Grit och Growth Mindset för kontinuerlig utveckling

En viktig komponent i att bygga Grit är ett så kallat "growth mindset". Det innebär att intelligens kan utvecklas, att hårt arbete lönar sig och att det alltid finns möjligheter att lära och utvecklas. Attityden präglas av att se positivt på utmaningar, ta tillvara på kritik och att inte ge upp.
tisdag 10 september 2024
Lästid: 3 Minuter

I många organisationer finns ett stort behov av att främja ett growth mindset, då det i sin tur bidrar till att skapa en kultur av Grit. Men det är inte alltid självklart att alla organisationer uppmuntrar denna inställning. Det är därför avgörande att var och en tar ansvar för sitt eget lärande och utveckling. Människor med ett growth mindset visar sig ofta vara mer uthålliga och "grittier". De ser intelligens som något som kan utvecklas, lärandeprocesser som centrala och feedback som värdefulla insikter.  

I kontrast till detta står ett fixed mindset, där intelligens betraktas som oföränderlig. Det leder till att utmaningar undviks, eftersom endast resultaten värderas. Man kan fastna i tron att förändring är omöjlig och därför ignorera feedback. Att bryta sig loss från ett fixed mindset och utveckla ett growth mindset är en viktig nyckel till framgång. 

Avgörande för att bygga Growth mindset

Första steget är att förändra synen på talang och intelligens, och se dem som något dynamiskt. Feedback bör betraktas som en lärmöjlighet och utmaningar som tillfällen att växa. Att hitta inspirerande förebilder kan också bidra till att stärka motivationen och lärandet. 

Forskning visar att inre motivation är en av de starkaste drivkrafterna för uthållighet och engagemang. Att finna ett syfte med det man gör är avgörande för att bygga Grit. Passion är inget som bara uppstår av sig själv – den utvecklas över tid genom engagemang och ansträngning. 

Kunskapen om de olika mindseten, och insikten om att hjärnan kan utvecklas genom hårt arbete, har visat sig ge stora resultat. Ett första steg mot förändring är att identifiera vilka situationer som triggar ett fixed mindset och sedan förstå att det alltid finns ett val att göra. 

"Här misslyckas vi inte"

Ett exempel från ett klassrum illustrerar denna inställning väl: "Här misslyckas vi inte, vi har bara inte lärt oss det ännu." Denna positiva syn på lärande kan hjälpa människor att våga ta sig an nya utmaningar och må bättre under resans gång. Genom att prova olika vägar tills man hittar rätt, undviker man den inlåsningseffekt som kan uppstå när man snabbt når sitt "tak" och därefter undviker risker. Att premiera ansträngning, oavsett resultat, är centralt för att skapa en kultur där människor vågar testa nya saker. För att lyckas med detta krävs forum i organisationer där ansträngning och lärande verkligen uppmuntras.

Reflektion kan ske genom frågor som: 

  • Vad fungerade och varför? 
  • Vad fungerade mindre bra och vad var orsaken till det? 
  • Har vi prövat olika lösningar? 
  • Vad kan vi ta med oss till nästa steg? 

Så länge ansträngning inte värdesätts, även när resultatet inte är perfekt, kommer människor inte vilja eller våga misslyckas. Reflektion och lärande måste börja hos individen och spridas genom hela organisationen. Ledarskapet spelar här en nyckelroll. När ledare delar exempel på egna erfarenheter av hårt arbete som inte lett till önskat resultat, och samtidigt reflekterar öppet kring lärdomarna, skapas en kultur av nyfikenhet och utveckling. 

Det är viktigt att vara kreativ och skapa utrymme för ansträngning, även där misslyckanden förekommer. Genom att hylla misslyckanden som en del av lärandeprocessen skapas en atmosfär av reflektion som leder till utveckling och framsteg. 

Feedback

Feedback är en grundpelare i ett growth mindset och det finns mycket att lära av hur den hanteras. Trots år av träning för att chefer ska bli bättre på att ge feedback, räcker det inte. Mottagaren av feedback måste också tränas i att ta emot den på rätt sätt. 

Sheila Heen och Douglas Stone identifierar i sin bok Thanks for the Feedback tre faktorer – Truth, Relationship och Identity – som kan blockera mottagandet av feedback. Dessa triggers kan få människor att stänga av och förhindra vidare utveckling. 

Kritik är ofta en komplex fråga, både i organisationer och på individnivå. Även om det är allmänt accepterat att feedback främjar utveckling, finns det flera hinder som kan göra att den inte tas emot på rätt sätt. Även om feedback levereras på ett klumpigt sätt och triggar motstånd, är det mottagaren som har störst ansvar för sin egen utveckling. Genom att vara öppen för lärande och ta tillvara på feedback, oavsett hur den levereras, kan man garanterat utvecklas. För att nå framgång krävs det att man är villig att lära av sina misstag och fortsätta utvecklas, oavsett förutsättningarna. 

 



Dela sidan: