Nationaldagen den 6 juni infaller i år på en söndag

Nationaldagen den 6 juni blev en lagstadgad helgdag (röd dag) istället för Annandag pingst genom lagändring som trädde i kraft 2005.
Lotta Sprangers, HR- och löneexpert
schedule den 13 januari 2021
Lästid: 1 Minut

Under 2021 infaller nationaldagen på en söndag. Nationaldagen är en rörlig helgdag som infaller på olika veckodagar olika år. I år infaller således den rörliga helgdagen på en söndag som för många anställda är en ledig dag.

Det finns inga allmänna regler om att anställda ska kompenseras med ledig tid de år nationaldagen infaller på det som annars är en arbetsfri dag. Normalt utgår alltså ingen kompensation när en rörlig helgdag infaller på en dag som ändå skulle varit ledig, jämför t ex julledigheten som infaller på olika veckodagar olika år.

Kollektivavtal kan påverka ledigheten

I flera kollektivavtal (men inte alla) finns det dock regler om att anställda ska kompenseras de år som nationaldagen infaller under veckoslutet. Antingen förläggs ledigheten i år till fredagen före 6 juni eller på måndagen efter.

I en del kollektivavtal finns rätten att ta ut kompensation en valfri dag under 2021 om det är förenligt med verksamheten och man är överens med arbetsgivaren.

Det finns också olika regler för de som arbetar måndag–fredag och de vars arbete är schemalagt under veckans alla dagar.

På arbetsplatser som är bundna av kollektivavtal rekommenderas därför genomläsning av det aktuella avtalets bestämmelser (det finns mer än 650 olika kollektivavtal!) för att klarlägga vad som gäller just på er arbetsplats.

På arbetsplatser utan kollektivavtal finns ingen särskild rätt till kompensationsledighet men kan ändå vara möjlig om arbetsgivaren beviljar ledigheten.

Gratis webinar: Goda råd för dig som ska genomföra medarbetarsamtal

På väg att genomföra årets medarbetarsamtal? Ta chansen och uppdatera dina kunskaper om hur du bäst använder samtalen för att utveckla och engagera dina medarbetare! Titta på webinaret

 

Dela sidan: LinkedIn twitter