Arbetstider i påsk – vad gäller?

Påsken innebär för många några extra lediga dagar. På många arbetsplatser kan det bli diskussioner om arbetstidens förläggning. Har man till exempel rätt till förkortad arbetstid på skärtorsdagen?
Anna Schönfelder, HR- och löneexpert
schedule onsdag 13 april 2022
Lästid: 2 Minuter
Har man rätt till förkortad arbetstid på skärtorsdagen? Anna Schönfelder, HR-expert hos Simployer, tittar närmare på arbetstider och helgdagar.

Inför vårens storhelger som till exempel påsk och Kristi Himmelfärd kan det bli frågor om arbetstidens förläggning, exempelvis om man har rätt att sluta tidigare dag före röd dag eller rätt att vara ledig på en så kallad klämdag.

Det kan också bli frågor om hur arbetstiden ska hanteras för deltidsanställda när arbetsfria helgdagar infaller under arbetsveckan.

Det finns inga bestämmelser i arbetstidslagen om hur arbetstiden i dessa fall ska hanteras. Det är istället upp till varje arbetsgivare att bestämma hur arbetstiden ska förläggas i samband med helger. Om man har kollektivavtal kan det finnas bestämmelser i avtalet.

Arbete i samband med helgdagar

På många arbetsplatser är de anställda lediga med bibehållen lön vissa helgdagsaftnar, till exempel på påskafton och midsommarafton. Detta regleras alltså inte i arbetstidslagen utan i kollektivavtal eller i företagets interna regler. Andra helgdagsaftnar, som valborgsmässoafton, är däremot vanliga arbetsdagar.

"Dag före röd dag", till exempel skärtorsdagen, är normalt också är en vanlig arbetsdag. Det är dock relativt vanligt att många företag har förkortad arbetsdag, exempelvis halv arbetsdag, på dessa dagar. Vissa företag bjuder på den lediga tiden och andra låter de anställa först arbeta in tid.

Klämdagar är normalt en arbetsdag

En klämdag, som fredagen efter Kristi Himmelfärdsdag, är en arbetsdag och de anställda förväntas arbeta enligt sitt schema eller avtal. 

Även här kan det finnas kollektivavtal eller företagsinterna regler som ger de anställda rätt till ledighet på vissa klämdagar. I vissa fall bjuder arbetsgivaren på ledigheten, i andra fall måste personalen först arbeta in ledigheten.

Om flextid tillämpas på arbetsplatsen kan helgdagsaftnar och klämdagar undantas från dagar då det är möjligt att flexa. Alternativt kan närvaroplikt gälla till arbetsdagens slut, till exempel kl 12.00.

Alla är inte lediga

Det är inte alla som är lediga i samband med storhelger. I många branscher måste arbetet pågå utan avbrott. I kollektivavtal kan det finnas bestämmelser om arbetstidens förläggning samt hur arbete som utförs i samband med helger ska kompenseras (ob-ersättning).

Som arbetsgivare är det bra att ha en policy i sin personalhandbok som förtydligar arbetstiden förläggning i samband med helger och röda dagar.

Vill du få koll på HR?

Med ett abonnemang på Expert HR har du tillgång till vår stora faktabank, smarta verktyg, mallar och checklistor och aktuella webinar! Dessutom nyhetsbevakar vi och håller dig uppdaterad med det senaste inom området.

 

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

email

Nyhetsbrev

Dela sidan: