Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2021-10-18
Nu kommer familjeveckan – förslag i budgeten för 2022 - Föräldrar till barn mellan 4 och 16 år föreslås få rätt att vara lediga från arbetet när det till exempel är lov eller studiedag på förskolan eller skolan. Det har regeringen föreslagit i budgetpropositionen för 2022.
today 2021-10-08
Stort fokus på arbetslivet i budgetpropositionen för 2022 - I höstbudgeten 2022 presenteras en rad förslag med direkt påverkan på arbetsmarknad och arbetsliv. Bland annat föreslås införande av familjevecka och förändringar inom sjukförsäkringen.
today 2021-10-07
Se upp med friskvårdsbidraget för nyanställda och vid årsskiften! - Nyanställdas utläggskvitton för motion och friskvård kanske inte kan användas för det skattefria friskvårdsbidraget. Vidare kan kanske motionskvitton som är daterade ett visst år inte användas för friskvårdsbidraget det året. Två saker för arbetsgivare att se upp med här alltså; så det blir rätt!
today 2021-10-06
från arbetsplats till mötesplats - Hur möblerar vi ” det nya kontorslandskapet” post corona? - Restriktionerna släpper och nu säger Folkhälsomyndigheten att vi inte behöver jobba hemma längre. Problemet är bara att många anställda vill göra just det. Så hur gör man som arbetsgivare för att hitta det nya normala arbetslivet, där arbetsplatsen tar formen av mötesplats?
today 2021-09-27
Lönesystemet som källa till HR-masterdata – en usel idé - Ingen skulle få för sig att använda miniräknaren för att spara telefonnummer, skriva minnesanteckningar eller sköta sociala relationer. Men trots att lönesystem i själva verket är avancerade miniräknare är det fortfarande många företag som använder dem för att spara HR-Masterdata, något som kan få negativa konsekvenser på många plan.
today 2021-09-24
Tillfälliga coronaåtgärder försvinner – men inte alla! - När pandemin startade kom det flera tillfälliga åtgärder i socialförsäkringen för att minska de negativa konsekvenserna vilket har påverkat alla som arbetar med HR- och lönefrågor. Regeringen har nu meddelat att från den 30 september 2021 kommer flera av åtgärderna att upphöra även om vissa hänger kvar fram till januari 2022.
today 2021-09-22
De digitala samtalen är här för att stanna: Tips för att göra dem mer kvalitativa - Nu när Coronarestriktionerna lättar och hybridkontoret blir en del av mångas vardag, är det bra att finslipa de digitala processer som redan finns på plats. Vilka är framgångsfaktorerna för ett värdeskapande samtal när vi inte sitter mittemot varandra i samma rum?
today 2021-09-21
Utlägg för coronagåvorna? – Nej, nej! - Skatteverket accepterar inte att anställda gör utlägg för sina coronagåvor från arbetsgivaren. Om inte arbetsgivaren tar kostnaden direkt blir ersättningen skattepliktig som lön.
today 2021-09-20
Nya regler för arbetsanpassning kräver andra rutiner - Den 1 juni 2021 kom det nya regler för arbetsgivarens ansvar för arbetsanpassning och för att underlätta arbetet krävs det att man tar fram nya interna rutiner. Främst för att kunna ta emot och utreda behov för just arbetsanpassning.
today 2021-09-13
Simployer förvärvar Edge HR - Simployer Group köper Edge HR, och utökar därmed sitt tjänsteutbud inom HR-mjukvara och kunskapstjänster i Norden.
today 2021-09-07
Kostförmånen – en smakfull förmån - Kostförmånen - en ibland underskattad förmån bland de anställda, men ack så förmånlig. Men är en fri måltid verkligen förmånlig; den är ju skattepliktig?
today 2021-09-03
Byt HR-system som du äter apelsin! - En del vill byta för att uppfylla kraven i GDPR, andra för att kunna jobba med nya digitala processer. Men oavsett varför du funderar på att byta huvudsystem för HR-masterdata finns det både fallgropar och möjligheter på vägen. Madelene Nordenström och Henrik Sandström går igenom de viktigaste stegen för att bytet ska bli en succé,
today 2021-09-02
Framgångsfaktorer vid anställningsintervju - I rekryteringsprocesser brukar anställningsintervjuer vara den vanligaste urvalsmetoden. Det är dock mycket att beakta – såväl inför, under som efter intervjun – för att den ska utföras kompetensbaserat och professionellt samt ge kandidaten ett gott intryck och bemötande.
today 2021-08-31
Viktiga tips för dig som ska planera höstens kickoff - Befinner ni er i planeringsfasen inför höstens kickoff eller har nedräkningen redan börjat? Här kommer några snabba och viktiga tips för att få fullt avdrag för utgifterna och slippa att de anställda riskerar beskattning!
today 2021-08-30
Papperskvitton och fakturor kan slängas 1 juli 2022? - Äntligen kom det efterlängtade förslaget från utredningen om Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen, men vad innebär de viktigaste förändringarna i praktiken?