Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2020-11-12
”Det är dags för en ny skattereform" - Betydligt lägre skatt på arbete och mer enhetlig beskattning av kapital och konsumtion. Det är några av de förslag som Klas Eklund, Senior Economist på Mannheimer Swartling Advokatbyrå, lagt fram i en rapport. Hans utredningsuppdrag utgick från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO), som är en självständig kommitté under Finansdepartementet.
2020-11-09
HR Masterdata blir allt viktigare - Vi går igenom varför masterdata bör vara ett delat ansvar med IT – och hur HR och IT bäst samarbetar kring HR-masterdata.
2020-11-06
HR-budget 2021 – posterna ni inte får glömma - HR-expert, Victoria Ödlund, delar med sig av sin budget-strategi för det nya normala.
2020-11-02
Socialdemokraterna säger nej till Toijer-utredningen – vill gå vidare med parternas LAS-avtal - I veckan sa Socialdemokraterna nej till den LAS utredning (kallad Toijer-utredningen) som presenterades för regeringen 1 juni i år. Under en presskonferens på torsdagsmorgonen förtydligade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att det handlar om den överenskommelse som ingåtts mellan Svenskt Näringsliv och PTK.
2020-11-02
Utbränd och stressad? Få koll på signalerna i tid! - Fler och fler av oss jobbar friare idag – hemifrån, på bussen, på lunchen – ja, faktiskt var som helst. Under corona har gränsen mellan arbetsliv och fritid suddats ut ännu mer, när fler jobbar från hemmakontor än vanligt. Men när vi hela tiden har hjärnan påkopplad ökar risken för både stress och utbrändhet. Hur får du koll på varningssignalerna?
2020-10-30
Checklista: Lyckas med onboardingen i det nya normala - Vi har satt samman en checklista med de viktigaste punkterna som bör ingå i en lyckad onboarding, oavsett om den sker på distans eller på er gemensamma arbetsplats.
2020-10-28
Tummen upp från skatteutskottet för beskattning av utländsk arbetskraft - Utländska arbetare som hyrs in tillfälligt för att arbeta i Sverige under en kortare tid lär med största sannolikhet behöva börja skatta för sin inkomst här. Denna slutsats kan man dra efter att Skatteutskottet nyligen gett tummen upp för regeringens förslag.
2020-10-28
Felrekrytering eller bara dålig onboarding? - Ibland är det enkelt att vara alltför snabb med att sätta etiketten “felrekrytering” på en nyanställd som inte fungerar i sin nya roll på en gång. Och i dessa tider när distansarbete är regel snarare än undantag är det än viktigare att vi har en plan för hur vi välkomnar nya medarbetare så att de kommer igång med sina arbetsuppgifter och dessutom kan börja knyta kontakter bland kollegorna.
2020-10-27
Hjärta och hjärna när Sabis satsar på medarbetarna - Sabis är en sällsynt fågel. Trots stenhård konkurrens från giganterna ICA, Coop och Axfood så fortsätter man att gå sin egen väg – en väg där relationer och värderingar väger tyngre än siffror. Hur kommer det sig? Och vad är hemligheten bakom deras höga eNPS? "Vi tänker långsiktigt och lever som vi lär", säger Ingalill Szabela, HR-chef.
2020-10-26
Hur går uppsägningsprocessen för avsked till? - Ett avsked innebär att arbetsgivaren avbryter ett anställningsförhållande i princip omedelbart. Det är dock viktigt att göra rätt. Här får du koll på hur!
2020-10-23
7 tips att tänka på om nedskärningar blir nödvändiga - Preliminära siffror visar att arbetslösheten i maj 2020 uppgick till 9 procent*. Det är en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med föregående år. Sättet att beräkna arbetslöshet gjordes om för två år sedan så vi kan tyvärr inte riktigt jämföra dagens siffror med 1990-talet. Det var ett decennium som präglades av höga nivåer av arbetslöshet, med dåtidens sätt att räkna uppgick arbetslösheten under den här tiden till 8,2 procent**.
2020-10-20
Avtackning på jobbet - När året går mot sitt slut kan det vara tid att säga hej då till kollegor som ska ta sig an nya utmaningar efter årsskiftet. Oavsett om du väljer att bjuda på tårta, blommor eller säga några väl valda ord är det viktigt att du gör något! Risken är annars att den sista tiden på arbetet inte blir något positivt minne för varken medarbetaren, kollegorna eller cheferna.
2020-10-02
Öka tryggheten och lojaliteten med en lyckad reboarding - När en medarbetare varit borta från verksamheten en längre tid, efter till exempel tjänst- eller föräldraledighet, sjukskrivning eller permittering, är det viktigt att hen får en god reboarding. En bra och trygg tillbakagångsprocess ger förutsättningarna för att medarbetaren blir mer engagerad – och presterar bättre. Så vad behöver vi tänka på för att lyckas med vår reboarding?
2020-10-01
Förhandlingarna om arbetsrätten kraschade - Den 30 september gick tidsfristen ut för att komma överens om ett nytt avtal om arbetsrätten på svensk arbetsmarknad. Förhandlingarna bröt samman utan att parterna kommit överens. Så vad händer nu?
2020-09-30
Checklista – 6 punkter för bättre medarbetarsamtal - Få ut mer av era medarbetarsamtal! Vi har samlat våra bästa tips och trix för att era samtal ska bli mer kvalitativa och effektiva (och med ett digitalt samtalsstöd blir det dessutom enklare att lyckas med samtalen).