Motverka uppsägning genom en bra onboarding

The great resignation, eller den stora uppsägningen som det också kallas, är en stor trend som bubblade upp i USA förra året. Det innebar att allt fler personer valde att lämna sina arbetsplatser för bättre villkor. Även om trenden inte blivit faktum i Sverige ännu så rör den sig sakta men säkert hitåt. Hur ska arbetsgivare tänka? Hur motverkar du att talangerna säger upp sig?
Josefine Johansson, Content Manager
schedule tisdag 16 augusti 2022
Lästid: 2 Minuter

Ja, det är inte en helt enkel fråga. Men en bra onboarding är ett stort steg i rätt riktning. Tidigare forskning visar att det är 69 % större sannolikhet att en anställd som deltar i ett organiserat onboardingprogram stannar kvar i verksamheten, än en anställd som inte deltar i ett sådant program. Vilket inte är så konstigt egentligen. Onboardingen lägger grunden till relationen med medarbetaren och är avgörande för att hen ska trivas på sin nya arbetsplats.

Vad är den stora uppsägningen?

Mer än 40 miljoner personer lämnade sina arbeten i USA förra året. Något man kallade för den stora uppsägningen. Vad arbetare insåg var att de kunde hitta bättre sätt att försörja sig på. Yrken som innebar högre lön, stabilare timmar och mer flexbilitet. De förväntade sig helt enkelt mer av sina arbetsgivare och tycktes få det också. De anställdas inställning till arbetet hade inte ändrats, men däremot hade deras förväntningar det.

HR-expertens 5 bästa tips till en lyckad onboarding

För att ta reda på hur företag ska lyckas med sin onboarding, satte vi oss ner med vår HR- och arbetsrättsexpert Ida Ljungberg. Här kommer hennes bästa tips!

1. En digital onboardingplan – Se till att det finns en plan för vem som ska göra vad, när det ska göras och hur det ska göras. Denna process görs med fördel digitalt då det blir enklare att vara interaktiv och kunna lägga till, ta bort och följa upp vad som gjorts och inte.

2. Var tydlig och skapa trygghet – För att kollegorna och den nyanställda ska veta vad som förväntas behöver du vara tydlig. Då blir det mycket enklare att kunna stötta hen i sin nya roll. Genom att dessutom utse en ”buddy” som den nyanställde kan bolla lite extra med skapar du trygghet redan från dag ett!

3. Förbered allt det praktiska – Se till att arbetsplatsen är iordningställd genom att exempelvis ha arbetsutrustning och tillgång till diverse system på plats. En onboarding kan redan kännas stressigt och nervöst som den är. Dessa bitar är därför viktiga att ha på plats från start!

4. Täta avstämningar och utvärderingar – Det är mycket som känns nytt och förvirrande i början. Därför är det viktigt att stämma av med den nyanställde hur det går och att allting går enligt planen. När onboardingen är slut är det också av vikt att utvärdera hur det gick för att se till att ni har en bra rutin på plats för alla som börjar hos er.

5. Lättillgänglig information – Det är mycket information att hålla koll på i början. Se därför till att ha detta lättillgängligt och lättåtkomligt för den nyanställde.

Är du nyfiken på att veta mer?

Missa då inte vår guide om effektiv onboarding! Där delar vi med oss av fler tips på hur du lyckas med din onboarding på bästa sätt. Varför är det viktigt med en onboarding? Vad kan det bli för konsekvenser av att misslyckas? Vad kan ni uppnå för resultat? Och hur går det till i praktiken?
Ladda ner e-boken!

Gratis webinar: Goda råd för dig som ska genomföra medarbetarsamtal

På väg att genomföra årets medarbetarsamtal? Ta chansen och uppdatera dina kunskaper om hur du bäst använder samtalen för att utveckla och engagera dina medarbetare! Titta på webinaret

 

Dela sidan: