Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2022-11-15
Kompetensutveckling av ledare – avgörande för att behålla medarbetare - En pressad arbetsmarknad, flexibla arbetssätt och en ny generation av arbetssökande kräver effektiv utbildning av ledare och chefer.
today 2022-11-14
Avtalsrörelsen 2023 – detta kan drygt 2 miljoner arbetare förvänta sig - Kommande avtalsrörelse är under antågande och som varje gång kollektivavtal ska omförhandlas brukar ett mantra mellan parterna vara att det kommer bli stökigt. Inför kommande avtalsrörelse finns tyvärr anledning att tro att detta uttryck verkligen kommer få en annan mening.
today 2022-11-07
Effektiva medarbetarsamtal – 10 tips till dig som chef - Medarbetarsamtalet är ett av chefens viktigaste verktyg för att utveckla individen såväl som organisationen. Men hur ser du till att nyttja tiden på bästa sätt?
today 2022-11-03
Morgondagens arbetskraft ställer krav på employer branding - Inom 10 år försvinner generationen av Baby boomers från arbetsmarknaden och in kommer Millenials och Gen Z. Detta sätter helt nya krav på hur du får människor att uppfatta ditt arbetsgivarvarumärke, ditt så kallade employer brand. Men hur blir du en attraktiv arbetsgivare för morgondagens arbetskraft?
today 2022-11-03
Moms och tjänster till konsumenter i andra länder – en svår kombo - Att sälja tjänster till konsumenter i andra länder är lite mer komplicerat jämfört med försäljningar till företag. Anledningen är att det finns fler specialregler att hålla koll på. Att sätta sig in i reglerna kan dock ge klirr i kassan.
today 2022-11-02
Lönerevision – vad gäller? - Det finns inga lagar som anger att en arbetsgivare måste höja de anställdas löner varje år. Detta är istället reglerat i kollektivavtal, men även arbetsgivare som inte är bundna av kollektivavtal genomför vanligtvis årliga lönerevisioner trots det, och är friare att själva bestämma bland annat utrymme och tidpunkt.
today 2022-11-01
Personalfester – vanliga frågor om intern representation - Funderar ni på att dra ihop en (coronasäker) personalfest för att runda av året? Bra idé! Men se till att du har koll på skattereglerna – en knepig fråga i de bästa av tider.
today 2022-10-31
Motion och friskvård – vad är viktigt att tänka på? - En arbetsgivare kan göra mycket för sina anställda som faller inom ramen för skattefri motion och friskvård. Men för att undvika onödiga kostnader och för att syftet med motionen och friskvården ska bli det avsedda, finns det en del saker du behöver tänka på.
today 2022-10-11
Maktbalansen förändras på svensk arbetsmarknad - I höst införs en av de största förändringarna på flera decennier för svensk arbetsmarknad. Det är en del i Januariavtalet som det inte varit så mycket diskussion kring, men där effekten kommer bli märkbar. Det handlar om reglerna kring tvistelösning och vilken part som ska bära kostnaden.
today 2022-10-10
Inflationen stiger och utgifterna ökar – är arbetsgivaren skyldig att kompensera? - Inflationen stiger och med den ökar även kostnader för energi, räntor, drivmedel och mat. Allt fler upplever allt mindre i plånboken. Lönen som tidigare räckte till allt och lite till, räcker nu inte ens till de mest nödvändiga utgifterna. Så vad händer nu? Har arbetsgivaren något juridiskt ansvar att kompensera de anställda för att lönens värde minskar?
today 2022-10-03
Så håller du paniken borta inför nya LAS - Snart landar den nya arbetsrätten på HR-avdelningarnas skrivbord. HR-experten Anna Schönfelder listar de fem viktigaste punkterna du måste ha koll på inför den stökiga hösten.
today 2022-09-21
Skapa värde för verksamheten med HR - Om du vill att HR ska skapa värde för verksamheten och medverka aktivt till att ta fram verksamhetsplaner behöver du förstå verksamheten. Men hur gör du det?
today 2022-09-21
Moms på idrottstjänster – vad gäller? - Idrottsutövning är momspliktigt med sex procent. För nöjesaktiviteter gäller 25 procent, men om säljaren av tjänsten är stat, kommun eller en allmännyttig förening är det helt momsfritt. Vad är egentligen skillnaden mellan idrott och nöje?
today 2022-09-16
Flexibla arbetsformer för föräldrar - Med anledning av EU:s balansdirektiv har nya regler om flexibla arbetsformer införts i föräldraledighetslagen. Bestämmelserna gäller från och med den 2 augusti 2022 och syftar till att underlätta för föräldrar med små barn att kunna förena arbete och privatliv.
today 2022-09-15
Moms i koncerner – avdragsrätt och prissättning - Vill du vara säker på att få rätt till momsavdrag? Känns allt idag som ett enda trassel? Lugn vi reder ut! Häng med mig här så får du fyra tips så detta kan börja redas ut!