Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2022-06-13
Stor risk för skador bland unga sommarjobbare - Sommaren är högsäsong för unga på arbetsmarknaden och ett sätt för många att få in en första fot i ett framtida jobb, men det är heller inte utan risker. I ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket förra veckan kunde vi läsa att arbetsplatsolyckor är vanligast bland unga.
2022-06-09
Hyra ut bostaden i sommar – gör rätt med skatt och moms - Om man inte själv kan nyttja sommarstugan – eller bostaden i utlandet – kanske man funderar på att hyra ut den i sommar. Men vilka skatte- och momskonsekvenser kan det bli med en sådan uthyrning? Vi satte oss ned för att reda ut detta, tillsammans med skatte- och momsexpert Veronica Rosén.
2022-06-08
Lyckas med onboarding - på plats eller digitalt - Distansarbete ökar, många chefer känner sig pressade pga tidsbrist och konkurrensen om toppmedarbetare är stenhård. Allt detta gör att en strukturerad och bra introduktion av nya kollegor blir viktigare än någonsin.
2022-06-02
Ordlista för det nya arbetslivet - De senaste åren har arbetslivet genomgått en stor förändring i och med coronapandemin. När stora förändringar sker kommer det även med nya begrepp som har bra att känna till, så även för HR. Nedan listar vi tio ord som är bra för dig att veta i det nya arbetslivet.
2022-05-23
Tillit är nyckeln till hälsa på jobbet - Nästan varannan hemarbetare har upplevt psykisk ohälsa, men få berättar för chefen. Tillit blir nyckeln för att komma till rätta med problemet.
2022-05-23
Sommarjobbare – skatt eller inte skatt? - Sommarlovet närmar sig och med det säsongen för extrajobbande skolungdomar. Tänk på att den som tjänar max 20 430 kronor under året inte behöver betala någon skatt på sina inkomster, och arbetsgivaren slipper göra skatteavdrag.
2022-05-18
Nu blir det krav på interna och externa visselblåsarkanaler! - Den 17 december 2021 trädde den nya visselblåsarlagen ikraft. Den 17 juli 2022 ska privata arbetsgivare mer fler än 250 anställda ha inrättat interna rapporteringskanaler, detsamma gäller offentliga arbetsgivare med fler än 50 anställda. Samma datum ska de myndigheter som fått uppdrag att utforma externa visselblåsarekanaler ha dessa på plats.
2022-05-17
Skyddet för visselblåsare har stärkts genom en ny lag - Skyddet för den som slår larm om missförhållanden i arbetslivet har stärkts genom att en helt ny lag har införts. I den nya lagen regleras bland annat hur rapportering av missförhållandet i arbetslivet ska göras samt att arbetsgivare måste ha rutiner för att hantera sådana rapporter.
2022-05-17
Har ni börjat förbereda verksamheten på den nya visselblåsarlagen? - Den 17 december kommer en ny visselblåsarlag att börja gälla och därför är det viktigt att din verksamhet har koll på vad det är som gäller. Vi svarar på de vanligaste frågorna om den nya visselblåsarlagen.
2022-05-16
Skattereglerna för elbilar behöver förenklas! - Elektrifieringen av bilen går i hög hastighet. Det säljs fler elbilar än beräknat och pengarna till klimatbonusen i bonus-malussystemet tar slut. Lagstiftarna uppnår alltså här sina mål, men skattelagstiftningen är inte med i matchen. Kort sagt; skattereglerna behöver förenklas!
2022-05-13
En hybrid arbetsvardag ställer krav på ledarskapet - Dagens medarbetare har större digital kompetens än någonsin tidigare. Nu finns det en våg av "digital natives" som har vuxit upp med digitala plattformar och vill ut i arbetslivet. Detta sätter krav på dig som ledare. Har du den kompetens som krävs för att leda i en hybrid arbetsvardag?
2022-05-09
Framtidens hälsa på jobbet - Vem är ansvarig för att jag mår bra? Svaret är jag själv. Men svaret är också min arbetsgivare. Frågan är bara hur ledarskapet behöver utformas för att möjliggöra det gemensamma målet i framtiden?
2022-04-26
Ökade behov av ledarskaps- och kompetensutveckling - Omstrukturering har blivit en naturlig del av arbetslivet och ledarskapsutveckling blir allt viktigare för att hantera stora och snabba förändringar. Samtidigt är kompetenta ledare en förutsättning för att organisationer ska kunna utvecklas på en marknad där de kämpar om de skarpaste medarbetarna. Utvecklingen har gjort att verktyg för ledar- och kompetensutveckling aldrig har varit viktigare.
2022-04-20
Rätt att vara ledig för tjänstgöring inom försvaret? - En anställd har rätt att vara ledig från sin ordinarie arbetsgivare för att tjänstgöra inom det svenska totalförsvaret vid kris.
2022-04-13
Vad innebär egentligen “arbetsplats” nuförtiden? - Att attrahera talanger kräver att du som företag kan erbjuda intressanta arbetsuppgifter, välformulerade mål, och, inte minst, en attraktiv arbetsplats. Men vad är egentligen en arbetsplats, post-Covid? Svaret: långt mycket mer än man kunde tro.