Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2022-08-19
Crossboarding – viktigare än någonsin i ett rörligt arbetsliv - Arbetsmarknaden lider av kompetensbrist samtidigt som behovet av att rekrytera är stort. Dessutom är det högre rörlighet än någonsin, där brist på karriär- och kompetensutveckling är en stor anledning till att man väljer att byta jobb. Men kanske finns det en lösning på båda dessa problem? Genom så kalla crossboarding behåller du kompetensen inhouse samtidigt som du ger medarbetaren möjlighet att vidareutvecklas.
2022-08-15
Rekrytera rätt enligt nya LAS - Kampen om talangerna är stenhård och chefen Lisa är glad att äntligen ha hittat rätt person för att fylla kompetensluckan på avdelningen. Nu ska hon tillsammans med HR-ansvarige Erik sy ihop ett avtal och introducera sin nya medarbetare på företaget. Vad behöver de göra för att leva upp till kraven i de nya arbetsrättsliga reglerna?
2022-08-08
Detta händer för HR under hösten 2022 - Flera EU-direktiv har implementerats i svensk lagstiftning och förändringen av LAS har trätt ikraft, även om den inte börjat gälla ännu.
2022-07-04
Det nya arbetslivet ur en VD:s perspektiv - De senaste åren har arbetslivet, som vi känner till det, genomgått en digital revolution. I det nya arbetslivet har det uppkommit många nya frågor men med väldigt få svar. Hur vi hittar den rätta balansen mellan flexibilitet och förtroende när det kommer till hem- och distansarbete kontra arbete på kontoret, och hur kan vi attrahera, behålla och utveckla nya talanger?
2022-07-04
LAS – detta händer just nu - Fler ändringar i lagen om anställningsskydd (LAS) har trätt i kraft den 30 juni 2022. De nya reglerna ska dock tillämpas första gången den 1oktober 2022. Vi ser till att du får koll på vad som händer i frågan just nu.
2022-06-27
Ska ni rekrytera i sommar? LAS förändras så tänk på detta! - Att lagen om anställningsskydd förändras har de flesta vetskap om, samtidigt har många arbetsgivare en stor utmaning med ett rekrytera och hitta rätt personal. Givetvis ställer många sig frågan – vad behöver vi tänka på när vi väl hittar rätt kandidat med tanke på att LAS förändras?
2022-06-27
Får man ha shorts på jobbet? - Soliga dagar och stigande temperaturer får svenskarna att kasta av kläderna, men borde chefen neka dig shorts på jobbet?
2022-06-20
Nya LAS – anställningsavtal och skriftlig information - Redan den 29 juni 2022 kommer flera nya regler i lagen om anställningsskydd (LAS) börja gälla med anledning av EU:s arbetsvillkorsdirektiv. Vet du vad som gäller för anställningsavtal och skriftlig information? Vi ser till att du blir förberedd.
2022-06-16
Tips på skattefri sommargåva till personalen - Så här dags på året – innan sommarsemestrarna drar igång – brukar vi få frågor om man kan lämna skattefria sommargåvor till sin personal. De allra flesta är ju bekanta med skattereglerna om julklappar till anställda och vet att sådana kan ges bort skattefritt, om det görs på rätt sätt.
2022-06-15
Personalfest eller sommargåva – vad gäller egentligen? - Sommaren är här, och äntligen är det kanske dags för en personalfest eller en sommargåva? Eller både och? Vilka skatteregler är det då som gäller? Hur mycket får en sommargåva till personalen kosta, och hur många personalfester kan man ha under ett år? Här bjuder vi på en påminnelse om regelverket och några tips inför sommaren!
2022-06-14
Ta ditt ledarskap till nästa nivå med ledarskapsutveckling - Ökade krav från medarbetarna, hög personalomsättning och hård kamp om arbetskraften ställer nya krav på alla typer av chefer. För att möta sådana utmaningar är det viktigt med ett bra ledarskap. I denna artikel delar Eilin Kaaby Gillesen, HR-direktör på Simployer, med sig av hennes bästa tips och verktyg för ett bättre ledarskap.
2022-06-13
Stor risk för skador bland unga sommarjobbare - Sommaren är högsäsong för unga på arbetsmarknaden och ett sätt för många att få in en första fot i ett framtida jobb, men det är heller inte utan risker. I ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket förra veckan kunde vi läsa att arbetsplatsolyckor är vanligast bland unga.
2022-06-09
Hyra ut bostaden i sommar – gör rätt med skatt och moms - Om man inte själv kan nyttja sommarstugan – eller bostaden i utlandet – kanske man funderar på att hyra ut den i sommar. Men vilka skatte- och momskonsekvenser kan det bli med en sådan uthyrning? Vi satte oss ned för att reda ut detta, tillsammans med skatte- och momsexpert Veronica Rosén.
2022-06-08
Lyckas med onboarding - på plats eller digitalt - Distansarbete ökar, många chefer känner sig pressade pga tidsbrist och konkurrensen om toppmedarbetare är stenhård. Allt detta gör att en strukturerad och bra introduktion av nya kollegor blir viktigare än någonsin.
2022-06-02
Ordlista för det nya arbetslivet - De senaste åren har arbetslivet genomgått en stor förändring i och med coronapandemin. När stora förändringar sker kommer det även med nya begrepp som har bra att känna till, så även för HR. Nedan listar vi tio ord som är bra för dig att veta i det nya arbetslivet.