Utlägg för coronagåvorna? – Nej, nej!

Plats för en liten varning här? Kanske. Skatteverket accepterar nämligen inte att anställda gör utlägg för sina coronagåvor från arbetsgivaren. Om inte arbetsgivaren tar kostnaden direkt blir ersättningen skattepliktig som lön.
Lennart SalomonssonSkatteexpert
tisdag 21 september 2021
Lästid: 2 Minuter

De flesta känner nog till att arbetsgivare kan ge sina anställda så kallade coronagåvor även under 2021. Syftet med dessa tillfälliga, skattefria gåvor – där det skattefria beloppet är 2 000 kr inklusive moms – är att gynna det lokala näringslivet under coronapandemin.

Gåvorna kan bestå av i princip vad som helst. Dock inte pengar! Men presentkort på till exempel en restaurang eller en butik fungerar utmärkt.

Arbetsgivaren måste stå för kostnaden

Hur ska då dessa gåvor komma de anställda till del? Fungerar det att de anställda köper sina varor eller tjänster själva och sedan lämnar in kvittona till arbetsgivaren och får en skattefri ersättning för sina utlägg?

Nej, inte enligt Skatteverket! Jag citerar här den rättsliga vägledningen:

”…  Det innebär även att arbetsgivaren måste betala direkt till den som erbjuder varan eller tjänsten. Den anställda kan inte göra ett utlägg och få ersättning från arbetsgivaren. Utlägg för arbetsgivarens räkning uppfyller inte kraven för skattefrihet. ”

Samtidigt skriver Skatteverket att de anställda kan få olika gåvor. Innebär då det att de anställda kan välja vad de själva vill ha? Eller betyder det att arbetsgivaren bestämmer vilka gåvor det ska bli, även om de anställda kan få olika gåvor?

Utlägg fungerar inte!

Om nu arbetsgivaren vill stötta det lokala näringslivet under pandemin, och samtidigt uppfylla de anställdas önskningar, tänker jag att det inte borde spela någon roll om det handlar om utlägg för arbetsgivarens räkning eller köp direkt. Det blir väl arbetsgivarens kostnad oavsett; det borde det väl bli, eller …?

Om vi tar Stina som exempel, så vill hon som coronagåva gärna få ett bord från möbelaffären i stan. Bordet kostar 3 000 kr, och arbetsgivaren bjuder på 2 000 kr.

För att de 2 000 kronorna ska kunna vara skattefria måste alltså antingen arbetsgivaren åka till affären och köpa bordet eller Stina hämta bordet och få affären att fakturera arbetsgivaren. Stina får därefter betala 1 000 kr till arbetsgivaren, till exempel genom ett nettolöneavdrag.

Jag tänker att det mest praktiska vore att Stina kunde göra ett utlägg för arbetsgivaren. Stina åker i så fall och köper bordet, lämnar in kvittot till arbetsgivaren som med detta som underlag betalar ut skattefria 2 000 kr.

Men utlägg fungerar alltså inte! Detta visar återigen fyrkantigheten i skattereglerna. Dessa tar inga som helst praktiska eller sociala hänsyn – inte ens i en pågående pandemi!

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: