Tips på hur du kan planera inför semestern

Tiden precis innan semestern kan vara en intensiv period för många. På några veckor ska i princip allt bli klart: rapporter, deadlines, avslutningsmöten med mera. Samtidigt är det bra att jobba undan och förbereda sig inför kommande semesterledighet. Ju mer som har rensats undan desto härligare är det att gå på semester.
Anna SchönfelderHR- och löneexpert
tisdag 22 juni 2021
Lästid: 2 Minuter
SEMESTERDAGS: Det är bra att jobba undan och förbereda sig inför kommande semesterledighet, skriver Anna Schönfelder, HR-expert.

Tiden före semestern kan upplevas som stressig och många arbetar in i det sista med att avsluta olika arbetsuppgifter. Samtidigt är det viktigt att förbereda sig själv och verksamheten inför den kommande semesterledigheten.

Som arbetsgivare ska man planera för och se till att semester tas ut. Men det gäller också att skapa förutsättningar så att de anställda kan koppla av och verkligen vara lediga.

Här följer några råd och tips på hur du kan planera inför semestern.

Jobba undan innan ledigheten

Det känns alltid bra att ha jobbat undan så mycket som möjligt inför semesterledigheten. Om möjligt avsätt tid i kalender för att arbeta undan innan ledigheten börjar.

Skriv listor och prioritera

”Att-göra”-listor är ett enkelt och bra knep för att tydliggöra vad som måste göras. Lista upp allt viktigt som ska hinnas med innan semestern. Om man inte hinner med allt gäller det att prioritera bland uppgifterna.

Delegera och ordna ett backup-system

Vissa arbetsuppgifter måste fortgå under semesterledigheten. Definiera vilka sådana uppgifter som finns i verksamheten och klargör vem som ansvarar för dessa. Det kan vara att bevaka mejl, telefonsamtal, kontakt med kunder, hålla koll på fakturor mm.  

Lämna frånvaromeddelande i mejlen

Kommer mejl att besvaras eller inte under ledigheten? Om inte – lägg in ett automatiskt frånvaromeddelande och informera om vem som kan kontaktas om det är brådskande ärenden.

Förbered återkomsten efter semestern

Trots planering och förberedelser kan det vara svårt att hinna med allt innan ledigheten. Ett sätt att skapa lugn är att göra listor över vad som ska göras efter semestern. Det kan även vara andra uppgifter än de som inte har hunnits med. Efter några veckors semester kan arbetet kännas avlägset och genom att ha tydliggjort vad som ska göras efter semestern är det ett bra sätt att komma in i arbetet igen.

Koppla av under semestern

Semesterledighet är tänkt för vila och rekreation. Här är några tips från Stressforskningsinstitutet på hur du kan undvika stress i samband med själva semesterledigheten:

  • Sov så mycket du har lust med.
  • Gör det motsatta mot vad du brukar göra. Är du jätteaktiv på jobbet – ta en passiv semester. Är du passiv på jobbet, exempelvis sitter mycket, rör på dig mycket.
  • Planera inte för mycket. För mycket planering kan också skapa stress.
  • Skapa kommunikationsfria zoner. Stäng av mejl och mobil och ta en ordentlig paus från jobbet.
Dela sidan: