Så håller du paniken borta inför nya LAS

Snart landar den nya arbetsrätten på HR-avdelningarnas skrivbord. HR-experten Anna Schönfelder listar de fem viktigaste punkterna du måste ha koll på inför den stökiga hösten.
Anna SchönfelderHR- och löneexpert
måndag 3 oktober 2022
Lästid: 2 Minuter

Alla pratar plötsligt om nya LAS. Graden av förändring börjar sjunka in på HR-avdelningarna, ändå bombarderas HR-experten av frågor om hur man ska gå tillväga för att möta de nya lagkraven. Samtidigt fick vi också nyss ett nytt EU-direktiv att ha koll på. HR-experten Anna Schönfelder reder ut de fem viktigaste punkterna.

1. Ha koll på de tidsbegränsade anställningarna

En av de stora förändringarna är att en ny tidsbegränsad anställning införs som innebär att en arbetstagare kan bil tillsvidareanställd mycket snabbare än vad som gällde tidigare. Framöver kommer det att bli än mer viktigt att ha koll på anställningstiden i tidsbegränsade anställning. Det är också en hel del övergångsregler att ha koll på. Frågor som har dykt upp handlar om hur man räknar anställningstid och vad som gäller om man vill förlänga ett kontrakt.

Vi får också många frågor om bemanningsanställda. En nyhet är att när en person har varit placerad hos en uppdragsgivare måste de bli erbjudna en anställning efter 24 månader. Men just denna förändring kommer att märkas längre fram.

2. Enklare vid uppsägning

Anna tror att många företag kommer välkomna de nya turordningsreglerna som ger större frihet att behålla särskilda kompetenser. Förenklat kommer alla arbetsgivare vid en uppsägning på grund av arbetsbrist att kunna göra undantag från turordningen för tre anställda.

3. Tvist vid uppsägning – fördel företaget

En stor förändring i LAS är också om det blir en tvist vid uppsägning på grund av personliga skäl. Fram tills nu har den anställda haft kvar sin anställning – och lön – under hela tvistetiden. Nu ändras detta. Vid tvist upphör anställningen efter uppsägningstiden även om det är en tvist om uppsägningens riktighet.

4. Mallar måste skrivas om

EU’s arbetsvillkorsdirektiv som gäller sedan den 29 juni innebär mer praktiska förändringar som är relativt enkla att komma igång med. Men det kräver till exempel att mallarna skrivs om för anställningsavtalen. Det handlar om att arbetsgivaren måste lämna mer information om anställningsvillkor till sina nyanställda.

5. Osäkerhet i detaljfrågor

Sakfrågorna har haglat över Simployers expertpanel under våren och sommaren. Många är osäkra över de nya turordnings- och tvistereglerna. En fråga som ofta dyker upp är hur man räknar anställningstid och vad som gäller om man vill förlänga en tidsbegränsad anställning.

Vilka konkreta råd vill du ge till HR-avdelningarna?
Börja med att se över och anpassa mallarna för anställningsavtalen. Ha koll på de tidsbegränsade anställningarna, där kommer det att bli stora förändringar. Glöm inte att informera cheferna om de nya reglerna, det är inte bara HR-avdelningen som ska ha koll. Är du osäker, ta hjälp. Vi HR-konsulter finns där för att stödja, avslutar Anna.

Behöver du hjälp med nya LAS?

Rusta för tillväxt och koppla in dedikerade experter inom arbetsrätt, Strategisk HR, Operativ HR och Nordic Labour Law. Med våra nya Expert-tjänster får du en direktlinje till stöd i svåra HR-frågor.
Läs mer

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: