Sluta gissa – mät fakta och styr mot målen med HR-data istället

Alla arbetsgivare vill bli mer effektiva, få in större intäkter och ha anställda som trivs – men visste du att HR sitter på en massa data som kan hjälpa er att nå dit? Att använda HR-data på rätt sätt kan däremot vara en utmaning, för vad är det egentligen vi mäter och hur tar du tillvara på den?
Jimmy SeppäläWeb Editor
tisdag 16 januari 2024
Lästid: 2 Minuter
Nyckeltalsexperterna Tina Ekström och Anders Johrén från Nyckeltalsinstitutet delar med sig av insikter.

I den här artikeln delar nyckeltalsexperterna Tina Ekström och Anders Johrén från Nyckeltalsinstitutet med sig av sin expertis om hur du använder HR-data för bättre beslut.

Nyckeltal – vad är det?

Ett nyckeltal är ett tal som visar på något som är viktigt för dig, det får något att hända i ditt huvud, menar Anders Johrén. Det vi vill säga med det är att vi måste tänka över vilka nyckeltal vi väljer att titta på. Ett tal som inte har någon betydelse för dig och din verksamhet ger inte något mervärde, och är därför ingen nyckel till nya insikter. Därför är det viktigt att ni bestämmer er för vad ni egentligen vill ta reda på så att ni får användning för nyckeltalen. På så sätt blir talen något som talar om för er var ni befinner er, var ni är på väg – och hur ni kan nå dit.

Medarbetarupplevelsen blir allt viktigare

Även resultat från en medarbetarundersökning kan ses som en form av nyckeltal. De nyckeltalen ger oss en indikation på om det vi känner stämmer överens med hur nyckeltalen som beskriver verkligheten ser ut. Stämmer det inte ger det er en möjlighet att se var känsla och verklighet går isär.

Ett exempel:

Undrar ni om arbetsmiljön på er arbetsplats är bra? Ni kan såklart fråga era medarbetare om detta, men om ni kombinerar en pulsmätning bland de anställda med att titta på till exempel sjukfrånvaro och effektivitet kan ni få ett bredare svar.

Svarar era anställda att arbetsmiljön är bra och ni har låga tal när det kommer till sjukfrånvaro och har hög effektivitet – då tyder allt på att arbetsmiljön är bra. Men om medarbetarna svarar att arbetsmiljön är bra samtidigt som ni har hög sjukfrånvaro, så verkar känslan inte riktigt stämma med verkligheten. I det fallet är det kanske så att de som inte anser att arbetsmiljön är bra inte heller svarar i pulsmätningarna på grund av att de är frånvarande.

Fånga upp signaler i tid

Att medvetet arbeta med att välja ut de nyckeltal som är relevanta för er verksamhet är också ett sätt för att fånga upp olika signaler i tid, för att sedan kunna göra något åt dem. Eftersom att jobba med nyckeltal är ett så pass effektivt verktyg för att se var känslan skiljer sig från hur det faktiskt ser ut i verkligheten, kan ni i ett tidigare skede genomföra aktiviteter och på så sätt få känsla och verklighet att närma sig varandra.

Därefter är det viktigt att följa upp aktiviteterna med nya nyckeltal för att se om det ni gör verkligen får effekt!

Bättre beslut med HR-data

Så hur bidrar då HR-data till bättre beslutsunderlag? Den insikt vi vill att ni tar med er är att HR-data och nyckeltal gör att vi kan gå från att tro till att veta. Och när vi vet mer kan vi också fatta bättre beslut, utifrån hur det verkligen är. Det gör att vi kan bli mer effektiva i att uppnå våra verksamhetsmål eftersom vi då har större kunskaper om vad vi faktiskt måste göra för att nå dit.

 

Två steg till framgång!
Svårt att ha full koll 2024? Du kan vara lugn. Vi har två steg till framgång.

Jag vill veta mer!

Vill du veta mer om HR-masterdata?

HR-masterdata utgör navet i dagens digitala personalsystem och är nyckeldata som är knuten till personer, anställningar, befattningar, organisationer, roller och grupper. Få mer information om HR-masterdata!

 



Dela sidan: