Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2022-01-18
Avdragsrätt för moms – ett pussel med två bitar - Om avdragsrätten för moms var ett pussel så skulle det bestå av två pusselbitar. På den ena hade det stått materiella krav på och den andra formella krav.
today 2022-01-17
Hemmakontor – hur gör jag med momsen? - Det finns många olika frågor om hur man ska hantera skatt, moms och arbetsmiljöfrågor när anställda jobbar hemifrån. Håkan Larsson tar här upp olika frågor kring hur momsen ska hanteras för hemmakontoret.
today 2022-01-11
Karensavdraget – vad gäller egentligen? - Det har varit många turer kring karensavdraget det senaste året med tillfälliga lagändringar och ersättning under pandemin. Vår HR-expert Anna Schönfelder, som skrivit flera böcker inom ämnet sjukfrånvaro och rehabilitering, reder ut de vanligaste missförstånden och svarar på de vanligaste frågorna.
today 2021-12-17
Tre snabba om den nya visselblåsarlagen - Från och med den 17 december gäller en ny visselblåsarlag. I lagen finns regler om en ett utökat skydd för en vidare personkrets som kan slå larm om missförhållanden.
today 2021-12-13
Jul och nyår infaller på en helg – har de anställda rätt till ledighet? - Jul- och nyårshelgen står inför dörren och för många innebär det några extra lediga dagar. I år 2021 är en så kallad arbetsgivarvänlig jul. Det innebär att flera av helgdagarna infaller på en lördag eller söndag då många normalt är lediga.
today 2021-12-09
E-handel och faktureringsskyldighet för moms - E-handlare med kunder i många olika EU-länder kan ha svårt att få till rätt momsbelopp i underlaget till kunden. Behöver en e-handlare ange momsbeloppet och måste en faktura utfärdas? Artikeln behandlar faktureringsskyldigheten för svenska e-handlare som säljer till konsumenter.
today 2021-12-09
Nya coronarekommendationer från 8 december - Från den 8 december gäller nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, bland annat riktat till arbetsgivare.
today 2021-12-08
Nytt och viktigt inför 2022 - Samtidigt som 2021 varit ett nyhetsintensivt år börjar vi blicka framåt mot det nya året och se över vilka nyheter och förändringar vi behöver vara förberedda på och börja förbereda för i verksamheten.
today 2021-12-02
Vigleik Takle blir ny VD för Simployer - Vigleik Takle (41) tar över som vd och koncernchef i HR-tech bolaget Simployer. Han kommer in med lång erfarenhet från ledande SaaS-bolag (Software-as-a-Service) och har under sin karriär arbetat med internationalisering och kommersiell utveckling inom bolag som Volue, Konsgberg Digital och Cxense.
today 2021-11-30
Går du på feeling när du sätter lön? - Att sätta lön är ett laddat ämne. Ett gott råd är att inte styra med magen eller backspegeln utan tänka efter före och agera proaktivt. Med rätt teknikstöd kan du vara förberedd – för både din och medarbetarens skull.
today 2021-11-29
Mer än hälften saknar strategi för att modernisera sin HR-data - Ingen bromsar sig in i framtiden. Så varför har många andra delar av verksamheten systemstöd medan det är ok för HR att fortfarande sitta med en excelfil? HR-revolutionen är redan i rullning - nu handlar det om att snabbt välja väg: jobba kvar i gamla manuella system eller hänga med i teknik-skiftet och formulera en plan för att ställa om.
today 2021-11-15
Beställningar på nätet – utlägg för arbetsgivaren? - Allt fler inköp sker idag på internet. Det är inte ovanligt att anställda gör beställningar av både varor och tjänster för företagets räkning via nätet. Har du koll på vad som gäller för avdrag för moms?
today 2021-11-05
Dags för personalfest igen? – Vad gäller egentligen? - Coronapandemin är inte över. Men i takt med att fler och fler är vaccinerade funderar många arbetsgivare på att långsamt återgå till det normala, åtminstone till något som liknar det som gällde förut.
today 2021-11-04
Fem förslag för att stärka sjukförsäkringen - I budgetpropositionen för 2022 föreslås höjt inkomsttak i sjukförsäkringen, ökad trygghet för behovsanställda, äldre och deltidssjukskrivna samt ökad flexibilitet vid prövning dag 365 i rehabiliteringskedjan. Syftet med de förslagna förändringarna är att stärka sjukförsäkringen och öka tryggheten vid sjukdom.
today 2021-10-26
Momsfri utbildning och sjukvård: Nu är tumskruvarna hårt åtdragna - Det är numera näst intill omöjligt att som underentreprenör till en momsfri skola eller vårdgivare tillhandhålla momsfria undervisnings- eller vårdtjänster. Därmed har syftet med undantagen från moms till stor del gått förlorad.