Semester under föräldraledighet – hur funkar det?

En vanlig fråga till vår support är vad som gäller när en föräldraledig medarbetare vill plocka ut semester under sin föräldraledighet. Ett vanligt scenario är att den anställda ansöker om en period av föräldraledighet som hen vill avbryta för att plocka ut semester och därefter fortsätta sin föräldraledighet.
Mirja LenesHR- och löneexpert
måndag 25 mars 2024
Lästid: 1 Minut

Är arbetsgivaren skyldig att bevilja semester för en föräldraledig medarbetare?

Nej, inte per automatik. Om en medarbetare har en pågående föräldraledighetsperiod och lämnar in ett önskemål om att plocka ut semester under föräldraledigheten innebär det rent krasst att den anställda önskar att avbryta sin föräldraledighet för att plocka ut semester. Detta ska den anställda göra minst en månad innan den tänkta semesterperioden.

Det finns inget som säger att arbetsgivaren per automatik måste bevilja semester under föräldraledighet. Denna semesteransökan hanteras liksom övriga semesteransökningar i verksamheten. Även om det kan det vara rimligt att anta att det fungerar att byta sin ledighet eftersom arbetsgivaren redan har kännedom om att den anställda är frånvarande under perioden.

Medarbetare har rätt till tre perioder med föräldraledighet per kalenderår. För en medarbetare som är föräldraledig, tar semester och därefter fortsätter vara föräldraledig ses det som en period av föräldraledighet. Givetvis finns det inget som hindrar arbetsgivaren från att både bevilja semester och föräldraledighet i flera perioder med kortare framförhållning än lagens regler om bedömningen är att det fungerar i verksamheten.

LADDA NER: 5 frågor och svar om föräldraledighet

Bra att tänka på

Beroende på vilket intjänandeår för semester som finns i verksamheten kan det vara lämpligt att ta för vana att meddela den anställda hur frånvaron och semesteruttaget påverkar nästa års antal betalda semesterdagar.

Missa inte kursen Föräldraledighet – alla viktiga nyheter!

Under 2024 genomförs flera förändringar inom föräldraförsäkringen, vilket kan påverka anställdas uttag av föräldraledighet. Vi går även igenom betydande nyheter, lagändringar, utredningar och vad dessa innebär för dig som arbetar inom områden som lön, HR och personal.

Jag vill veta mer!

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: