Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2023-11-10
Lär dig leda i förändring – fem saker som gör skillnad - En av chefens viktigaste uppgifter är att leda i förändring. Ändå kommer många förändringsresor av sig. Här delar Simployers experter med sig av verktygen som hjälper dig och dina medarbetare att ta er dit ni ska.
2023-11-09
Nu träder vissel­blåsarlagen i full kraft – detta behöver du ha koll på - Experten reder ut vanliga missförstånd kring visselblåsarlagen och tipsar hur arbetsgivare ska agera kring skärpta krav på interna rapporteringskanaler: ”Rätt hanterat kan visselblåsande bli ett gyllene tillfälle till verksamhetsutveckling!”
2023-10-31
Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur – förbered dig på ändringarna! - Arbetsmiljöverkets regelstruktur för föreskrifter och allmänna råd har genomgått en ordentlig förändring. 67 föreskrifter har blivit 15 och träder i kraft 1 januari 2025 – lång tid kvar kan tyckas, men som arbetsgivare är det dags att börja förbereda sig och bekanta sig med ändringarna redan nu.
2023-10-24
Diskriminerad vid 40, jobba till 70? - Svensk kompetensutveckling fungerar inte – men det finns en lösning! Svensk arbetsmarknad skriker efter ny kompetens, samtidigt pågår ett gigantiskt slöseri av erfarenhet och utvecklingspotential. HR-experten tipsar om en lönsammare strategi, som även stärker ditt arbetsgivarvarumärke.
2023-10-16
Tillitsbaserat ledarskap – fem tips för att lyckas - En föränderlig värld kräver kvickfotade organisationer och allt fler lyfter fram tillitsbaserat ledarskap som lösningen. Men handen på hjärtat, undrar du också vad det egentligen betyder? Här får du svar – så funkar tillitsbaserat ledarskap:
2023-10-13
Framtiden är lönetransparent – därför ska du uppdatera din strategi nu! - Det dröjer innan EU:s lönetransparensdirektiv realiseras som svensk lag, men startskottet för förändringsresan har redan gått. Bolag som inte agerar nu, riskerar att förlora kampen om framtidens talanger.
2023-10-12
Arbetsmiljöverket inspekterar små företag – är ni förberedda? - Mellan oktober 2023 – mars 2024 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera små företag gällande deras systematiska arbetsmiljöarbete (SAM). "Många små företag saknar kunskap om arbetsmiljöregler och agerar först när olyckor inträffar.", säger Ida Ljungberg
2023-10-09
Redo för årets mest välkomna skattehöjning? - Gör det enkelt! Med Skatteträff 23/24 höjer du din skattekompetens i rekordfart. Du väljer tid och plats – experterna serverar kunskapen du verkligen behöver.
2023-10-06
Pengafällan: Hälften av sjukanmäl­ningarna beror på psykisk ohälsa - Konsulten, författaren och coachen Annika Kvist är certifierad inom neuroledarskap. Hon stöttar individer och team i att förebygga utbrändhet genom verktyg som i stället bygger mental stryka och hållbarhet. Hon känner väl igen sig i undersökningen från Simployer eftersom hon varje vecka får förfrågningar från stressade och utmattade individer och företag.
2023-10-05
Var tredje chef vabbar inte – varför ni ska ta det på allvar!  - En färsk rapport från Försäkringskassan avslöjar en oroande klyfta i användningen av vård av barn (VAB) bland kvinnliga chefer jämfört med andra yrkesgrupper. Enligt rapporten utnyttjar färre än 37 % av kvinnliga chefer möjligheten till VAB. Rapporten visar också på en betydande skillnad i antalet vabbdagar mellan kvinnor och män där kvinnorna tar ut en betydligt högre andel dagar. 
2023-10-02
“Ska han vara föräldraledig? Han har väl inga barn?!” - När vi blickar framåt ser vi förslag på förändringar i föräldraförsäkringen som öppnar upp helt nya möjligheter och situationer för arbetsgivare, anställda och föräldrar. 45 dagar per förälder av föräldrapenningen föreslås kunna överlåtas till andra. Detta är inte bara en reform för föräldrar utan även en förändring som påverkar arbetsgivare.
2023-09-29
När anställda är för trötta för att jobba - Vilka gränser kan du som arbetsgivare sätta för anställdas aktiviteter på fritiden, om du anser att det påverkar arbetsprestationen?
2023-09-26
Ohälsa på arbetsplatsen? Här är signalerna chefen inte får missa - Sluta strutsa! HR-experten tipsar om en smartare strategi för att hantera ohälsa: ta hjälp av dialog och smart teknik för att minska risken för långtidssjukskrivningar.
2023-09-22
Från snack vid kaffeautomaten till konkret feedback - Engagemang bidrar till lägre personalomsättning, minskad frånvaro och ökad produktivitet. Därför är det viktigt att få både HR, ledare och medarbetare ombord när ni vill öka engagemanget på arbetsplatsen. ”Med Simployer &frankly kan vi äntligen flytta diskussionen från kaffeautomaten direkt in i verktyget. På så sätt kan vi mäta engagemanget i realtid”, säger Åsa Gavelstad, Nordic HR Manager på Midsona.
2023-09-21
Halv kursdag som ger full kunskapslön för mödan - Du lägger in en halvdags digital närvaro och checkar ut med aktuell kunskap om lön, skatt och arbetsrätt – där har du konceptet för Lilla Lönedagen. ”Väldigt många uppskattar tajmingen och att kursen gör dig väl förberedd inför kommande förändringar”, säger kursledare Hanna Lagerkvist.