Så här upptäcker du förfalskade examensbevis

Att anställa en person med falsk examen kan bli en dyr felrekrytering. I en undersökning gjord av Stockholms Handelskammare framkom att nästan 60 % av alla arbetsgivare har erfarenhet av att kandidater har förvanskat uppgifter i sitt CV. Att ljuga om sin examen är bland det vanligaste.
tisdag 14 maj 2019
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Det har alltid förekommit att människor försöka fuska till sig anställningar med falska utbildningsdokument. Som en följd av att det blivit lättare för förfalskare att marknadsföra sig och hitta kunder via sociala medier och webbplatser har det skett en ökning på senare år. Handeln med falska examina omsätter miljardbelopp varje år.

Som arbetsgivare finns det sätt att lättare upptäcka förfalskningar och bluffuniversitet. Universitets- och högskolerådet (UHR) bedömer utländsk utbildning och utfärdar utlåtanden, som visar vad en persons utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Dessa kontroller har gett kunskap om hur man kan känna igen förfalskningar av examina och bluffuniversitet.

Bluffuniversitet

Ett bluffuniversitet säljer falska utbildningsdokument utan att ställa krav på studier och utan att någon myndighet utövar tillsyn. Bluffuniversiteten tjänar enorma summor på att sälja falska examina till personer som kan luras att tro att de får en examen från ett erkänt universitet. Sverige har fler bluffuniversitet än Danmark och Norge, där universitetsbegreppet är lagskyddat till skillnad från i Sverige.

Det finns flera tecken på att kandidaten anlitat ett bluffuniversitet. Här följer några exempel:

  • Namnet på bluffuniversitetet liknar namnet på ett riktigt universitet.
  • Namnen innehåller ofta orden ”international” eller ”global”.
  • Webbadressen är påhittad eller saknas och universitetet kan endast kontaktas via e-post eller sociala medier.
  • Prisuppgifter avser utbildningsdokumenten och inte terminsavgiften.

Förfalskningar av examensbevis från riktiga universitet

Det finns organisationer som utfärdar piratkopior genom att kopiera erkända universitets utbildningsdokument. Dessa kan vara svårare att identifiera, men här kan man kontrollera äktheten genom att kontakta det aktuella universitetet.

Egna förfalskade examina

Det förekommer även att enskilda personer på egen hand förfalskar examensbevis. Ofta är dessa slarvigt genomförda och kan innehålla fel. Även här kan äktheten kontrolleras genom att kontakta det angivna universitetet.

Så här kan du göra som arbetsgivare

Universitetskanslerämbetets hemsida finns en lista på godkända svenska universitet. Här finns även kontaktuppgifter till alla universitet.

Om man har funderingar på om kandidaters utländska utbildningsdokument är äkta kan man vända sig till avdelningen för bedömning av utländsk utbildning på UHR.

Kontakta er arbetsgivarorganisation eller företagets jurist om du upptäcker att en sökande ljuger om sin utbildning. En polisanmälan kan bli aktuell.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: