Entreprenören som jobbar värderingsstyrt

I en allt mer kortsiktig bygg- och anläggningssektor vill Frentab i Stockholm satsa långsiktigt. Genom ledarskapsprogram, friskvård och teambuilding har företaget gjort personalen till sin affärsidé.
Kristofer SandbergContent och PR-manager på Simployer
måndag 17 februari 2020
Lästid: 2 Minuter

Personalen har alltid varit i fokus för Stockholmsbaserade entreprenadbolaget Frentab, som startades av koncern-vd:n John Franssons pappa, Thomas, på 80-talet. Det är en arbetsplats där de anställda trivs. De som jobbat längst har varit där i 30 år.

– Farsan brydde sig alltid om personalen och såg till att alla trivdes. Men de senaste fem, sex åren har vi arbetat mer medvetet med personalfrågor, säger John Fransson.

För ungefär fyra år sedan började Frentab arbeta värderingsstyrt. Tillsammans med personalen togs företagets tre ledord fram; respekt, nytänkande och affärsmässighet.

– Den här branschen är kanske inte den lättaste att arbeta värderingsstyrt i, men för oss har det bidragit till att var och en känner sig viktig och stolt över att jobba på Frentab, säger John Fransson som för några år sedan också tog man fram ett ledarskapsprogram tillsammans med Mia Petré på MP3 Consulting.

– Vi beskrev våra värderingar och hur vi vill att vårt ledarskap ska se ut. Vi har ett stort engagemang och som ledare ska du främja det snarare än att peka med hela handen.

Alla på företaget som har eller ska få personalansvar har gått ledarskapsprogrammet. Det består av fyra träffar om året med övernattning. Där coachas de till att bli ledare i enighet med Frentab-andan.

– På så vis har alla samma syn på vad det innebär att vara chef hos oss. Och de har blivit enormt duktiga på kommunikation och feedback, men även att ta jobbiga samtal i tid innan det uppstår infekterade situationer. Det är ett moget ledarskap, säger John Fransson.

Friskvård är en annan viktig del i personalvården. Frentab medverkar på motionslopp, spelar innebandy och badminton en gång i veckan och alla har möjlighet till fri massage en gång i månaden.

– Vi gör också mycket teambuildingresor, det ser vi också som friskvård. I vinter åker vi till Hemavan och åker skoter och i år följer alla med till Dubai, säger John Fransson, som menar att resorna gör mycket för samhörigheten.

– Vi åker tillsammans och gör ingen skillnad på tjänstemän och yrkesarbetare. När vi är på resa märker nog ingen vem som jobbar med vad.

För att ha bra koll på hur personalen mår använder Frentab &frankly, där de regelbundet kan ställa frågor som mäter olika tendenser, till exempel stress.

– Vid en årlig medarbetarundersökning vet du bara hur du känner dig en viss dag på året. Med appen får vi en snabbare dialog. Vi skickar ut en fråga som alla kan svara på i mobilen. Det tar kanske 30 sekunder. Resultatet visar vi på skärmar i arbetsbodarna, säger John Fransson.

Överlag tycker han inte att bygg- och anläggningsbranschen arbetar på samma sätt.

– Jag är förvånad att inte fler arbetar mer aktivt med personalvård. Man köper in tjänster istället och personal ses nästan som något jobbigt, äger John Fransson.

Branschens kortsiktighet med avkastningskrav varje kvartal tror han leder till mer outsourcing och underentreprenörer.

– Om vi skulle hyra in personal vet vi ju inte om de har samma värdegrund som oss. Vi jobbar långsiktigt. Det här är ju vårt livsverk.



Dela sidan: