Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2022-11-03
Morgondagens arbetskraft ställer krav på employer branding - Inom 10 år försvinner generationen av Baby boomers från arbetsmarknaden och in kommer Millenials och Gen Z. Detta sätter helt nya krav på hur du får människor att uppfatta ditt arbetsgivarvarumärke, ditt så kallade employer brand. Men hur blir du en attraktiv arbetsgivare för morgondagens arbetskraft?
2022-11-03
Moms och tjänster till konsumenter i andra länder – en svår kombo - Att sälja tjänster till konsumenter i andra länder är lite mer komplicerat jämfört med försäljningar till företag. Anledningen är att det finns fler specialregler att hålla koll på. Att sätta sig in i reglerna kan dock ge klirr i kassan.
2022-11-02
Lönerevision – vad gäller? - Det finns inga lagar som anger att en arbetsgivare måste höja de anställdas löner varje år. Detta är istället reglerat i kollektivavtal, men även arbetsgivare som inte är bundna av kollektivavtal genomför vanligtvis årliga lönerevisioner trots det, och är friare att själva bestämma bland annat utrymme och tidpunkt.
2022-11-01
Personalfester – vanliga frågor om intern representation - Funderar ni på att dra ihop en (coronasäker) personalfest för att runda av året? Bra idé! Men se till att du har koll på skattereglerna – en knepig fråga i de bästa av tider.
2022-10-31
Motion och friskvård – vad är viktigt att tänka på? - En arbetsgivare kan göra mycket för sina anställda som faller inom ramen för skattefri motion och friskvård. Men för att undvika onödiga kostnader och för att syftet med motionen och friskvården ska bli det avsedda, finns det en del saker du behöver tänka på.
2022-10-11
Maktbalansen förändras på svensk arbetsmarknad - I höst införs en av de största förändringarna på flera decennier för svensk arbetsmarknad. Det är en del i Januariavtalet som det inte varit så mycket diskussion kring, men där effekten kommer bli märkbar. Det handlar om reglerna kring tvistelösning och vilken part som ska bära kostnaden.
2022-10-03
Så håller du paniken borta inför nya LAS - Snart landar den nya arbetsrätten på HR-avdelningarnas skrivbord. HR-experten Anna Schönfelder listar de fem viktigaste punkterna du måste ha koll på inför den stökiga hösten.
2022-09-21
Skapa värde för verksamheten med HR - Om du vill att HR ska skapa värde för verksamheten och medverka aktivt till att ta fram verksamhetsplaner behöver du förstå verksamheten. Men hur gör du det?
2022-09-21
Moms på idrottstjänster – vad gäller? - Idrottsutövning är momspliktigt med sex procent. För nöjesaktiviteter gäller 25 procent, men om säljaren av tjänsten är stat, kommun eller en allmännyttig förening är det helt momsfritt. Vad är egentligen skillnaden mellan idrott och nöje?
2022-09-16
Flexibla arbetsformer för föräldrar - Med anledning av EU:s balansdirektiv har nya regler om flexibla arbetsformer införts i föräldraledighetslagen. Bestämmelserna gäller från och med den 2 augusti 2022 och syftar till att underlätta för föräldrar med små barn att kunna förena arbete och privatliv.
2022-09-15
Moms i koncerner – avdragsrätt och prissättning - Vill du vara säker på att få rätt till momsavdrag? Känns allt idag som ett enda trassel? Lugn vi reder ut! Häng med mig här så får du fyra tips så detta kan börja redas ut!
2022-09-15
Elbil som tjänstebil – hur gör vi med momsen? - Är ditt företag en arbetsgivare som erbjuder sina anställda elbilar eller laddhybrider som tjänstebil? Hanterar du redovisningen, sköter du momsdeklarationer eller är du kanske revisor i ett sådant företag? Då har du säkert funderingar kring hur bytet från bensindrivna till eldrivna tjänstebilar påverkar momshanteringen i företaget. Här listar vi några områden som du bör hålla koll på.
2022-09-15
Få koll på löneväxling - Löneväxling innebär att en anställd har möjlighet att avstå från ersättning för framtida arbetsinsatser, det vill säga att sänka lönen före skatt, för att istället få någon form av förmån från arbetsgivaren. Löneväxlingen kan göras vid enstaka tillfällen eller fortlöpande
2022-09-13
Chefen se hit! – 3 expertråd för att behålla medarbetare - Den stora uppsägningsvågen – The Great Resignation – har sköljt över USA. Delar av fenomenet har nått Europa och Sverige. HR-och arbetsrättsexperten Ida Ljungberg tipsar om vad som får medarbetarna att stanna.
2022-09-12
Besked om ny lön i linje med nya LAS – Alla förändringar ska meddelas skriftligt - Årets löneförhandlingar är avklarade och det är dags för medarbetarna att få sina nya löner. Erik på HR har ansvar för att se till att information om detta går ut på rätt sätt enligt de nya arbetsrättsliga reglerna. Vad behöver han och cheferna i organisationen tänka på?