Billeasing och moms på Finansbolagens Förenings informationsmöte

Finansiell billeasing stod på agendan när Pelle Gustavsson, momsexpert hos Simployer, talade på Finansbolagens Förenings informationsmöte i Stockholm idag. Nytt synsätt från Skatteverket kan nämligen ställa till det för både finansbolag och deras kunder vid leasing av personbilar.
fredag 24 maj 2019
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Sedan Skatteverket den 15 januari kom med sitt ställningstagande kring finansiell leasing har Pelle Gustavsson, tillsammans med resten av momsavdelningen på Simployer, tagit ett stort intresse i frågan.

Vad är det i ställningstagandet som blivit så uppmärksammat?

– Det berör tolkningen av begreppen omsättning av vara och leverans. Skatteverket har ändrat uppfattning om just finansiell leasing som under vissa avtalsvillkor nu anses vara försäljning av bilar – inte hyra som tidigare. Märkligt nog tog Skatteverket upp exempel i ställningstagande om finansiell leasing av en traktor. Personbilar nämndes överhuvudtaget inte. Det är ju dock här som den nya synen får en verklig betydelse.

På vilket sätt drabbar det företag som har leasingavtal på sina tjänstebilar?

– Vi har ju i Sverige speciella regler kring avdragsrätt för moms i samband med köp och hyra av personbilar. För de flesta företag gäller avdragsförbud vid inköp och begränsning till 50 procent av momsen på hyra. Om befintliga leasingavtal underkänns som hyra försvinner avdragsrätten alltså helt för leasetagarna. Leasingbolagen ska också redovisa utgående moms på hela ersättning i samband med leverans och inte i takt med leasingavgifterna betalas.

Kan leasingbolagen göra något för att förenkla för sina kunder?

– Många leasingavtal är redan OK och behöver inte justeras för att undvika omkategorisering. Vissa leasingbolag bör omgående justera villkoren i sina avtal som ingås från och med nu. Det gäller främst att kunderna inte är tvungna att själva köpa bilarna eller anvisa annan köpare. Jag känner viss oro för redan ingångna avtal med ”fel” villkor. Vi får hoppas att Skatteverkets nya syn inte påverkar dessa.

Du kan läsa mer om Skatteverkets ställningstagande och de knepiga reglerna kring billeasing och moms i Pelles populära artiklar:

Leasingbolagen sätter sina kunder i momsklistret
Finansiella leasingavtal ibland köp av vara?
Avslut av billeasing ett svårlöst momsproblem

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

Dela sidan: