Vad gäller vid deltidssjukskrivning?

En anställd kan vara sjukskriven på heltid eller deltid beroende på hur mycket arbetsförmågan är nedsatt. Möjligheten till deltidssjukskrivning gäller både under sjuklöneperioden och vid längre sjukperioder.
Anna SchönfelderHR- och löneexpert
måndag 12 februari 2024
Lästid: 1 Minut
Att arbeta deltid är många gånger en del i rehabiliteringsarbetet, skriver Anna Schönfelder, HR-expert hos Simployer.

Som arbetsgivare är man skyldig att ta tillvara på den anställdes arbetsförmåga, att arbeta deltid är många gånger en del i rehabiliteringsarbetet.  

Sjukfrånvaro på deltid under sjuklöneperioden

Under sjuklöneperioden (de första 14 kalenderdagarna) kan sjukfrånvaron i princip vara i vilken procentgrad som helst. Det är alltså möjligt att vara sjukskriven på till exempel 30 eller 60 procent. Det som avgör sjukskrivningsgraden är i vilken omfattning den anställdes arbetsförmåga är nedsatt med.

Vid deltidssjukskrivning beräknas sjukavdraget och sjuklönen på de antal timmar som den anställde faktiskt är frånvarande. För de timmar den anställde arbetar ska lön betalas ut som vanligt. Från sjuklönen dras ett karensavdrag, vilket är ett belopp som är samma oavsett om sjukfrånvaron är på heltid eller deltid.

Deltidssjuk från och med dag 15

Efter sjuklöneperiodens slut, från och med dag 15 och framåt, är det Försäkringskassan som beslutar om ersättningen. Sjukpenning kan ges för frånvaro på en fjärdedel, halv, tre fjärdedels eller hel sjukfrånvaro beroende på vilken arbetsförmåga den anställde har. 

Vid beräkning av sjukavdraget från och med dag 15 proportioneras sjukavdraget till att motsvara sjukfrånvaron. Om en anställd är sjukskriven på till exempel 25 % görs ett sjukavdrag med 25 % av det framräknade sjukavdraget.

Förläggningen av deltidssjukskrivning

När det gäller förläggningen av arbetstiden i samband med deltidssjukfrånvaro bör arbetsgivaren och den anställde komma överens, till exempel i samband med ett rehabiliteringssamtal. Hur ledigheten ska förläggas beror främst på vad som är bäst ur rehabiliteringssynpunkt.

I första hand brukar frånvaron förläggas jämnt över veckans alla arbetsdagar, men det är även möjligt att fördela arbetstiden på annat sätt.

Deltidssjuk och semester

En person som är deltidssjuk ska ta ut semester på samma sätt som övriga anställda. Det innebär att arbetsgivaren ser till att minst 20 semesterdagar tas ut i ledighet varje semesterår (förutsatt att den anställde har tjänat in dessa dagar med betalning).

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: