Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2023-10-06
Pengafällan: Hälften av sjukanmäl­ningarna beror på psykisk ohälsa - Konsulten, författaren och coachen Annika Kvist är certifierad inom neuroledarskap. Hon stöttar individer och team i att förebygga utbrändhet genom verktyg som i stället bygger mental stryka och hållbarhet. Hon känner väl igen sig i undersökningen från Simployer eftersom hon varje vecka får förfrågningar från stressade och utmattade individer och företag.
2023-10-05
Var tredje chef vabbar inte – varför ni ska ta det på allvar!  - En färsk rapport från Försäkringskassan avslöjar en oroande klyfta i användningen av vård av barn (VAB) bland kvinnliga chefer jämfört med andra yrkesgrupper. Enligt rapporten utnyttjar färre än 37 % av kvinnliga chefer möjligheten till VAB. Rapporten visar också på en betydande skillnad i antalet vabbdagar mellan kvinnor och män där kvinnorna tar ut en betydligt högre andel dagar. 
2023-10-02
“Ska han vara föräldraledig? Han har väl inga barn?!” - När vi blickar framåt ser vi förslag på förändringar i föräldraförsäkringen som öppnar upp helt nya möjligheter och situationer för arbetsgivare, anställda och föräldrar. 45 dagar per förälder av föräldrapenningen föreslås kunna överlåtas till andra. Detta är inte bara en reform för föräldrar utan även en förändring som påverkar arbetsgivare.
2023-09-29
När anställda är för trötta för att jobba - Vilka gränser kan du som arbetsgivare sätta för anställdas aktiviteter på fritiden, om du anser att det påverkar arbetsprestationen?
2023-09-26
Ohälsa på arbetsplatsen? Här är signalerna chefen inte får missa - Sluta strutsa! HR-experten tipsar om en smartare strategi för att hantera ohälsa: ta hjälp av dialog och smart teknik för att minska risken för långtidssjukskrivningar.
2023-09-22
Från snack vid kaffeautomaten till konkret feedback - Engagemang bidrar till lägre personalomsättning, minskad frånvaro och ökad produktivitet. Därför är det viktigt att få både HR, ledare och medarbetare ombord när ni vill öka engagemanget på arbetsplatsen. ”Med Simployer &frankly kan vi äntligen flytta diskussionen från kaffeautomaten direkt in i verktyget. På så sätt kan vi mäta engagemanget i realtid”, säger Åsa Gavelstad, Nordic HR Manager på Midsona.
2023-09-21
Halv kursdag som ger full kunskapslön för mödan - Du lägger in en halvdags digital närvaro och checkar ut med aktuell kunskap om lön, skatt och arbetsrätt – där har du konceptet för Lilla Lönedagen. ”Väldigt många uppskattar tajmingen och att kursen gör dig väl förberedd inför kommande förändringar”, säger kursledare Hanna Lagerkvist.
2023-09-20
Viktigt – följ upp de anställdas semesteruttag! - När septemberlönen är klar har vi ett facit på hur mycket semester de anställda tagit ut under sommaren, och hur mycket som finns kvar. Är det dags att göra en plan?
2023-09-19
Varslad, uppsagd eller avskedad? Kanske allt på samma gång? - Arbetsgivarens rätt att avsluta en anställning regleras nästan uteslutande i lag (Lagen om anställningsskydd) och kopplat till dessa processer följer en rad formaliaregler.
2023-09-18
Så ska du agera om distansarbetet blir ett problem - Att en medarbetare jobbar hemifrån kan fungera utmärkt. Men om arbetet missköts – går det att tvinga hen tillbaka till kontoret? Experten gör klart vilka regler som gäller och ger tips som minskar risken för konflikt.
2023-09-15
Succékonceptet säkrar kunskapen – och gör moms kul! - Just nu pågår förberedelserna inför årets momsigaste dag – Stora Momsdagen – där experterna kommer att besvara frågor om allt från skattefria förmåner till elbilsladdning. ”Att göra fel med momsen kan bli mycket dyrt, vi vill göra det enkelt för våra kunder att få kunskap om hur man gör rätt”, säger Simployers Håkan Larsson.
2023-09-14
Googlar du dina kandidater? Var försiktig! - Att googla eller söka efter information om en kandidat på internet är inte helt ovanligt inom ramen för en rekrytering. Men är det verkligen tillåtet att göra en djupdykning i en kandidats digitala liv under en rekryteringsprocess?
2023-09-12
Höga bolåneräntor kan kräva dubbla jobb! - Statistiska Centralbyrån (SCB) avslöjar en dramatisk ökning av bostadslån per person, och många står inför en verklighet där högre bolåneräntor hotar deras ekonomi. För dem med en enda inkomst kan ett andra arbete vara svaret.
2023-09-11
7 tips för en sund sjukskrivningskultur - Gör sjukdomsrutiner till en snackis – det lönar sig! Läs expertens svar om varför och hur smart teknik kan hjälpa till att skapa en hälsosam arbetsplatskultur.
2023-09-07
"Vad gör de på HR egentligen? Bidrar de ens till affären?” - En fråga som fortfarande inte är helt ovanlig att höra i styrelserummet. Men de företag som inte inser HR:s värde kommer gå miste om en mycket viktig nyckelspelare för bolagets tillväxt, menar Cecilia Fredriksson, HR-expert på Simployer.