Kan vi tvinga anställda att ta semester?

Det kan finnas flera situationer när arbetsgivaren vill att de anställda ska ta ut sin semester. Ett exempel är när anställda har för många semesterdagar kvar. Vad gäller, kan arbetsgivaren tvinga anställda att ta semester? Simployers HR- och löneexpert Mirja Lenes förklarar.
Jimmy SeppäläWeb Editor
tisdag 29 augusti 2023
Lästid: 1 Minut

Semesterlagen är en skyddslagstiftning som reglerar anställdas rätt till en årlig ledighet från arbetet. Som arbetsgivare ansvar man för att medarbetarna tar ut sin lagstadgade semester, det handlar till exempel om att planera semesterförläggningen, följa upp uttaget och se till att sparade dagar tas ut. 

“I vissa fall kan det bli diskussioner om arbetsgivaren kan tvinga anställa att ta semester. När det gäller förläggning av huvudsemestern är detta reglerat i lagen. Som arbetsgivare kan man bestämma när den ska förläggas förutsatt att semesterlagen i övrigt följs, som till exempel att förläggningen meddelas minst två månader i förväg”, förklarar Mirja Lenes, HR- och löneexpert.  

“När det gäller förläggning av övrig semester (dagar över 20 samt sparade semesterdagar) är lagen inte tydlig och det står inte uttryckt att arbetsgivaren kan förlägga (tvinga) anställda att ta ut semester. Det kan dock finnas flera situationer när arbetsgivaren torde kunna förlägga semester även om den inte har planerats i samråd. Detta eftersom arbetsgivaren ytterst kan bli skadeståndsskyldig gentemot den anställde om hen inte har fått semesterförmåner enligt semesterlagens regler.” fortsätter Mirja Lenes.

Exempel i praktiken 

En medarbetare har varit föräldraledig en längre tid och återgår i arbete i december. Arbetsgivaren har flera gånger under semesteråret informerat medarbetaren om att hen måste ta ut 20 semesterdagar innan den 31 mars (om hen återgår i arbete innan året är slut). Trots flera påminnelser om att semester ska tas ut återkommer hen inte med en semesteransökan. I början av februari informerar arbetsgivaren att de kommer förlägga 20 dagar om inte den anställde samråder om semesterförläggningen. 

Vad sägs om att bli uppdaterad med det senaste inom lön, arbetsrätt och skatt?
Då är Lilla Lönedagen kursen för dig! Under en halvdag går vi igenom nya lagar, förslag om förändringar i våra befintliga regelverk, EU-direktiv som påverkar vår arbetsvardag, nya föreskrifter, aktuella domar och mycket mer. Vi ses väl digitalt den 25 oktober? 

Boka din plats här!

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: