Artiklar, nyheter och insikter
Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på LinkedIn, Facebook och Instagram.
Det här ska arbetsgivare ta tag i efter semestern
Simployer/&franklys rapport Employee Engagement 2023 visar att engagemanget i stort har haft en posi (...)
2023-06-30
3 min
Få krav på utbildningskvalitén i studieledighetslagen
Rätten till studieledighet är långtgående. Men det finns en bortre gräns även för den.
I ett nylig (...)
2023-06-29
2 min
5 tips för att varva ner inför semestern
Känner du dig stressad och har svårt att varva ner inför semestern? Under &franklys senaste webinar, (...)
2023-06-29
2 min
Onboarding av sommarpersonal - våra 6 bästa tips
Sommarvikarien är kanske bara anställd för att arbeta en kortare period men det är ändå viktigt att (...)
2023-06-21
2 min
2019-11-28
Vad innebär lojalitetsplikten? - Ett påskrivet anställningsavtal betyder inte bara att arbetsgivaren ger arbetstagaren jobb. Det innebär också att en ömsesidig lojalitet och respekt ska finnas mellan chef och anställd. Båda parterna ska vara försiktiga med att informera utomstående om förhållanden på företaget exempelvis. Kritik ska även riktas åt rätt håll – direkt till de berörda parterna alltså.
2019-11-28
Byta lönesystem - så här gör du - Om ni funderar på att byta lönesystem bör ni börja med att göra en förstudie. Den kan bestå av nulägesanalys, intresseanalys, kravspecifikation, lösningsförslag och en lönsamhetsanalys. Nedan lotsar vi er genom beskrivningar och exempel på de olika delarna
2019-11-18
Måste företaget bevilja föräldraledighet i jul och nyår? - Nu närmar sig julhelgerna och många anställda vill vara lediga. Detta kan innebära besvär för många företag och flera ställer sig frågan om arbetsgivaren verkligen måste bevilja föräldraledighet i jul och nyår.
2019-11-14
Vad innebär utstationering? - En utstationerad arbetstagare är en person som skickas av sin arbetsgivare till ett annat land för att arbeta där under en begränsad tid. Detta innebär att om anställda åker till ett annat land för att t ex gå på en kurs eller konferens är de inte utstationerade.
2019-11-13
Ska retroaktiv lön utbetalas vid heltidsfrånvaro? - Retroaktiv lön är mellanskillnaden mellan tidigare lön och ny aktuell lön. Retroaktiv lön ges när lönen har höjts, antingen beroende på regler i kollektivavtal eller en lönerevision lokalt på företaget.
2019-11-12
Roboten blir HR:s förlängda arm - Enhetlig och uppdaterad information till alla medarbetare, när de behöver det, är en vanlig utmaning på de flesta arbetsplatser. Otillgänglig eller inkonsekvent information internt kan i värsta fall resultera i missnöjda medarbetare.
2019-11-11
1 av 3 medarbetare tycker inte att deras kunskap används på bästa sätt - Har du koll på hur medarbetarna i ditt team upplever sin personliga utveckling? Om inte så är det klokt att ta reda på det. En av tre tycker nämligen inte att deras kunskap tas tillvara på bästa sätt. Ett problem som kan ligga till hinder när du vill öka medarbetarengagemanget.
2019-11-11
Inget krav på saklig grund efter uppnådd LAS-ålder - Den 1 januari 2020 kommer den s k LAS-åldern att höjas till 68 år. Syftet är att fler ska ha möjlighet att arbeta längre och anställda ska ges större möjlighet att själva välja när de ska gå i pension.
2019-11-08
Du har väl inte missat forskningsavdraget? - Sedan 1 januari 2014 kan företag få avdrag från arbetsgivaravgifterna för anställda som arbetar med forskning och utveckling (FoU). För att få detta s k forskningsavdrag krävs dock att vissa förutsättningar är uppfyllda; både vad gäller de anställdas ålder och hur mycket de arbetar med FoU samt att själva forskningsarbetet uppfyller vissa krav.
2019-11-06
Så fixar du en bra kandidatupplevelse! - Kandidatupplevelsen har fått ökat fokus de senaste åren bland annat på grund av att allt fler ser en tydlig koppling mellan arbetsgivarens rekryteringsprocesser och företagets varumärke. Här ger HR-expert Victoria Ödlund tips på hur du kan gå tillväga för att få till en god kandidatupplevelse!
2019-11-01
Fem tips för effektivare medarbetarsamtal - Det börjar dra ihop sig till medarbetarsamtal. Något som en del chefer upplever som ett nödvändigt ont; tidskrävande, energitjuv eller kanske en administrativ börda. Medarbetarna å sin sida kan uppleva dem som meningslösa eller inte förstå vad de syftar till. Men rätt använt är faktiskt medarbetarsamtal ett av chefens viktigaste verktyg för att styra och utveckla verksamheten! Här är några praktiska tips för att åstadkomma effektiva medarbetarsamtal.
2019-10-28
Anlita utländsk arbetskraft – vad ska du tänka på? - Med den ökande internationaliseringen blir det allt vanligare att utländsk arbetskraft anlitas för olika uppdrag, t ex bygg- och snickeriarbeten. Se till att du vet hur du ska hantera skatt och sociala avgifter!
2019-10-23
5 tips – så skapar du effektiva samarbeten som ledare - När reflekterade du över din samarbetsförmåga senast? Vilka förutsättningar råder i er organisation när ni jobbar tillsammans? "Genuint samarbete handlar om att våga vara rörlig i sin statuspositionering". Det menar Boel Sjöstrand, mångårig chef och ledare inom både IT- och rekryteringsbranschen. Här delar hon med sig av fem konkreta tips för bättre samarbeten.
2019-10-23
Konkreta tips – så ökar du samarbetsförmågan i ditt team - Människan är ett flockdjur som historiskt alltid sökt grupptillhörighet och samarbeten. I dag är vikten av detta mer aktuellt än någonsin. Ett väloljat samarbete är nyckeln som får engagemanget att blomstra.
2019-10-11
3 tips – så ökar du välmåendet på arbetsplatsen - Välmående är en grundläggande faktor för att öka engagemanget på arbetsplatsen. Mår vi bra, så är chanserna goda att vi även presterar bra. För dig som chef gäller det att vara lyhörd och närvarande – då kan du agera om trenden viker nedåt.