Ekar det i kassan? Att säga upp personal är inte enda lösningen

Arbetslösheten stiger och företag står inför stora utmaningar. I korridorerna på arbetsplatsen kan det diskuteras hur många av de anställda som kommer ha kvar sina jobb när arbetsgivare överväger smärtsamma beslut om nedskärningar. Men är uppsägning verkligen enda utvägen vid vikande ekonomi? Inte nödvändigtvis, experten förklarar:
Josefine JohanssonContent Manager
tisdag 5 december 2023
Lästid: 1 Minut

”Många tror att uppsägning är svaret när det kommer till att dra ner kostnader för personalen. Men det är inte hela sanningen. Det finns flera alternativ som låter dig behålla dina talanger och främja kompetensförsörjningen även i tuffare tider”, säger Simployers HR- och arbetsrättsexpert Natalia Björkman Szklarska.

Fyra alternativ till uppsägning:

  • Korttidsarbete: Med korttidsarbete behåller de anställda sina jobb, fast med förkortad arbetstid och lägre lön. Lagen kan bland annat bli tillämplig vid lågkonjunktur.
  • Hyvling: Ändra hur mycket de anställda arbetar, en s k omreglering av tjänstgöringsgraden. På så sätt kan man anpassa anställningar till förändrad efterfrågan och minska lönekostnaderna utan att behöva säga upp personal.
  • Ta bort förmåner: I viss mån kan ensidiga förmåner dras in. Dessa kan omfatta lunchförmån, bilförmån, optioner m.m. Notera dock att det kan finnas begränsningar i kollektivavtal eller lokala avtal.
  • Omreglera anställningsvillkor: I de fall det inte räcker med hyvling eller att ta bort förmåner kan en förändring av anställningsvillkoren bli aktuell. Exempel på detta kan vara att sänka lönen eller ta bort bonussystem. Här krävs en överenskommelse eller att juridiska processer för omreglering följs.

” Försämringar i anställningen får sällan de anställda att studsa av glädje. Men om alternativet i andra vågskålen är uppsägningar p.g.a minskad lönsamhet? Då brukar de flesta anställda trots allt acceptera förändringen. I slutet av dagen handlar det om att göra allt för att medarbetarna ska kunna stanna även i tuffa tider. De är trots allt företagens viktigaste resurs”, avslutar Natalia.

Dela sidan: