Jul och nyår infaller på en helg – har de anställda rätt till ledighet?

Jul- och nyårshelgen står inför dörren och för många innebär det några extra lediga dagar. I år 2021 är en så kallad arbetsgivarvänlig jul. Det innebär att flera av helgdagarna infaller på en lördag eller söndag då många normalt är lediga.
Anna Schönfelder, HR- och löneexpert
schedule den 13 december 2021
Lästid: 1 Minut

På många arbetsplatser kan det bli diskussioner om man som anställd har rätt till någon extra ledighet, har man till exempel rätt att vara ledig på trettondagsafton eller rätt att sluta tidigare dagen före julafton?

Det finns faktiskt inga bestämmelser i arbetstidslagen om hur dessa frågor ska hanteras. Det är istället upp till varje arbetsgivare att bestämma hur arbetstiden ska förläggas i samband med helger. Om man har kollektivavtal kan det finnas bestämmelser i avtalet.

Arbete i samband med helgdagar

På många arbetsplatser är de anställda lediga med bibehållen lön vissa helgdagsaftnar till exempel julafton, och nyårsafton. Vissa andra helgdagsaftnar som till exempel trettondagsafton är däremot oftast en vanlig arbetsdag.

Detta regleras alltså inte i arbetstidslagen, utan i kollektivavtal eller i företagets interna regler. 

Klämdagar är normalt arbetsdagar

En klämdag som exempelvis fredagen den 7 januari 2022 (efter trettondag jul) är normalt en arbetsdag och de anställda förväntas arbeta enligt sitt schema eller avtal. Men även här kan det finnas kollektivavtal eller företagsinterna regler som ger de anställda rätt till ledighet på vissa klämdagar. I vissa fall bjuder arbetsgivaren på ledigheten, i andra fall måste personalen först arbeta in ledigheten.

Om flextid tillämpas på arbetsplatsen kan helgdagsaftnar och klämdagar undantas från dagar då det är möjligt att flexa. Alternativt kan närvaroplikt gälla till arbetsdagens slut, till exempel kl 12.00.

Alla är inte lediga

Det är inte alla som är lediga i samband med storhelger. I många branscher måste arbetet pågå utan avbrott. I kollektivavtal kan det finnas bestämmelser om arbetstidens förläggning samt hur arbete som utförs i samband med helger ska kompenseras (ob-ersättning).

Som arbetsgivare är det bra att ha en policy i sin personalhandbok som förtydligar arbetstiden förläggning i samband med helger och röda dagar!

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer HR för få koll på det senaste inom HR varannan vecka. Enklare kan det inte bli!

email

Nyhetsbrev

Dela sidan: LinkedIn twitter