, men ofta med lite insikt i varandras komplexa vardag. Ta er tid att förstå varandras arbete innan ni startar ert gemensamma arbete.

3. Ha koll på varandras processer

Vem gör vad när det gäller nyckelprocesser som onboarding? När det gäller ändring av personuppgifter och avslutande av anställningar? Vilka system är knutna till vilka? Och hur går datautbytet dem emellan till? Om det finns personuppgifter utspridda på många system kan en systemkarta underlätta vid planeringen av och förståelsen för implementeringen.

4. Ramvillkor från början

Sätt ramarna från början. Hur ser kostnadsfördelning och budget ut, vem står för vad? Det är okej och en rekommendation att klargöra det i förväg. Annars blir det sannolikt en diskussion senare och då är det olyckligt om man inte förankrat budgeten i högsta ledningen och fördelat kostnaderna korrekt.

5. Ett nära samarbete med högsta ledningen

Att ha ett nära samarbete med VD och CFO som sitter med strategisk inriktning och andra avgörande beslut, förutom det rent operativa, är viktigt för att lyckas. Dessutom vill vd:n sova gott på natten och det kan han när uppgifterna i företaget är säkra.

Man behöver inte vara en stor verksamhet för att personuppgifter och annan data snabbt kan spridas ut i många olika system. Men med ett huvuddatasystem som HR-masterdata kan man skapa magi genom att få hela dataströmmen på plats och samtidigt uppfylla kraven om säkerhet och GDPR. Att holistiskt hantera personuppgifter och organisationsstruktur finns det mycket att vinna på. Och med ett bra samarbete mellan HR och IT finns stora möjligheter att lyckas med detta, på alla plan.

Nyfiken på HR-masterdata? På vår temasida hittar du mer information!

Vill du veta mer om HR-masterdata?

HR-masterdata utgör navet i dagens digitala personalsystem och är nyckeldata som är knuten till personer, anställningar, befattningar, organisationer, roller och grupper. Få mer information om HR-masterdata!

 Dela sidan: