Arbetstider i påsk – vad gäller?

Påsken innebär för många några extra lediga dagar. På många arbetsplatser kan det bli diskussioner om arbetstidens förläggning. Har man till exempel rätt till förkortad arbetstid på skärtorsdagen?
Jimmy SeppäläWeb Editor
onsdag 20 mars 2024
Lästid: 2 Minuter
Har man rätt till förkortad arbetstid på skärtorsdagen? Anna Schönfelder, HR-expert hos Simployer, tittar närmare på arbetstider och helgdagar.

Inför vårens storhelger som till exempel påsk och Kristi Himmelfärd kan det bli frågor om arbetstidens förläggning, exempelvis om man har rätt att sluta tidigare dag före röd dag eller rätt att vara ledig på en så kallad klämdag.

Det kan också bli frågor om hur arbetstiden ska hanteras för deltidsanställda när arbetsfria helgdagar infaller under arbetsveckan.

- Det finns inga bestämmelser i arbetstidslagen om hur arbetstiden i dessa fall ska hanteras. Det är istället upp till varje arbetsgivare att bestämma hur arbetstiden ska förläggas i samband med helger. Om man har kollektivavtal kan det finnas bestämmelser i avtalet, säger HR- och löneexpert i Simployer, Anna Schönfelder.

Arbete i samband med helgdagar

På många arbetsplatser är de anställda lediga med bibehållen lön vissa helgdagsaftnar, till exempel på påskafton och midsommarafton. Detta regleras alltså inte i arbetstidslagen utan i kollektivavtal eller i företagets interna regler. Andra helgdagsaftnar, som valborgsmässoafton, är däremot vanliga arbetsdagar.

"Dag före röd dag", till exempel skärtorsdagen, är normalt också en vanlig arbetsdag.

- Det är dock relativt vanligt att många företag har förkortad arbetsdag, exempelvis halv arbetsdag, på dessa dagar. Vissa företag bjuder på den lediga tiden och andra låter de anställa först arbeta in tid, säger Schönfelder.

TESTA DINA KUNSKAPER: Ta Simployer påskquiz

Klämdagar är normalt en arbetsdag

En klämdag, som fredagen efter Kristi Himmelfärdsdag, är en arbetsdag och de anställda förväntas arbeta enligt sitt schema eller avtal.

- Även här kan det finnas kollektivavtal eller företagsinterna regler som ger de anställda rätt till ledighet på vissa klämdagar. I vissa fall bjuder arbetsgivaren på ledigheten, i andra fall måste personalen först arbeta in ledigheten säger Simployers expert.

Om flextid tillämpas på arbetsplatsen kan helgdagsaftnar och klämdagar undantas från dagar då det är möjligt att flexa. Alternativt kan närvaroplikt gälla till arbetsdagens slut, till exempel kl 12.00.

Alla är inte lediga

Det är inte alla som är lediga i samband med storhelger. I många branscher måste arbetet pågå utan avbrott. I kollektivavtal kan det finnas bestämmelser om arbetstidens förläggning samt hur arbete som utförs i samband med helger ska kompenseras (ob-ersättning).

- Som arbetsgivare är det bra att ha en policy i sin personalhandbok som förtydligar arbetstiden förläggning i samband med helger och röda dagar, säger Schönfelder.

Vill du få koll på arbetsrätten?

Med ett abonnemang på Expert Arbetsrätt har du tillgång till vår stora faktabank, smarta verktyg, mallar och checklistor och aktuella webinar! Dessutom nyhetsbevakar vi och håller dig uppdaterad med det senaste inom området.

 

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 Dela sidan: