På Middlepoint betyder medarbetarnas engagemang allt

Nöjda medarbetare, nöjda kunder och bra lönsamhet. Middlepoint har byggt en affär som helt och hållet vilar på medarbetarnas engagemang.
den 29 januari 2020
Lästid: 3 Minuter

Vad är det som gör att man som medarbetare är stolt över sitt jobb? Gemenskap och bekräftelse? Utvecklande arbetsuppgifter? Ett tydligt syfte? Ja, så lyder några av de vanligaste anledningarna. Företaget Middlepoint kan sälla sig till skaran som lyckats extra bra med att erbjuda det. Med ett eNPS på 40 så sticker de ut rejält från mängden.

– Våra medarbetare är engagerade på ett sätt som om företaget var deras eget. Det finns en enorm passion, drivkraft och omsorg för företaget, säger Ponts Esbo, vd.

Chansen att du träffat någon av medarbetarna på Middlepoint är ganska stor. I alla fall om du checkat in vid en företagsreception eller besökt informationsdisken på något köpcentrum. Det är nämligen Middlepoint som bemannar många av dessa. De allra flesta av medarbetare är unga personer som inte sällan är ute på sitt första riktiga jobb. En annan gemensam nämnare är att de alla brinner för service och har en stark vilja att utvecklas. Och just det är något Middlepoint letar efter när de rekryterar.

– Det är ingen nackdel att de inte jobbat med det här tidigare. Då är de istället väldigt kunskapstörstande och vi kan coacha dem för ett specifikt uppdrag, säger Thomasine Grönstedt, affärsområdeschef för Köpcentrum.

Inom många organisationer finns det ett tydligt samband mellan nöjda medarbetare, nöjda kunder och en lönsam affär.

– Vi är inget undantag. Vi har högt eNPS, cNPS och en fin lönsamhet, säger Pontus Esbo, som är övertygad om att nyckeln är att skapa en fin medarbetarupplevelse, även för de som inte erbjudits jobb på Middlepoint.

– Vi frågar alla som varit här på intervju men inte erbjudits jobb om de skulle rekommendera oss, och det har visat sig att vi har ett ”Recruitment-NPS” på 25. Det är något vi är extra stolta över, för det säger mycket om det vi tror på: att vara rakt igenom professionella och värdesätta det personliga mötet, säger Pontus Esbo.


Så får ni ett högt eNPS – 3 tips från Pontus Esbo

  1. Var transparent och lyhörd för medarbetarnas önskemål om utveckling.
  2. Se till att medarbetarna är en naturlig del av företagets utveckling – ge plats för engagemang.
  3. Alla chefer måste ha hög närvaro och tillgänglighet.

Att ofta vara på plats ”ute i driften” och besöka medarbetarna i deras vardag är viktigt för cheferna på Middlepoint. Men eftersom medarbetarna är spridda över stora delar av landet använder man sedan ett år tillbaka &frankly. Främst för att kontinuerligt ”ta pulsen” på medarbetarna.

– Vi jobbar dels med kvartalspulsar där vi har en mix av egna frågor och frågor ur &franklys bibliotek. Men vi har också temperaturmätningar inom olika teman. Och eftersom våra medarbetare jobbar för ett annat varumärke, så är frågorna tydligt formulerade så att de handlar om deras roll på Middlepoint, säger Tomasine Grönstedt.

Resultatet från mätningarna går ledningsteamet igenom med respektive affärsområdeschef, som i sin tur kommunicerar det med sina team. Att snabbt kunna följa upp resultatet är a och o.

– Traditionella mätningar slutar ofta i ”vad hände sen då?”. Det är väldigt få arbetsplatser som är duktiga på att återkoppla svarsresultatet tillbaka till medarbetarna. Med &frankly blir det ett helt annat upplägg. Och vi är väldigt transparenta och visar alla hur verkligheten ser ut och vilka våra actions är, säger Pontus Esbo.

Vilma Hargeus jobbar som ambulerande receptionist, så kallad ”flexare” på Middlepoint. Att vara ”flexare” innebär att hon från en dag till en annan kan byta arbetsplats. Hon tycker att &frankly funkar bra och att frågorna är konkreta och relevanta för hennes arbetsuppgifter. Det går snabbt att svara och fritextfunktionen är uppskattad.

– På våra teammöten så följer vi alltid upp resultaten och pratar om varför det ser ut på ett visst sätt. Därifrån kan vi bestämma hur vi ska göra saker annorlunda, säger hon och poängterar att feedback är en av anledningen till att Middlepoint är speciellt.

– Om man till exempel vill ha mer ansvar eller nya arbetsuppgifter så är de jättebra på att fånga upp det. Det finns en öppenhet i kulturen och de vill verkligen hjälpa mig att utvecklas, säger Vilma Hargeus.

Det här är Middlepoint

  • Verkar inom: Facility management.
  • Antal anställda: 85.
  • Kunder (urval): Nacka Forum, Täby C, Gallerian, Mobilia i Malmö, SolnaPort samt flertalet fastigheter i Kista och Sundbyberg och mängder av företagsreceptioner i Stockholm och Göteborg.
  • eNPS: 40.
  • cNPS: 50.
  • Recruitment-NPS: 25.Dela sidan: