Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2019-06-18
Nya regler vid EU-handel med varor 2020 - Den 1 januari 2020 ändras vissa regler för EU-handel med varor mellan företag (B2B). Nu har propositionen kommit.
today 2019-06-14
Begära omprövning av sjukvårdsförmånen? - Skatteverket anser att endast 60 % av premien för en fri sjukvårdsförsäkring ska beskattas. En förutsättning är dock att försäkringen även omfattar skattefria åtgärder. Med hänsyn till att de nya skattereglerna om fri sjukvård gäller fr o m den 1 juli 2018, torde omprövning kunna begäras av den fria sjukvårdsförsäkringen för tid fr o m då.
today 2019-06-12
Året med GDPR – vad har hänt och vad är på gång? - Samtyckesregler, sanktionsavgifter och incidentrapportering – det var många heta punkter på agendan när Dataskyddsinspektionen bjöd in till heldagskonferensen ”Ett år med Dataskyddsreformen” i Göteborg den 28 maj. Vad har hänt under året som gått och inte minst – vad kommer att ske framöver?
today 2019-06-07
Anställa unga sommarjobbare – regler kring minderårigas arbetstider - Nu är sommaren verkligen i antågande och förmodligen har många arbetsgivare anställt unga sommarjobbare. Viktigt att veta är att för minderåriga, d v s personer under 18 år, gäller särskilda arbetstidsregler. Syftet är att förebygga och förhindra att barn och ungdomar drabbas av ohälsa, men det är många olika tidsgränser och klockslag att hålla reda på.
today 2019-06-05
Anställa unga sommarjobbare – tänk på att det är särskilda regler - Nu är det skolavslutningar och studentfiranden i antågande och många arbetsgivare har anställt unga sommarjobbare. Viktigt att tänka på är att för minderåriga, d v s personer under 18 år, gäller särskilda regler. Syftet med dessa är att förebygga och förhindra att barn och ungdomar skadar sig eller drabbas av ohälsa.
today 2019-06-03
Anställa sommarjobbare? Välj rätt anställningsform! - Nu är det inte långt kvar till sommaren och många arbetsgivare arbetar in i det sista med att anställa sommarjobbare. I LAS (lagen om anställningsskydd) finns det flera olika former av visstidsanställningar och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.
today 2019-05-24
Billeasing och moms på Finansbolagens Förenings informationsmöte - Finansiell billeasing stod på agendan när Pelle Gustavsson, momsexpert hos Simployer, talade på Finansbolagens Förenings informationsmöte i Stockholm idag. Nytt synsätt från Skatteverket kan nämligen ställa till det för både finansbolag och deras kunder vid leasing av personbilar.
today 2019-05-22
Tips på skattefri ”sommargåva” - Hur är det nu med sommargåvor till anställda? Är sådana verkligen skattefria (gåvorna alltså!)? Även om det inte är dags för sommarsemester än på ett tag så börjar frågan ändå dyka upp från våra kunder: ”Vad kan vi ge i skattefri sommargåva till våra anställda?”. Svaret är enkelt: egentligen ingenting.
today 2019-05-21
Expertfrågan – här är svaret! - Kunde du lösa problemet i månadens expertfråga? Här är svaret!
today 2019-05-21
Bäst att inte svara när Skatteverket ringer? - Har du yrkat ett avdrag du inte är helt säker på att du har rätt till? Då kan det vara läge att inte plocka upp telefonen om Skatteverket skulle höra av sig för att kontrollera saken. Lagstiftningen är nämligen utformad på så vis att avdraget sannolikt bara blir nekat om du undviker att svara – men om du medger yrkandet kan straffet bli skattetillägg.
today 2019-05-20
Oro för hantering av personuppgifter - Majoriteten av svenskarna är oroliga för hur deras personuppgifter används. Det visar en rapport från Datainspektionen. Men det är bara hälften av svenska företag och myndigheter som arbetar kontinuerligt och systematiskt med dataskydd.
today 2019-05-14
Så här upptäcker du förfalskade examensbevis - Att anställa en person med falsk examen kan bli en dyr felrekrytering. I en undersökning gjord av Stockholms Handelskammare framkom att nästan 60 % av alla arbetsgivare har erfarenhet av att kandidater har förvanskat uppgifter i sitt CV. Att ljuga om sin examen är bland det vanligaste.
today 2019-05-09
Du som rekryterar – har du en laglig grund enligt GDPR? - För att en behandling av personuppgifter ska vara tillåten måste det finns en laglig grund. En första fråga du bör ställa dig – vid behandling av personuppgifter – är alltså om registreringen överhuvudtaget är laglig?
today 2019-05-07
Konflikt mellan arbetsmiljöregler och GDPR? - Det kan vara lätt att tro att man som arbetsgivare inte får hantera olika personuppgifter längre i och med den nya dataskyddsförordningen. Men om man som företag ska följa de regler som finns i föreskrifterna från Arbetsmiljöverket kan man ha en skyldighet att behandla dessa uppgifter. Hur fungerar det egentligen?
today 2019-05-02
Förbud mot att begära utdrag ur belastningsregistret? - Enligt gällande lagstiftning kan en arbetsgivare begära att arbetssökande visar upp ett utdrag ur belastningsregistret. Men enligt ett betänkande från 2014 finns ett förslag om förbud mot detta. För att det ska kunna införas behövs dock ett utökat stöd för registerkontroll för vissa verksamheter.