Rituals: "Kulturen känns i hjärtat"
– Vänta så ska jag hämta en showerfoam.
Emelie Gyllner plockar ner en lyxig aluminiumflaska från hyllan. Vi sitter i ett av mötesrummet på Rituals kontor i Stockholm. Det doftar gott här inne.
Jag är här för att ta reda på hur Rituals jobbar med engagemang och kultur. Vad ett duschskum har med saken att göra vet jag inte. Men när det kommer till kulturbygge och medarbetarskap så lämnar Rituals inte mycket åt slumpen. Allt hänger ihop. Från ledningens värderingar till hur medarbetarna bemöter kunder ute i butikerna.
Internt kallas den här röda tråden för ’foam’ (skumtvål) och är en akronym som guidar hur värderingarna kan bli konkreta beteenden.
Emelie Gyllner, HR-chef för Rituals i Norden, förklarar:
F = Frontline obsession. Det betyder att det är i butikerna det händer, kunderna kommer alltid först. Vårt kundfokus är otroligt viktigt.
O = Ownership. Alla medarbetare tar ett stort ägarskap för sitt arbete och mandat i att ta företaget framåt med egna initiativ.
A = Aim big, act small. Vi ska alltid sikta stort, men aldrig göra saker komplicerade.
M = Make the connection. Relationer är helt centrala för oss, vi ska alltid lyssna på omgivningen och vi pratar med varandra, inte om varandra.”
När Rituals öppnade sin första butik, år 2000, så ville grundaren, Raymond Cloosterman, bredda hälsoaspekten. Fokus riktades inte bara mot kroppen utan även på själen. Han introducerade ’ritualen’ som själva kittet för de olika delarna. Kort och gott handlar det om att genom ökad sinnesnärvaron öka välmåendet. Att göra vardagliga rutiner till meningsfulla ritualer. Eftersom SPA-trenden redan var etablerad togs filosofin emot med öppna armar. Och när den första butiken slog upp portarna i Sverige, 2011, så tog det fart direkt. Köpcentrumen ställde sig på kö för att få in en ritualsbutik under just deras tak.
I en organisation med starkt tillväxtfokus går det ofta fort. Och då hänger inte alltid rutiner, processer eller system med. Rituals resa är inget undantag. Men enligt Emelie Gyllner har det gått vägen delvis tack vare ägarna.
– Det råder en ’founders mentality’ hos oss där vi har grundarna kvar i bolaget. Det har varit oerhört betydelsefullt när vi växt både snabbt och hållbart. Men den stora anledningen till att det här har varit möjligt är vår kultur. När det går så här snabbt så funkar det inte att vara otrygg. Alla måste kunna vara sig själva och beredda på att ta initiativ. Psykologisk trygghet är a och o. Det jobbar vi jättemycket med, säger Emelie Gyllner.
Kan du sätta ord på kulturen?
– Den känns i hjärtat. Vi lyfter varandra.
Emelie Gyllner har jobbat på Rituals i sju år och känner både tacksamhet och passion för sitt jobb. Hon ser sina kollegor som ett community där man ställer upp för varandra och kan skratta åt sig själva. Samtidigt poängterar hon att de älskar att tävla. Både mot andra länder och regioner, men också lokalt. I alla fall ibland.
– Vi kan inte ha ett vanligt julklappsspel här på kontoret. Det blir kaos, säger hon och skrattar.
En hörnsten i allt engagemangsarbete är välmåendet. Mår man inte bra är det svårt att vara engagerad i sitt jobb. På Rituals är hälsan helt avgörande.
– Vi lever ju på hälsa. Och när våra medarbetare mår bra och är glada så märks det på försäljningen. För oavsett om kunden är glad, arg, ledsen eller stressad, så måste vi vara helt närvarande. Både emotionellt och intellektuellt. Därför är det viktigt att våra medarbetare har så bra förutsättningar som möjligt för att må bra.
Kör pulsmätningar en gång i månaden
När Rituals för cirka tre år sedan började jobba med pulsmätningar och &frankly, så var det för att säkerställa att man agerade på data och fakta. Inte på antaganden eller magkänsla.
– Vi vill ha bättre förståelse för vad det är som gör att en viss butik går bra. Vad kan vi lära av just den butiken? Vad säger medarbetardatan? Hur mår våra medarbetare? Det ville vi ha koll på, säger Emelie Gyllner.
Rituals genomför pulsmätningar en gång i månaden och resultatet följs noggrant upp på olika nivåer: i ledningsgruppen, på lands- och regionnivå, i teamen i butikerna och på huvudkontoret. Alla ledare är ansvariga för att diskutera resultatet med sitt team och att ta fram en handlingsplan.
När det behövs så stöttar HR-partners ledarna med diskussionerna och kopplar ihop dom ”mjuka” nyckeltalen (Engagemangs-KPI, sjukfrånvaro, personalomsättning) med ”hårda” försäljningssiffror.
– Vi ser nästan alltid en korrelation. Har man ett välmående, engagerat och kompetent team med en bra ledare så ser försäljningstalen också bra ut. Och tvärtom, säger Emelie Gyllner.
Av de frågor som Rituals ställer till sina medarbetare är det en som är lite extra viktig.
– Hur man mår och trivs med sitt vardagliga liv. Den beskriver så tydligt vikten av helheten och är starkt kopplad till engagemang och lönsamhet. Om teamet inte mår bra så ser vi röda försäljningssiffror. Mår man bra så pekar det uppåt.
3 tips för högre engagemang
Emelie Gyllner, HR-chef på Rituals Norden, vad är det viktigaste att tänka på när man vill sätta fart på engagemanget?
- "Hälsan kommer alltid först. Ge medarbetarna förutsättningar för att må bra."
- "Investera mycket i ledarskapets mjukare sidor. Bygg meningsfulla relationer och skapa psykologisk trygghet med kontinuerliga diskussioner i teamet."
- "Fånga upp medarbetarnas driv, styrkor och vilja att utvecklas. Det tar företaget framåt."