Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2022-11-25
Jul och nyår infaller på en helg – har de anställda rätt till ledighet? - Jul- och nyårshelgen står inför dörren och för många innebär det några extra lediga dagar. I år 2022 är en så kallad arbetsgivarvänlig jul. Det innebär att flera av helgdagarna infaller på en lördag eller söndag då många normalt är lediga.
2022-11-24
Löneavdrag för föräldraledighet i julhelgen – så funkar det - Anställda som har beviljats föräldraledighet under jul och nyår kan få olika löneavdrag beroende på ledighetens längd.
2022-11-23
Successionsplanering – kartlägg och bevara expertis - Vad är successionoch hur fungerar det i praktiken? Och vad finns det för fördelar för HR och ledare att arbeta med detta? Vi satte oss ner tillsammans med Helena Lillienberg, HR Manager på LK Group för att prata mer om successionsplanering och hur deras organisation arbetar med det idag.
2022-11-21
Ta organisationen till nästa nivå med strategisk HR - En bra HR-funktion behöver givetvis ha kompetens inom HR-relaterade områden, men det krävs också att HR har kunskap om affärsmodellen, kärnkompetenserna och vad som levereras av organisationen för att kunna lyckas i sitt eget uppdrag, att främja organisationens utveckling genom medarbetarna. Så hur kommer ni dit?
2022-11-15
Kompetensutveckling av ledare – avgörande för att behålla medarbetare - En pressad arbetsmarknad, flexibla arbetssätt och en ny generation av arbetssökande kräver effektiv utbildning av ledare och chefer.
2022-11-14
Avtalsrörelsen 2023 – detta kan drygt 2 miljoner arbetare förvänta sig - Kommande avtalsrörelse är under antågande och som varje gång kollektivavtal ska omförhandlas brukar ett mantra mellan parterna vara att det kommer bli stökigt. Inför kommande avtalsrörelse finns tyvärr anledning att tro att detta uttryck verkligen kommer få en annan mening.
2022-11-07
Effektiva medarbetarsamtal – 10 tips till dig som chef - Medarbetarsamtalet är ett av chefens viktigaste verktyg för att utveckla individen såväl som organisationen. Men hur ser du till att nyttja tiden på bästa sätt?
2022-11-03
Morgondagens arbetskraft ställer krav på employer branding - Inom 10 år försvinner generationen av Baby boomers från arbetsmarknaden och in kommer Millenials och Gen Z. Detta sätter helt nya krav på hur du får människor att uppfatta ditt arbetsgivarvarumärke, ditt så kallade employer brand. Men hur blir du en attraktiv arbetsgivare för morgondagens arbetskraft?
2022-11-03
Moms och tjänster till konsumenter i andra länder – en svår kombo - Att sälja tjänster till konsumenter i andra länder är lite mer komplicerat jämfört med försäljningar till företag. Anledningen är att det finns fler specialregler att hålla koll på. Att sätta sig in i reglerna kan dock ge klirr i kassan.
2022-11-02
Lönerevision – vad gäller? - Det finns inga lagar som anger att en arbetsgivare måste höja de anställdas löner varje år. Detta är istället reglerat i kollektivavtal, men även arbetsgivare som inte är bundna av kollektivavtal genomför vanligtvis årliga lönerevisioner trots det, och är friare att själva bestämma bland annat utrymme och tidpunkt.
2022-11-01
Personalfester – vanliga frågor om intern representation - Funderar ni på att dra ihop en (coronasäker) personalfest för att runda av året? Bra idé! Men se till att du har koll på skattereglerna – en knepig fråga i de bästa av tider.
2022-10-31
Motion och friskvård – vad är viktigt att tänka på? - En arbetsgivare kan göra mycket för sina anställda som faller inom ramen för skattefri motion och friskvård. Men för att undvika onödiga kostnader och för att syftet med motionen och friskvården ska bli det avsedda, finns det en del saker du behöver tänka på.
2022-10-11
Maktbalansen förändras på svensk arbetsmarknad - I höst införs en av de största förändringarna på flera decennier för svensk arbetsmarknad. Det är en del i Januariavtalet som det inte varit så mycket diskussion kring, men där effekten kommer bli märkbar. Det handlar om reglerna kring tvistelösning och vilken part som ska bära kostnaden.
2022-10-03
Så håller du paniken borta inför nya LAS - Snart landar den nya arbetsrätten på HR-avdelningarnas skrivbord. HR-experten Anna Schönfelder listar de fem viktigaste punkterna du måste ha koll på inför den stökiga hösten.
2022-09-26
Teamet som gör HR-strategierna konkreta - I tider av förändring är det viktigare än någonsin att kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats. På &frankly jobbar CSM-teamet nära kunderna för att de ska uppnå sina mål och skapa en så trivsam arbetsplats som möjligt. "Vi hjälper våra kunder att sätta rätt förväntningar utifrån deras förutsättningar och stöttar administratörerna med att konkretisera organisationens HR-strategier med vårt verktyg", säger Isabel Dahlin, Customer Sucess Manager på Simployer.