Trötthet och frustration tydlig trend efter semestern

Känner du dig utvilad, peppad och sugen att ta dig an hösten? Om inte, så kan du vara helt lugn. Att känna sig extra trött precis innan man ska börja jobba igen är helt naturligt. Det ser vi tydligt efter att ha frågat 24000 personer under tre års tid.
Caroline FjellnerChief Product Officer
tisdag 20 augusti 2019
Lästid: 1 Minut

Plötsligt är vi i mitten av augusti, stan har fyllts på med människor och trafik och de allra flesta är tillbaka på sina jobb. Många efter en lång ledighet helt utan vardagens rutiner. Att den här längre vilan är viktig för vår återhämtning och vårt engagemang är jag övertygad om.

För mig personligen gör den underverk.

Men långt ifrån alla känner sig utvilade och entusiastiska över att vara tillbaka. En av frågorna i &frankly, Hur känns det att kliva in på jobbet? visar tydliga svängningar under året. Framför allt inför jul och efter sommarsemestern ökar svar som ”Trötthet” och ”Frustration”.

Vad kan man då göra för att hantera situationen? Hur ser vi till så att alla landar mjukt efter sommaren och får en bra start?

  1. Gilla läget
    Lika naturligt som det är att ha innovativa och produktiva faser är det att ha perioder då vi inte upplever samma driv eller känner samma entusiasm. Genom att förstå och acceptera det här kan vi bättre förbereda oss. Så, ge varandra lite utrymme och ladda med stötdämpare. Tänk på att många känner sig frustrerade. Bemöt varandra med största respekt.
  2. Planera mycket innan ledigheten
    En harmonisk morgon för mig föregås av tydliga förberedelser: jag vet vad jag ska äta och vad jag ska ha på mig. Genom att planera noggrant innan ledigheten  kommer du snabbare igång. En välplanerad start ger också en skön känsla inför semestern. Eftersom sommaren snart passerat kan det här vara klokt att tänka på inför julledigheten.
  3. Skapa delmål
    Att första dagen på kontoret ta i tu med Höstens Stora Projekt kan vara en alltför tung start. Skapa istället små men fler mål som går lättare att bocka av. På så vis får du upp farten direkt. Känslan av att bocka av på att göra-listan är underbar.

Med det sagt önskar jag kunder, vänner, kollegor och alla andra välkommen tillbaka. Hoppas ni haft en jättefin sommar.Dela sidan: