Vad gäller vid deltidssjukskrivning?

En anställd kan vara sjukskriven på heltid eller deltid beroende på hur mycket arbetsförmågan är nedsatt. Möjligheten till deltidssjukskrivning gäller både under sjuklöneperioden och vid längre sjukperioder.
Anna SchönfelderHR- och löneexpert
den 12 januari 2021
Lästid: 2 Minuter
Att arbeta deltid är många gånger en del i rehabiliteringsarbetet, skriver Anna Schönfelder, HR-expert hos Simployer.

Som arbetsgivare är man skyldig att ta tillvara på den anställdes arbetsförmåga, att arbeta deltid är många gånger en del i rehabiliteringsarbetet.  

Sjukfrånvaro på deltid under sjuklöneperioden

Under sjuklöneperioden (de första 14 kalenderdagarna) kan sjukfrånvaron i princip vara i vilken procentgrad som helst. Det är alltså möjligt att vara sjukskriven på t ex 30 eller 60 procent. Det som avgör sjukskrivningsgraden är i vilken omfattning den anställdes arbetsförmåga är nedsatt med.

Vid deltidssjukskrivning beräknas sjukavdraget och sjuklönen på de antal timmar som den anställde faktiskt är frånvarande. För de timmar den anställde arbetar ska lön betalas ut som vanligt.

När det gäller förläggningen av deltidssjukfrånvaro under sjuklöneperioden bör arbetsgivaren och den anställde komma överens, t ex i samband med ett rehabiliteringssamtal. Hur ledigheten ska förläggas beror främst på vad som är bäst ur rehabiliteringssynpunkt. I första hand brukar frånvaron förläggas jämnt över veckans alla arbetsdagar.

Om den anställde har önskemål om att vara frånvarande på ett annat sätt kan detta godkännas av arbetsgivaren.

Deltidssjuk från och med dag 15

Efter sjuklöneperiodens slut, alltså fr o m dag 15 och framåt, är det Försäkringskassan som beslutar om ersättningen. Sjukpenning kan ges för frånvaro på en fjärdedel, halv, tre fjärdedels eller hel sjukfrånvaro beroende på vilken arbetsförmåga den anställde har. 

Det innebär att den anställde enbart kan vara deltidssjukskriven på vissa fasta nivåer: 25 %, 50 % eller 75 %. 

Vid beräkning av sjukavdraget fr o m dag 15 proportioneras sjukavdraget till att motsvara sjukfrånvaron. Om en anställd är sjukskriven på t ex 25 % görs ett sjukavdrag med 25 % av det framräknade sjukavdraget.

Huvudregeln är att sjukskrivning på deltid - efter dag 14 - förläggs jämnt över veckans arbetsdagar. Det här är med anledning av Försäkringskassans regler och hur sjukpenningen beslutas. Både arbetsgivaren och den anställde bör alltså se till att sjukskrivningen fördelas jämnt. 

Om det finns stöd utifrån läkarintyg och/eller Försäkringskassans handläggare kan sjukskrivningen fördelas på annat sätt.

Deltidssjuk och semester

En person som är deltidssjuk ska ta ut semester på samma sätt som övriga anställda. Det innebär att arbetsgivaren ser till att minst 20 semesterdagar tas ut i ledighet varje semesterår (förutsatt att den anställde har tjänat in dessa dagar med betalning).

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍Dela sidan: