Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2021-05-28
Tips på bra sommargåva till en flitig personal - En vanlig fråga som ofta dyker upp är om man kan ge skattefria sommargåvor till personalen som uppmuntran för ett bra jobb. e allra flesta är ju bekanta med skattereglerna om julklappar till anställda, men hur fungerar det för sommargåvor?
today 2021-05-27
Uppsagd på semestern - dom från arbetsdomstolen - I ett nyligen avgjort mål bedömde Arbetsdomstolen att det fanns laglig grund för avsked av en polis som åkt på semester, trots avslagen semesteransökan. Mannen sjukanmälde sig istället den veckan som han inte hade fått beviljad semester.
today 2021-05-21
8 tips för en lyckad offboarding - Offboarding är precis lika viktigt som onboarding. Här kommer åtta tips för hur man ska avtacka sin medarbetare på bästa sätt när det blir aktuellt för någon att sluta på arbetsplatsen.
today 2021-05-19
Nya regler om arbetsanpassning som ska förtydliga ansvaret - Nya regler om arbetsanpassning börjar att gälla den 1 juni 2021. Regelverket kring arbetsanpassning och rehabilitering har av många uppfattats som svåra och krångliga och det har därför funnits behov av att förändra bestämmelserna.
today 2021-05-17
Skattefria coronagåvor även under 2021 - Arbetsgivare kan även under 2021 ge sina anställda skattefria så kallade coronagåvor. Detta utöver bland annat julgåvorna. Ett syfte med de nu förlängda, tillfälliga reglerna är att inköpen av sådana gåvor gynnar det lokala näringslivet i ett svårt ekonomiskt läge under pandemin.
today 2021-05-12
Viktigt vägval - så blir chefernas arbetsbörda lättare - Pandeming har ökat arbetsbördan för chefer, men genom att planera framåt med nya digitala verktyg kan det underlätta arbetet framöver. Det är viktigt för chefer och ledare att själva kunna kräva stöd och hjälp, därför är digitala verktyg för det nya normala något som alla bör se över.
today 2021-05-07
5 tips vid hemarbete - Nu har hemarbete pågått ett tag och då är det viktigt att följa upp hur det går. Här kommer 5 tips om vad man ska tänka på vid fortsatt hemarbete.
today 2021-05-03
Digital anställningsprocess för det nya normala - Digitalisering av medarbetarprocesser frigör tid för alla inblandade, tid som kan läggas på att exempelvis utveckla verksamheten. Detta är viktigt nu när vi inte ska ses men genom att digitalisera processen för anställning och preboarding har ni dessutom en bra lösning på plats till framtidens distansarbete.
today 2021-04-23
Osäkert om skattereglerna fungerar för arbetslivet efter corona - Pandemin har gjort att vi arbetar mera på distans men skattereglerna är inte anpassade för hemarbete efter corona. Ingrid Lankilde ger förslag på vad som skulle behöva ändras i det nya normala.
today 2021-04-21
GDPR - fortfarande en källa till osäkerhet - Digitalisering och pandemi har gjort att verksamheter är ännu mer beroende av de anställdas data samtidigt som det är viktigt att GDPR-kraven följs. Vad är viktigt att tänka på och varför är HR-masterdata ett måste?
today 2021-04-09
Livslångt lärande krävs av framtidens arbetsliv - Efter ett år av pandemi krävs det blixtsnabb förändring och det kräver av arbetsgivaren att man arbetar strategiskt och långsiktigt med kompetennsutveckling. Vilken kompetens besitter företaget och vad behöver det framhöver? Hur ska man tänka kring långsiktigt lärande?
today 2021-04-07
Distansarbete och hemarbete – vad gäller? - I och med coronapandemin har distansarbete och hemarbete blivit en del av vår nya arbetsvardag. Tidigare sågs distansarbete som en tillfällig lösning medan vi nu ser att det fortsätter ett tag till (i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer)
today 2021-04-06
Corona – ersättning och avdrag när man jobbar hemifrån - Hemmakontor verkar vara här för att stanna, och allt fler företag funderar nu på att låta medarbetarna jobba hemifrån även efter pandemin. Det väcker en del frågor om vad som gäller skattemässigt. Hur löser man behovet av kontorsutrustning – som skrivbord och kontorsstol – på bästa sätt? Vad gäller för bredband? Är fika och gemensamma måltider skattefritt? Frågorna är många! Här ger vi svar på några av dem.
today 2021-04-01
Tuffa momskrav för leasingbilar - För att får avdrag för halva leasingmomsen ska varje personbil som leasas köras mer än 100 mil per år i en momspliktig verksamhet. Det är tuffa krav så här i pandemitider och inga lättnader verkar komma från Skatteverket. Vad är viktigt att tänka på?
today 2021-04-01
Förutsättningar för att lyckas med mentorskap - Att arbeta med mentorskap är ett bra sätt för att bidra till utveckling och motivation på en arbetsplats. Blir mentorarbetet lyckat är chansen att behålla kompetenta kollegor större, samtidigt som kunskap, företagskultur och erfarenheter utnyttjas och behålls inom organisationen.