Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2017-08-07
Att introducera nya medarbetare, ett lagkrav - Statistik från Arbetsmiljöverket visar att nyanställda löper större risk än övriga medarbetare att råka ut för olyckor på arbetet. Det är därför särskilt viktigt att de får en gedigen introduktion. De behöver kunskap om vilka risker som finns och hur man kan skydda sig mot dem.
2017-08-07
Hjälp till självhjälp - Framgångsrikt ledarskap handlar i första hand om att få medarbetarna att förstå sitt uppdrag, att själva hitta lösningar på problem och att vilja följa dig som ledare. Ja, det menar i alla fall Palle Lundberg (Årets chef 2009) och Sara Henrysson Eidvall, chefspsykolog för Mensa International.
2017-08-07
Kan det vi äter påverka vår effektivitet på arbetet? - Slänga i sig något snabbt framför datorn eller hoppa över lunchen helt för att effektivisera dagen? Vi har nog alla varit där någon gång. Men vill du verkligen vara produktiv under din arbetsdag kan det vara värt att fundera över vad och hur du äter.
2017-06-14
Debatt eller konflikt – när ska man medla? - Det finns väl inget så härligt som en fungerande arbetsgrupp? Trots det har väl de flesta någon gång varit i en diskussion eller fått en utskällning av en kollega. Så när blir den roliga debatten eller ironin en konflikt? Och när är det dags att som chef gå in och medla?
2017-06-14
Ta hand om sommarpersonalen! - Nu under sommaren är det många ungdomar som sommarjobbar. Många får kanske sitt första jobb och också sin första kontakt med arbetslivet. Som arbetsgivare är det viktigt att man tar hand om dessa lite extra. Det är bland annat viktigt att de får en bra introduktion till arbetet och företaget.
2017-06-13
Arbetsprov som bedömning av framtida arbetsprestationer - Det blir allt vanligare att arbetsgivare tillämpar arbetsprover i rekryteringsprocesser för att bedöma kandidaters framtida arbetsprestationer. Frågan är om detta är en tillförlitlig urvalsmetod?
2017-06-12
Brinnande eldsjäl eller utbränd? - Fler och fler människor jobbar friare – hemifrån, på bussen, på lunchen – ja, faktiskt var som helst. Därför är det också viktigare och viktigare att ha ett jobb som man brinner för. Men hur brinner man utan att bli utbränd?
2017-06-01
Tips på skattefria sommargåvor till din flitiga personal - Så här dags på året – innan sommarsemestrarna drar igång – brukar vi få frågor om man kan lämna skattefria sommargåvor till sin personal. Som en liten uppmuntran för ett gott jobb. De allra flesta är ju bekanta med skattereglerna om julklappar till anställda och vet att sådana kan ges bort skattefritt, om det görs på rätt sätt.
2017-05-29
Representation kräver underlag - Det inkomstskattemässiga avdraget för både måltider och alkohol i samband med representation har avskaffats för räkenskapsår som börjar från och med den 1 januari 2017. Det innebär dock inte att det inte längre krävs något underlag för representationsutgifterna, till exempel vad avser vilka personer som har deltagit i representationen.
2017-05-23
Momsproblem med köp via nätet - Allt fler inköp sker idag via nätet. Det är inte ovanligt att anställda gör beställningar av både varor och tjänster för företagets räkning via nätet. För att det inte ska bli problem att göra avdrag för momsen finns det några saker man bör tänka på.
2017-05-16
Medarbetaren reflekterade dagligen, du kan aldrig gissa vad som hände sen… - Full speed ahead! Så ser oftast våra dagar ut på jobbet. Tillfällen att lyfta blicken och fundera på var vi kommer ifrån och vart vi är på väg är få, trots att de allra flesta av oss vet att det är viktigt. Forskning från Harvard Business School visar t ex att de medarbetare som ägnade en kort stund om dagen åt reflektion presterade 23% bättre efter endast 10 dagar. Men hur gör man i praktiken?
2017-05-16
Projekt som arbetsform - Begreppet projekt används ibland lite slentrianmässigt inom HR för att beskriva särskilda satsningar av olika slag. Läs vår definition av begreppet och se om du håller med i beskrivningen. Kanske finns det utrymme att vässa projektmetodik inom HR-branschen ytterligare?
2017-05-16
Grundpelarna i Lean - Begreppet lean har florerat aktivt i arbetslivet under många år och allt fler företag och offentliga organisationer använder det som styrsystem. Är du en av dem som missat fördelarna med lean eller inte riktigt förstår innebörden av det? Här kommer en crash course för dig!
2017-05-15
En ordförandes vardag - En ledningsgrupps ordförande besitter en särskild maktposition i varje företag och organisation. De befinner sig ständigt i rampljuset, oavsett om de vill eller inte. Vilka svårigheter och utmaningar kan de tänkas stå inför en vanlig dag? Låt oss se efter.
2017-05-15
Stappla kommer före gå - Vi närmar oss sommartider med stora steg, en tid som många förknippar med rekreation och vila. Samtidigt är det nu, när Sverige kryllar av glada semesterfirare, som många av våra ungdomar tar sina första stapplande steg ut i arbetslivet. Hur kan vi hjälpa dem vidare, även efter sommarens övningar, så att de lär sig gå på riktigt?