5 frågor som mäter stressen i ditt team

Att upptäcka och förstå stressen i ett team kan vara svårt. Här är fem av de mest populära frågorna i &frankly som används för att kartlägga stress på arbetsplatsen.
den 20 januari 2020
Lästid: 2 Minuter

1. Beskriv din stress just nu

Så fungerar frågan: Här används en skala med två axlar, dels låg och hög stress, men också negativ eller positiv stress. 

Bakgrund: Hög och negativ stress är självklart inte bra, men även hög positiv stress är en varningsflagga. Låg och negativ stress kan också bli ett välmåendeproblem, eftersom det tyder på att medarbetare är understimulerade.

2. Hur känner du för att kliva in på jobbet?

Så fungerar frågan: Här får medarbetarna välja mellan olika känslor: glad, optimistisk, inspirerad, stressad, arg, och likgiltig.


Bakgrund: Den här frågan för in mjuka värden och ord som vi inte ofta använder när vi pratar om jobbet. Att som chef kunna säga 'Många är arga just nu. Varför är det så? Vad kan vi göra åt det? Hur vill vi att det ska vara?' kan ge en bra diskussion i teamet. Att vara tyst kring negativa saker är som att ignorera en sten i skon, det kommer bara göra mer och mer ont. 
Med övervägande negativt laddade känsloord under längre tid så ska man se upp. Då behövs en handlingsplan.

3. Hur känner du dig?

Så fungerar frågan: Här uppger respondenten i vilken grad man känner sig "frisk och pigg" och "tillfreds med vardagen". 

Bakgrund: Om du anger låga värden här så är det viktigt att du stannar upp och reflekterar.
 Vad gör att jag inte känner mig frisk och pigg? Rör jag inte på mig tillräckligt? En kvarts promenad på lunchen kanske jag hinner med? Äter jag dåligt? Kanske frukt istället för bullar till fikat? Vad är det i vardagen och balansen som inte fungerar? 

4. Hur är energinivåerna?

Så fungerar frågan: Här anger du hur du tycker att det står till med din egen energi, gruppens energi och för företaget i sin helhet.

Bakgrund: I frågan som gäller dig själv behövs självreflektion. Varför är det som det är? I gruppen kan ni tänka tillsammans: Ger vi energi till varandra? Hur kan vi göra det bättre? 
I företaget kan det behövas gränsöverskridande aktiviteter för att stötta varandra. 

5. Jag har ork kvar för att göra andra saker efter arbetsdagens slut

Så fungerar frågan: Ja eller nej-fråga. Om svaret under en längre tid är "nej" (tumme ner) så är det en varning för att jobbet inte är hållbart i längden. En handlingsplan behövs.


Bakgrund: En vanlig känsla är att aldrig hinna färdigt med arbetsuppgifterna. Om vi hela tiden har en backlogg blir de flesta av oss stressade och vi tappar vår energi.Dela sidan: