Vabba eller vobba – har du koll?

Årets stora vab-period, eller Vabruari som den också kallas, pågår för fullt och många föräldrar måste vara hemma för att ta hand om sitt sjuka barn. Har du koll på vad som gäller för att få ut tillfällig föräldrapenning när du vabbar?
Lotta SprangersHR- och löneexpert
tisdag 30 januari 2024
Lästid: 2 Minuter

Rätten att vara ledig från arbetet är kopplat till att föräldern får ersättning i form av tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.

Vad gäller för att vobba?

Vissa anställda har möjligheten att istället ”vobba”, det vill säga vara hemma med sitt sjuka barn och samtidigt arbeta. Men då kan de inte samtidigt ansöka om tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan, istället är det arbetsgivaren som betalar ut vanlig lön. För de som har den här möjligheten är det viktigt att vara överens om vad som ska gälla under ”vobbandet”.

Kombinera vab och vob

Det är möjligt att kombinera ”vabbande” och ”vobbande” under samma dag. Då ansöker föräldern om tillfällig föräldrapenning för den del av dagen då löneavdrag görs och för resten av dagen betalar arbetsgivaren ut lön som vanligt.

Känner du att du har koll på VAB och vobb?
Testa dina kunskaper i vårat quiz.
Ta mig till quizzet!

Tillfällig föräldrapenning

Möjligheten att få tillfällig föräldrapenning gäller till dess att barnet fyller 12 år, i vissa fall 16 år, och ska täcka en del av inkomstförlusten som uppstår när arbetsgivaren gör löneavdrag för frånvaron.

Ersättning för tillfällig föräldrapenning kan tas ut antingen för en hel dag eller för 75 %, 50 %, 25 % eller 12,5 % av en dag. Arbetsgivaren gör löneavdrag för motsvarande tid. Det är vanligt att löneavdrag vid vab görs per timme.

Kan man överlåta tillfällig föräldrapenning?

Det går att överlåta tillfällig föräldrapenning till någon annan som i sin tur avstår från arbete för att ta hand om ett sjukt barn. Den personen måste avstå från arbete för att ha rätt att få tillfällig föräldrapenning beviljad av Försäkringskassan. Det kan gälla både morföräldrar och farföräldrar men också vänner till familjen.

Svårt att ha full koll 2024? Du kan vara lugn. Vi har två steg till framgång.

För att nå framgång gäller det att ta datadrivna beslut och se till att ha all sin viktiga HR-data på ett och samma ställe, samt att se till att man har någon att bolla knepiga HR-frågor med. Vi ser till att ni kan samla er HR-data och ha expertis som stöd.

Jag vill veta mer!

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: