HR-budget 2021 – posterna ni inte får glömma

HR-expert, Victoria Ödlund, delar med sig av sin budget-strategi för det nya normala.
fredag 6 november 2020
Lästid: 2 Minuter

Det är dags att sätta ny budget efter ett minst sagt annorlunda år. För att förstå vad vi behöver framåt, måste vi titta i backspegeln och lära oss från de snabba förändringar som skett. Distansarbete har blivit mer regel än undantag. Digitaliseringen har skett i allt snabbare takt, och många organisationer har snabbt behövt växla upp eller skala ner. En hållbar budget kommer därför behöva fokusera på det som blir än mer viktigt för att en organisation ska klara av att möta snabba och ständiga förändringar: kompetensutveckling, digitalisering, ramverk och regler för distansarbete, välmående medarbetare, smidiga HR-processer och masterdata.

Satsa på kompetensutveckling

En tydlig trend de senaste åren är hur snabbt vi kan behöva anpassa oss för att möta förändringar i omvärlden. Ur ett företagsperspektiv kan konsekvenserna av att medarbetarna inte har den kompetens som behövs eller inte kan göra sitt jobb på distans, vara förödande. Se till att ni har rätt person på rätt plats i rätt tid – för att kunna stå er i konkurrensen. Därför är det viktigt att det finns utrymme i budgeten att säkerställa att alla medarbetare får rätt kompetensutveckling.

Våga digitalisera mera

Digitaliseringen kommer vara nyckeln till smidiga och fungerande medarbetarprocesser på distans och till att säkra kompetensförsörjningen. On- och offboarding kommer mestadels att behöva ske digitalt. Hur säkerställer vi en introduktion till företagskulturen när vi kanske inte kan visa lokalerna? Medarbetarsamtal och uppföljningsmöten kommer dessutom att vara viktigare, och svårare, än någonsin nu när vi inte träffar varandra varje dag och när de kommer att behöva ske på distans. Det måste helt enkelt bli mycket enklare för medarbetarna att hålla kontakten trots distansarbete. Lägg därför resurser på effektiva digitala verktyg som förenklar arbetet med medarbetarprocesserna.

Fortsätt vårda företagskulturen

Det här är top of mind just nu och behöver fortsätta vara det för HR och ledare. Hur vårdar och bygger vi vår företagskultur på distans? Här är det viktigt att alla kostnader för fika och teambuilding får ligga kvar. Kaffemaskinen kanske får flytta in i hemmet tillsammans med andra kulturvårdande aktiviteter. Medarbetarna behöver fortsatt känna att de är en del av gemenskapen på sin arbetsplats.

Välmående medarbetare presterar bättre

Distansarbetet kommer att fortsätta. Många medarbetares välmående kommer att hänga på att de kan dra en gräns mellan arbete och fritid. Därför är det viktigt att era riktlinjer för detta bottnar i arbetsrättsliga regelverk. Men lagar och regler förändras just nu snabbt. Det är därför klokt att få hjälp och vägledning i hur ni ska tänka och planera framåt, så avsätt pengar för att få det rätt med hjälp av experter. Att undvika fel och brister i kommunikationen till medarbetarna är av största vikt.

HR som ägare av masterdata

Många verksamheter har föråldrade system där de inte kan få ut de rapporter de behöver. En del har inte ens personalregister, utan försöker istället ta ut personaldata från lönesystemet. Investera i en ändamålsenlig plattform för att skapa bra medarbetarprocesser och GDPR-säker hantering av personaldata – där HR äger masterdatan.

Till sist. Kom ihåg att budget är en riktlinje inte en absolut sanning.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: