Stor risk för skador bland unga sommarjobbare

Sommaren är högsäsong för unga på arbetsmarknaden och ett sätt för många att få in en första fot i ett framtida jobb, men det är heller inte utan risker.
Elin Lidälv HultqvistMarketing Manager
måndag 13 juni 2022
Lästid: 2 Minuter

I ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket förra året* kunde vi läsa att arbetsolyckor är vanligast bland unga.

-Det är dessvärre inte så förvånande, säger en av Simployers HR-experter, Anna Schönfelder. Och fortsätter:

-Sommaren är en period då många ska utföra uppgifter de inte är vana vid och det är inte heller ovanligt att man har sitt första jobb.

God onboarding är avgörande

Arbetsmiljöverket skriver att ”de senaste fem åren har cirka 25 000 unga anmält att de skadats på jobbet så allvarligt att de blivit sjukskrivna. Ofta beror det på bristfällig introduktion…*

Kombinationen att vara ny, ofta mer oerfaren, med dålig introduktion bäddar för olyckor, sjukskrivningar och i dessa tider kan det även öka risken för smittspridning.

-Att som arbetsgivare ta sitt ansvar för en god introduktion – onboarding – kan vara avgörande ur arbetsmiljöhänseende, säger Anna.

Det handlar kanske mindre om att säkerställa kulturen på arbetsplatsen vid onboarding för en kortare arbetsperiod. Den praktiskt viktiga informationen – såsom rutiner och säkerhet är då mer avgörande. Samtidigt är det viktigt att säkerställa uppföljning. När olika moment blir mer stressiga är det lätt hänt att man glömmer allt man lärde sig på den där introduktionsdagen. Onboardingprocessen ska därför fortgå över tid och är inte bara en dag eller två, den måste innehålla repetition och gärna test för att säkerställa kunskapen.

-Kulturen är inte oviktig, speciellt inte för trivsel och välmående arbetsplatser, såklart. Men man ska också vara medveten om att den byggs mer över tid och säkerhet kan vi aldrig tumma på, speciellt inte i tider av hög smittorisk. Säger Anna.

Tydligt ledarskap krävs

Det krävs tydligt ledarskap och att ha mentorer som goda exempel kvar på arbetsplatsen när många nya, och ofta unga, kommer in som sommarjobbare.

-Det är inte gott ledarskap att låta våra unga sommarjobbare klara sig själva under längre stunder av press och stress. Det bör finnas en mer erfaren medarbetare som har rutiner och säkerhetsaspekter i ryggmärgen på plats och vara tillgänglig, menar Anna. Annars lurar både psykiska och fysiska skador runt hörnet.

Långsiktighet är A och O

Dels vill vi ju såklart behålla god arbetskraft om vi kan och därför är det otroligt viktigt att vi säkerställer att de unga som kommer ut på arbetsmarknaden är arbetsföra och mår bra över tid.

”De inspektioner som Arbetsmiljöverket har gjort tidigare på arbetsplatser med många sommarjobbare … har visat på brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet."*

-Därför kan vi inte bara tänka på risker som finns här och nu, utan precis som arbetsmiljöverket skriver, måste det systematiska arbetsmiljöarbetet till, understryker Anna. 

Vi har som arbetsgivare ett samhällsansvar för den enskilda medarbeten som startar sitt första jobb. God onboarding ska också sörja för att vi håller borta arbetsskador som kan uppstå över tid som till exempel av att bära fel eller inte få tillräcklig med återhämtning. 

*Via TT, Arbetsolyckor vanligast bland unga [2021-06-18] 



Dela sidan: